Nehmotné kulturní dědictví obohacuje čínsko-americké mezilidské vzájemné vztahy

Pozoruhodným aktem kulturní diplomacie byla série akcí představujících bohaté dědictví provincie Che-nan, středočínského regionu proslulého svým hlubokým historickým a kulturním významem, která zaujala publikum v New Yorku a Filadelfii.

Minulý čtvrtek se Čínský generální konzulát v New Yorku proměnil v pulzující epicentrum umění a tradic, které představilo starobylá řemesla vystřihování papíru a modelování z těsta, disciplinovanou eleganci bojových umění a emotivní půvab chenanské opery. Tyto výstavy vzbudily nadšený ohlas u rozmanitého publika.

Jedním z vrcholů akce bylo, když Jüan Šeng-kche, mistr na čínské vystřihování z papíru, vytvořil siluety hostujících řečníků Davida Adelmana, člena správní rady Americko-čínského ekologického institutu, a Jessicy Bissettové, vrchní ředitelky Národního výboru pro americko-čínské vztahy. Jüan zachytil jejich podobizny s úžasnou rychlostí a přesností.

»Jeho schopnosti jsou úžasné. Nemohu uvěřit, že to vytvořil během pouhých dvou minut, zatímco jsem mluvil. Je mi hodně podobný,« vyjádřila Bissettová svůj údiv nad Jüanovou zručností.

Newyorské centrum Shaolin Temple Kung Fu pod vedením mistra Lana Čchao-chaje ještě umocnilo podívanou umnou ukázkou Shaolinu, symbolu bojového odkazu Che-nanu.

Čchen Tchao-jong, mistr sochání z těsta, předvedl 2000 let staré lidové umění, když z jednoduchého těsta vytvořil složité, barevné postavy, které vyprávějí příběhy o hrdinech, božstvech a každodenním životě ve staré Číně.

Lidé sledují lví tanec v archeologickém tematickém městě An-jang ve středočínské provincii Che-nan, 10. února 2024. Během svátků Svátku jara přilákaly různé kulturní turistické akce po celé středočínské provincii Che-nan spoustu návštěvníků. FOTO – Xinhua/Ma Xiaoran

Kulturní svátek doplnilo zajímavé představení úryvku ze slavné henanské opery Hua Mulan, která je proslulá svým expresivním vyprávěním, propracovanými kostýmy a jedinečným hudebním stylem. Toto představení ohromilo účastníky a ještě více ukázalo rozmanitost chenanské kultury a její přínos pro divadelní umění.

Adelman, který od roku 1987 navštívil Čínu mnohokrát, zdůraznil význam těchto místních aktivit a vyzval k posílení partnerství na úrovni států a provincií, zejména prostřednictvím mezilidských kontaktů.

»Státy v USA hledají obchodní příležitosti (v Číně) a čínské podniky stále více hledají příležitosti na Západě. Je to dobré partnerství, vzájemně výhodné,« řekl agentuře Xinhua.

»Čína má zájem na americkém úspěchu a Amerika má zájem na úspěchu Číny. Mělo by to být ideální,« řekl a poukázal na širokou ochotu v rámci Spojených států navázat s Čínou spolupráci, od Hollywoodu přes Silicon Valley, zemědělská centra v srdci Ameriky až po Wall Street.

Bissettová přidala perspektivní pohled na roli mládeže a iniciativ na nižší než národní úrovni při posilování kulturních a mezilidských vzájemných výměn mezi USA a Čínou.

Žena fotografuje tradiční lidový výrobek na akci propagující kulturu a cestovní ruch čínské provincie Šen-si v New Yorku ve Spojených státech 27. února 2024. FOTO – Xinhua/Liu Yanan

»V příštích několika měsících přijede do Spojených států mnoho čínských delegací z různých měst,« řekl Bissett. »Doufám, že tyto delegace pomohou ještě více podpořit rozvoj mezilidských vztahů a pomohou Američanům lépe porozumět různým oblastem Číny.«

Zdůraznila, že je třeba, aby mladá generace obou zemí zvýšila svou aktivitu a ujala se tohoto úsilí. »A to je důvod, proč jsme dnes tady. Těšíme se, že v budoucnu budeme hrát angažovanější roli.«

Probíhající květinová výstava ve Filadelfii, která potrvá do 10. března, se stala také dějištěm družebních styků mezi Čínou a Spojenými státy.

Čeng-čou, hlavní město čínské provincie Che-nan, se na této přehlídce poprvé představilo květinovou výstavou, která ukazuje kouzlo jeho kultury.

Výstava čerpala inspiraci z proslulé hory Sung-šan ve městě Čeng-čou, která je známá svým úchvatným přírodním a kulturním dědictvím. Návštěvníci se mohou pokochat krásou hory Sung-šan a květinou města Čeng-čou, čínskou růží.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy