InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jihočeští vědci představí zajímavosti z výzkumu v 18. přednáškovém cyklu Akademických půlhodinek

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jak kvalitní je pitná voda v České republice? Můžeme se léčit pomocí pupenů stromů? Jak mapy zachycují proměnu české krajiny? A jak se na krajinu dívá umění? Tato a další témata přináší nový, v pořadí osmnáctý přednáškový cyklus Akademické půlhodinky. Ten společně již jedenáctým rokem připravují Biologické centrum Akademie věd ČR a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. V celkem osmi přednáškách představí odborníci z obou institucí zajímavá témata z přírodních i humanitních věd. Jarní cyklus začíná 6. března a přednášky se konají každou středu v 16 hodin v Alšově jihočeské galerii ve Wortnerově domě v ulici U Černé věže 22 v Českých Budějovicích. Vstup je zdarma.


V přednáškách jihočeští vědci z obou institucí informují o novinkách z výzkumné práce, ale také komentují aktuální dění či vysvětlují různé zákonitosti ze svých oborů. Hned v první přednášce představí entomolog z Biologického centra Akademie věd ČR Vojtěch Kolář raritu jihočeské přírody, chráněného vodního brouka potápníka dvojčárého, který balancuje na hraně vyhynutí. Jak potvrzuje výzkumný monitoring, právě v jižních Čechách jeho populace stále přežívají. V cyklu Akademických půlhodinek se návštěvníci mohou dále těšit na přednášky o tom, jak moc jsou reálné filmové fikce o mutacích DNA, ale také na to, jak lze řešit konflikty v rodinách pomocí mediace.

Akademické půlhodinky se poprvé představily na podzim 2013 a od té doby si už našly věrné posluchače z řad široké veřejnosti. Odborníci přibližují svá témata tak, aby jim porozuměl každý laik. Jak sám název napovídá, přednášky trvají přibližně 30 minut, po skončení pak mají možnost návštěvníci klást své dotazy přednášejícímu.

Podrobný program zájemci naleznou na https://www.bc.cas.cz/clanky/clanek-detail/7115-akademicke-pulhodinky-18-cyklus/

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace