Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Fender slaví 70. výročí Stratocasteru, nejpopulárnější elektrické kytary všech dob

Videem s názvem Voodoo Child (Slight Return): Forever Ahead of Its Time spustila dnes večer společnost Fender oslavy 70 let existence Stratocasteru. Při natáčení klipu se sešla desítka kytaristů a kytaristek – Nile Rodgers, Ari O'Neal, Tom Morello, Mateus Asato, Tyler Bryant, Rebecca Lovell, Simon Neil, REI, Tash Sultana a Jimmie Vaughan, kteří vzdávají poctu ikonickému riffu ve skladbě Jimiho Hendrixe a zároveň nepřímo potvrzují trvalý význam Stratocasteru v oblasti hudebního průmyslu a popkultury.

Podle vyjádření zástupců firmy mají následovat další video série, včetně titulů Strat Sessions, vyzdvihující jedinečné spojení hudebníků a nestárnoucího Stratocasteru, nebo Icons of the Strat, vzdávající hold legendárním hráčům. Kalifornská značka také vyzývá muzikanty, aby se v období od 22. dubna do 22. června podělili o své příběhy a získali šanci vyhrát exkluzivní kytary z edice 70th Anniversary Stratocaster. V rámci výročí uvádí Fender na trh limitované edice Stratocasterů, včetně luxusních modelů z Custom Shopu.

Série Fender 70th Anniversary Stratocaster

Fender 70th Anniversary Player Stratocaster – model v povrchové úpravě Nebula Noir dostal moderní javorový krk s profilem "C", palisandrový hmatník s rádiusem 9,5" a zakulacenými hranami. Snímače Pure Vintage '59 Single-Coil Strat nabízejí bohatý, artikulovaný tón ideální pro téměř jakýkoliv žánr.

Fender 70th Anniversary American Professional II Stratocaster –  varianta s elegantním designem díky topu z plamínkového javoru v transparentním provedení Comet Burst má krk s plnějším C-profilem, tvarovaný spoj pro pohodlný přístup k vyšším rejstříkům, uzamykatelné ladicí mechaniky a snímače 70th Anniversary V-Mod II Single-Coil Strat nabízející výrazný, dynamický projev.

Fender 70th Anniversary Vintera II Antigua Stratocaster – nástroj s netradičním lakem Antigua a ručně malovaným pickguardem disponuje javorovým krkem ve tvaru písmene "U" vycházejícím z klasického profilu 70. let, palisandrovým hmatníkem s rádiusem 7,25" a vyššími vintage pražci. Trojice snímačů 70th Anniversary Vintage-Style '70s Single-Coil Strat poskytují dokonalou kombinaci hřejivosti, ataku a pevnosti tónu.

Fender 70th Anniversary American Vintage II 1954 Stratocaster –klasická verze v provedení 2-Color Sunburst se vyzařuje hmatníkem s rádiusem 7,25" a snímači 70th Anniversary 1954 Single-Coil Strat, schopnými vykouzlit jiskřivý a dravý zvuk. Nechybí ani jednovrstvý pickguard s dobově odpovídajícími kryty snímačů a dalších prvků.

Fender American Ultra Stratocaster HSS 70th Anniversary – moderně pojatý Strat, jenž na první pohled zaujme perleťově duhovým lakem Amethyst, má krk z praženého javoru s profilem Modern-D, hmatník se zakulacenými hranami dostal proměnlivý rádius 10" – 14" a 22 medium-jumbo pražců. Instalovány jsou bezšumové singly 70th Anniversary Ultra Noiseless Strat a kobylkový humbucker 70th Anniversary Ultra Quadra Tap.

Série Fender 70th Anniversary Stratocaster Custom Shop

Fender Limited Edition 70th Anniversary Stratocaster NOS CS – model inspirovaný zlatou érou Stratocasteru disponující vylepšenými prvky. Tělo, vyrobené ze dvou kusů výběrové olše, poskytuje živou rezonanci a vyvážený tón, vybrán byl krk z javoru s plamínkovou kresbou v kvalitě AAAA, instalován je zlatý hardware a single coily Custom Shop Hand-Wound Fat '50s, hmatník nese 21 pražců Gold Medium Vintage a povrch tvoří NOS lak v úpravě Bright Sapphire Metallic.

Fender Limited Edition 70th Anniversary 1954 Stratocaster CS – v transparentním provedení Wide Fade Two-Color Sunburst je opatřen řadou úprav Custom Shopu a vybírat lze z variant s různým stupněm patiny, včetně Time Capsule, NOS, Deluxe Closet Classic, Relic, Journeyman Relic, Heavy Relic či Super Heavy Relic. Díky dvoudílnému korpusu z výběrového jasanu a ručně vinutým snímačům CS H-W '54 nástroj produkuje vyvážený zvuk se zpěvnými výškami, hřejivými středy a hutnými basy.

Fender Limited Edition Fat 1954 Stratocaster Relic with Closet Classic Hardware CS – použito je opět dvoudílné tělo z výběrového jasanu, tentokrát s finální úpravou Relic v barvách Wide Fade Two-Color Sunburst, Aged White Blonde, Aged Black nebo Super-Faded Aged Surf Green. Autenticky opotřebovaný vzhled doplňuje mírně zoxidovaný hardware (Closet Classic), signál přenáší tři jednocívkové snímače Custom Shop Hand-Wound Fat '50s SC.

Fender Limited Edition 1954 Roasted Stratocaster Journeyman Relic CS – nástroj opatřený patinovanou finální úpravou v odstínech Wide Fade Chocolate Two-Color Sunburst, Natural Blonde, '55 Desert Tan, Aged Black, Cimarron Red či Aged Desert Sand. I u tohoto modelu byl zvolen korpus lepený za dvou masivních jasanových přířezů, javorový krk prošel tepelnou úpravou, pickguard je vyroben ze zlatě eloxovaného plátu hliníku.

Fender Limited Edition 1954 Hardtail Stratocaster DLX Closet Classic CS – tato verze nabízí krk s profilem Soft-V z jednoho kusu radiálně řezaného javoru a stejně koncipovaný hmatník s proměnlivým radiusem 7.25" – 9.5" a 21 pražci Jescar Medium Vintage. Pro jasanový korpus byl vybrán exkluzivní lak Deluxe Closet Classic v barvách Two-Color Sunburst, Dirty White Blonde, Super Faded Aged Shell Pink, India Ivory nebo Faded Aged Canary Yellow. Trojice single coilů Custom Shop Hand-Wound '54 Strat produkuje čistý, zvonivý tón. Hardware tvořený stylovými vintage strojky a pevnou kobylkou s ocelovými kameny je ve zlatém chromu.

Tagy Fender Fender Stratocaster Fender 70th Anniversary Stratocaster

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY