5. 3. 2024

Novinka pod lupou: Mary & George (Sky Atlantic)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Mary & George
Žánr drama, historický, minisérie
Stanice Sky Atlantic
Premiéra 5. 3. 2024
Vysílání celá série k dispozici (7 epizod)
Délka pilotu 49 minut

O čem to je?

Příběh hraběnky z Buckinghamu, která prostřednictvím intrik dokázala, aby její syn svedl krále Jakuba I. a stal se jeho všemocným milencem. Díky pobuřujícím intrikám se i přes skromné začátky stali nejbohatšími, nejuznávanějšími a nejvlivnějšími osobami, jaké kdy anglický dvůr viděl, a královými nejdůvěryhodnějšími poradci.

Natočeno podle knihy The King's Assassin od Benjamina Woolleyho.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ach ty vzpomínky. Vzpomínky na to, jaké to bylo, když ještě HBO točilo historické seriály. A že jim to šlo. Borgia, Tudorovci. Tohle má přesně ten nádech a stejné kvality. Skvěle zpracováno, skvěle zahráno a jak říkám, kdyby na tom byla nálepka HBO, tak to tomu věříte, protože i ty prsa nám to vpálí rovnou do obličeje, jak bývalo u HBO zvykem.

Ústřední dvojice je skvělá a perfektně to mezi nimi funguje. Mary v podání Julianne Moore je přesně taková, jakou by si ji člověk představoval, kdyby si ji představoval. Ono to je totiž zase natočené podle knížky (tentokrát tedy nemám načteno), takže jen odhaduji, že bych snad byl s castingem spokojený. Každopádně ji hraje skvěle a její studená povaha přímo z obrazovky mrazí. Synáček v podání Nicholas Galitzine dostává v první epizodě značně více prostoru a tak tam lze docenit vývoj postavy, protože už během pilotu je vidět, jak se z uplakánka mění v toho pravého muže, kterého z něj matka chce vychovat.

Nevím jak jste v historii zběhlí vy, ale mě minimálně tahle část světa v tento časový moment nic neříká, takže to tvůrcům baštím i s navijákem a věřím, že to tak asi bylo. Což mi dává takový ten sebenaplňující pocit, že vlastně nekoukám jen na seriál, ale vlastně se i učím. Zároveň je ale příběh mnohem více zajímavější než učebnice dějepisu a na rozdíl třeba od Shoguna, kde mi občas přišla některá místa trochu hluchá, tak tady jsem pocit prázdných dialogů neměl a pořád se něco dělo, co děj posouvalo dopředu.

Za mě tedy za 1.

  • skvělé herecké výkony
  • sem tam šokující scéna
  • nikde se to nezadrhává
  • dokopat se k historickému drama je pro mě trochu problém
  • málo exteriérů, takže z toho sálá pocit divadelní hry
90 %
Mé hodnocení
Fruiko

Jo, tohle je přesný typický seriál, který bych na stanici Starz čekala. Takový Spartacus, jen s trošku jiným příběhem a zasazením. Prostě spousta sexu, intrik a historie, a to vše je splácané dohromady.

Jako jo, uznávám, že jsem se bavila dobře, a to byl teprve začátek, který ještě předpokládám není tak peprný, jak potom budou další epizody. Hrdinové mi sedli – ne že bych se hned stala nějakou velkou fanynkou, ale všichni se mi líbili a bavili mě, takže v tomto ohledu spokojenost. Rozhodně jsem zvědavá, jak si George najde cestičku ke králi a co se bude dít dál. Seriál si místo v mém watchlistu najde. Nečekejte žádné věrné historické vykreslení, spíš takovou guilty pleasure zábavu plnou nahoty a sexu. Jak říkám, prostě je to Starz.

  • sympatické postavy
  • svůdné scény
  • šťavnatý děj
  • je to guilty pleasure jako vyšité
  • nehledejte od toho věrný historický seriál
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Tempy

Tempy

Za mě teda jedna velká nuda a celkově mi nesedl ten tón pilotu, hudba, střih... Nějak mi to prostě neladilo....
před 9 týdny
proobacz

proobacz

Je toto vůbec reálné v té době? Jako určitě se mezi šlechtici našli někteří, kteří potajmu sytili své...
před 9 týdny
espn

espn

na skyshowtime sú dostupné slovenské a české titulky a ten čo má radšej dabing je dostupný aj český...
před 8 týdny
Další články k tématu