Kuchyně

Pečicí troubu umístěte v kuchyni strategicky. Víme, jak na to

Od   | 

Když se rozhodujete, kam ve vaší kuchyni umístit pečicí troubu, je důležité zvážit řadu faktorů, které zajistí, že vaše kuchyň bude nejen funkční, ale také bezpečná a esteticky příjemná. Zde jsou klíčové rady a doporučení, které vám pomohou najít ideální místo pro vaši pečicí troubu, ať už máte velkou kuchyň, nebo se snažíte využít omezený prostor v malém bytě.

Vestavné trouby mají často řadu pokročilých funkcí a programů, jako jsou teleskopické výsuvy plechů pro snadnější manipulaci, ochlazovací systémy dvířek pro vyšší bezpečnost, odnímatelné dveře pro jednodušší čištění a mnoho dalších speciálních funkcí, které zvyšují pohodlí a bezpečnost při používání. Zdroj: Amica

Prostorné kuchyně: Vestavné trouby jako elegantní řešení

Majitelé prostorných kuchyní mají to štěstí, že mohou při plánování umístění pečicí trouby experimentovat a volit z mnoha možností. Vestavné trouby jsou v takových prostorách velmi žádané, neboť dokážou skvěle splynout s designem kuchyně a zároveň nabídnout vysokou funkčnost. Tyto trouby mohou být umístěny na různých místech, například v bloku polovysokých skříní, což umožňuje snadný přístup k troubě bez nutnosti se ohýbat, a zároveň zůstává zachována estetická harmonie kuchyně​.

 

Který vestavěný odsavač par vybrat a proč?

 

Výhodou vestavných trub v prostorných kuchyních je také možnost personalizace. Můžete si vybrat z široké škály modelů s různými funkcemi, jako jsou samočisticí programy, parní pečení nebo speciální funkce pro přípravu konkrétních pokrmů. Díky tomu lze kuchyň přizpůsobit přesně vašim potřebám a stylu vaření. Navíc, moderní vestavné trouby jsou často navrženy s důrazem na energetickou účinnost, což znamená, že při jejich používání můžete ušetřit na nákladech za energie. Výrobci jako Fagor, Hoover, Candy nebo Amica nabízejí řadu vestavných trub, které kombinují estetický vzhled s vynikajícími výkonnostními charakteristikami a energetickou účinností, což z nich činí ideální volbu pro každou moderní kuchyň.

Malé kuchyně: Kombinované sporáky a efektivní využití prostoru

V menších kuchyních může být výzvou najít pro pečicí troubu ideální místo bez zbytečného zabírání cenného prostoru. Je klíčové najít taková řešení, která maximalizují funkčnost bez zbytečného omezení. Kombinované sporáky, které integrují pečící troubu a varnou desku do jednoho kompaktního zařízení, představují ideální volbu pro tyto prostorově omezené situace. Tyto modely nejenže šetří místo tím, že zastávají dvojí funkci, ale také vnáší estetickou soudržnost a jednoduchost do malých kuchyní.

 

Proč lednici od firmy Haier?

 

Výhodou kombinovaných sporáků je jejich flexibilita a schopnost přizpůsobit se různým kuchyňským stylům. Ať už jde o úzkou kuchyň, nebo otevřený kuchyňský kout ve studiu, kombinovaný sporák může efektivně sloužit jako centrum vaření bez nutnosti rozdělovat funkce na více spotřebičů, a zabírat tak cenný pracovní prostor. Dalším aspektem, který stojí za zvážení při výběru kombinovaného sporáku pro malou kuchyň, je možnost výběru z různých designů a specifikací, které mohou vyhovovat vašim konkrétním potřebám. Moderní modely nabízejí širokou škálu funkcí, od základních až po pokročilé, včetně různých režimů pečení, grilování a dokonce i parního vaření, což umožňuje připravovat rozmanité pokrmy i v malé kuchyni​.

Vaši spotřebu energií ovlivní i nový spotřebič. Zdroj: Franke

Ergonomie a bezpečnost

Při výběru umístění pečicí trouby je nezbytné zohlednit ergonomii a bezpečnostní aspekty, které mohou mít zásadní vliv na celkové pohodlí a bezpečnost při používání v kuchyni. Umístění trouby ve výšce očí je moderním řešením, které přináší několik výhod, zatímco klasické umístění trouby pod pracovní deskou má své tradiční příznivce, a to z různých důvodů.

Trouby umístěné ve výšce očí nabízí lepší ergonomii, jelikož eliminují potřebu neustálého ohýbání, a zvyšují tak komfort při používání. Toto řešení je obzvláště vhodné pro osoby s omezenou mobilitou, nebo ty, kteří chtějí předejít zátěži zad. Výhodou je také snadnější monitorování pečení díky lepší viditelnosti dovnitř trouby, což umožňuje uživatelům efektivněji sledovat pokrok přípravy pokrmů bez nutnosti otevírání dveří trouby.

Bezpečnost je dalším klíčovým aspektem, který je třeba zvážit. Trouby umístěné ve výšce mohou snížit riziko popálení, zejména v domácnostech s malými dětmi, jelikož ovládací prvky a vnitřek trouby jsou mimo dosah dětských rukou. Ovšem i některé modely kombinovaných sporáků mohou navíc obsahovat bezpečnostní funkce, jako jsou dětské zámky nebo zabezpečení, které brání nechtěnému otevření dveří trouby během provozu​.

Ideální umístění trouby a mikrovlnky je ve výšce očí. Zdroj: Franke

Důležitost správného rozmístění v kuchyni

Správné umístění pečicí trouby v kuchyni je klíčové nejen z hlediska ergonomie a efektivity, ale také z důvodů bezpečnosti a dlouhodobé udržitelnosti kuchyňských spotřebičů. Jedním ze základních pravidel při plánování kuchyně je vyhnout se umístění trouby přímo vedle lednice nebo mrazáku. Toto pravidlo má několik důvodů:

Energetická efektivita: Trouba generuje teplo během pečení, zatímco lednice a mrazák pracují na udržení nízké teploty pro uchování potravin. Umístění těchto dvou spotřebičů vedle sebe může vést k většímu energetickému výdeji obou zařízení, jelikož lednice bude muset vydávat více energie, aby kompenzovala zvýšenou teplotu v jejím okolí způsobenou troubou​​.

Bezpečnost a životnost spotřebičů: Teplo vydávané troubou může mít negativní vliv na životnost a funkčnost sousedních spotřebičů, jako jsou lednice nebo mrazáky. Dlouhodobá expozice zvýšené teplotě může vést k poškození vnějších i vnitřních komponent, což snižuje efektivitu a může zkrátit životnost lednice​​​​.

Tyto kombinované modely mohou být také vhodným řešením pro ty, kteří hledají náhradu starého spotřebiče a nechtějí kvůli nové troubě předělávat celou kuchyň. Zdroj: Amica

Optimalizace pracovního prostoru: Efektivní využití prostoru v kuchyni zahrnuje také strategické rozmístění spotřebičů tak, aby podporovalo plynulý pracovní postup. Ideální uspořádání by mělo oddělovat zóny pro uchovávání potravin (lednice), přípravu jídel (pracovní plocha) a vaření/pečení (trouba a varná deska), což minimalizuje křížení cest a zvyšuje bezpečnost při vaření.

Při plánování umístění trouby je tedy důležité zvážit nejen její vzdálenost od ostatních spotřebičů, ale také celkovou dispozici kuchyně a tok práce. Vhodné umístění trouby může znamenat její integraci do kuchyňského ostrova, umístění pod varnou desku nebo v rámci kuchyňské linky s dostatečným odstupem od chladicích zařízení. Tímto způsobem zajistíte nejen efektivní a bezpečnou kuchyň, ale také optimalizujete energetickou účinnost a prodloužíte životnost vašich kuchyňských spotřebičů.

Zdroj info: Fagor, Amica, Pěkné bydlení, Kitchen Living, Franke

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login