Domů     6 netradičních zimních sportů
6 netradičních zimních sportů
6.3.2024

Lyžování a bruslení už vás v zimě nebaví? Jsou i jiné možnosti! A jakkoliv se zdají nevšední, mají svou tradici…

Jaké budete potřebovat vybavení? Loď, draka, sněhové koule, nafukovací prkno anebo živého koně! Co myslíte, který ze sportů si vás nejvíc získá?

1/

LEDNÍ JACHTING

Vznik: 18. století

Po Rižském zálivu se již v 17. století převáží zboží na lodích. Jenže v zimě záliv často zamrzá – znamená to přerušení obchodů? Rozhodně ne, lidé přidělají k plachetnicím kluznice, aby mohly jet po ledu!

V 18. století zaplní lední jachty také kanály v Nizozemsku a americkou řeku Hudson. A právě tady se plavba po ledu poprvé stává sportem!

Technika je podobná jako na klasické jachtě, ovšem díky tomu, že se loď neponoří pod hladinu, ale sviští na ocelových nožích, dosáhnete mnohem větší rychlosti!

Lední jachting je profesionálním sportem, vyzkoušet si ho však můžete i rekreačně. Tradicí je třeba na Lipně.

Speciálně upravená jachta lehce sviští i po ledu. Foto : JsonLind / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.
Speciálně upravená jachta lehce sviští i po ledu. Foto : JsonLind / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.

2/

SKIJÖRING

Vznik: 1901

Nazout si lyže, stoupnout si na sníh… a pak už nemuset dělat nic. Námahu vynaloží ten, kdo vás potáhne za sebou!

Sport jménem skijöring se rodí na počátku 20. století ve skandinávských zemích (jméno pochází z norského skikjøring, což doslova znamená „řízení na lyžích“) a poprvé se oficiálně představuje na Nordických hrách v roce 1901 ve Stockholmu.

Lyžaři jsou tehdy přivázaní za sobí spřežení a závodí na různě dlouhých tratích.

Postupně se skijöring rozšíří do Evropy a do Ameriky a nejoblíbenějšími tahouny se stanou koně nebo psi. Existují však i takové varianty, kdy vás táhne sajdkára, auto či buldozer.

Snowkiting je ledovou verzí staršího kitesurfingu. Foto: Kevin Lecureur / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.
Snowkiting je ledovou verzí staršího kitesurfingu. Foto: Kevin Lecureur / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.

3/

SNOWKITING

Vznik: 1979

Zkoušeli jste někdy jezdit po rovině na snowboardu? Jde to, když do vás pořádně zafouká vítr – přesněji do obřího tažného draka! Nazout můžete samozřejmě i lyže a kromě roviny lze vyjet i do kopce. Draka pak sbalíte do batohu a svištíte dolů!

Snowkitting vychází z tradičnějšího kitesurfingu, který se liší pouze tím, že namísto po sněhu jedete po vodě. Draka na kitesurfing si patentuje Němec Dieter Strasilla v roce 1979 a jezdí se ním na německých a švýcarských jezerech.

Když v zimě jezero zamrzne, výbava se doplní lyžemi a sněhová varianta sportu je na světě!

Yugikassen je zjednodušeně koulovačka s pravidly. Jen pozor na hlavu! Foto: Inverty / Creative Commons / CC BY-SA 4.0.
Yugikassen je zjednodušeně koulovačka s pravidly. Jen pozor na hlavu! Foto: Inverty / Creative Commons / CC BY-SA 4.0.

4/

BALET NA LYŽÍCH

Vznik: 80. léta 20. století

Krásné kostýmy, hudba, výskoky, rozštěpy, otočky. A kdo je hodně dobrý, zvládne i salto nebo piruetu! Při efektní podívané snadno přehlédnete, že soutěžící nemají na nohou brusle, ale lyže!

Nejedná se o krasobruslení, ale o „krasolyžování“, oficiálně nazývané balet na lyžích. Nejprve je tedy součástí akrobatického lyžování, americká lyžařka a herečka Suzy Chaffee (*1946) z něj ale udělá samostatnou disciplínu.

Pod jménem acroski se v letech 1988 a 1922 balet na lyžích dokonce probojuje i na zimní olympiádu! Ovšem jen jako ukázkový sport, snaha stát se tím oficiálním se nikdy nenaplní.

Na nafukovacím kluzáku se dá svištět i stokilometrovou rychlostí! Foto: lesvalléesdesaintbeat / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.
Na nafukovacím kluzáku se dá svištět i stokilometrovou rychlostí! Foto: lesvalléesdesaintbeat / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.

5/

YUKIGASSEN

Vznik: 1988

Ze sněhu uplácej kouli, a můžeš pálit! Ale pozor, při sportovní koulované, správně zvané yukigassen, platí přísná pravidla! Jde o oficiální týmový sport, který vznikne okolo roku 1988 v městě Sobetsu na ostrově Hokkaidó.

A hned získá takovou popularitu, že se v Japonsku brzy koná mezinárodní šampionát.

Dnes už jsou turnaje hitem ve Finsku, Švédsku, Austrálii, USA či Kanadě, a kdo chce zvítězit, musí si osvojit správnou strategii. Dva týmy se pohybují po ploše 40 x 10 metrů a uprostřed svého hřiště musí uchránit vlajku.

Před zásahy strojově vyrobenými koulemi se hráči mohou schovat za sněhovými překážkami. I tak je ale přilba nutná!

6/

AIRBOARDING

Vznik: 2001

Jezdíte radši na saních, nebo na bobech? Účastníci závodního airboadingu mají zařízení úplně jiné – ze svahů dolů sviští na nafukovacím „prkně“. Zásadně po břiše a hlavou dolů!

Airboarding je inspirován bodyboardingem, při kterém se jezdí na surfu vleže, a zrodí se v roce 2001, kdy navrhne první airboard zakladatel společnosti zaměřující se na vodní sporty Joe Steiner. Od té doby už airboarding jen nabývá popularity po celém světě.

U nás se airobardům také říká sněžný kluzák a před sjezdem rozhodně nezapomeňte na přilbu. Při jízdě se dá dosáhnout rychlosti až 100 km/h!

Foto: úvodní foto: marcelkessler / Pixabay 1 – 4: Creative Commons
Související články
Lifestyle
Cesta hudební legendy: Příběh Jiřího Brabce
Jak se může úspěch změnit v tragédii? Příběh hudebního skladatele Jiřího Brabce a jeho dramatický konec.   Jiří Brabec (1940–2003) má sklony k hudbě odjakživa. „Mami, chtěl bych na konzervatoř,“ prohlásí jako kluk a skutečně se mu tenhle sen splní. Studuje hru na fagot, ale až ke zkouškám nedojde. Zjistí totiž, že vážná hudba pro něj […]
Lifestyle
5 důvodů, proč navštívit Trogir: Objevte jedinečné kouzlo této destinace
Chorvatsko je oblíbenou dovolenkovou destinací, přičemž na výběr máte z různých letovisek. Kromě klasik jako je Dubrovnik a Split ale stojí za zmínku i Trogir. Ačkoli se o něm tak často nemluví, rozhodně stojí za návštěvu. Nabízí se hned několik důvodů, proč si tohle pobřežní městečko dalmatského pobřeží zamilujete. Okouzlující pláže Jedním z hlavních lákadel, které Chorvatsko […]
Lifestyle
Paul Newman a Joanne Woodwardová: Stvořeni jeden pro druhého
„Miluji tě,“ zašeptají jeden druhému, pak se políbí a odjedou vstříc zapadajícímu slunci. A pokud nezemřeli, žijí spolu dodnes. Každá správná pohádka končí svatbou. Bohužel ne každá svatba končí pohádkou. A pro Hollywood, kde se rodí ty nejslavnější pohádky, to platí dvojnásob. Pokaždé když člověk otevře nějaký společenský magazín, musí mít pocit, že se tu […]
Lifestyle
Janis Joplin: Královna blues, která uhořela na hranici slávy
Drogy, sex a rock’n’roll. Život Janis Joplin, legendární zpěvačky s nakřáplým hlasem, která se stala ikonou hippies a symbolem ženské svobody, byl plný vášně, excesů a tragického konce v pouhých 27 letech.   Hudební svět ještě nestihl smířit se ztrátou Jimiho Hendrixe, a už 4. října 1970 truchlí znovu. Na předávkování drogami umírá v prokletém věku […]
reklama
lifestyle
Elvis Presley: Legenda na pódiu i na plátně
Elvis Presley nebyl jen hudebníkem, ale také filmovou hvězdou. Jeho písně a filmy ovlivnily generace a jeho jméno se stalo synonymem pro rock’n’roll. Podívejme se na jeho hudební a filmovou kariéru.   Roky 1968 až 1977 1977 jsou považovány za hvězdné období jeho pěvecké dráhy. Tehdy nahrává největší hity své hudební kariéry. Elvis Presley jen […]
Coober Pedy: Město, kde se žije pod zemí
Uvnitř australského vnitrozemí leží městečko, které na první pohled nevypadá nijak zvláštně, jen denní teploty tu dosahují až 50 °C a k vodě je to daleko. Tak proč žít zrovna tady? Byly zde objeveny velké zásoby opálu, které sem přilákaly tisíce nadšených hledačů. Aby ale vydrželi v tak nehostinných podmínkách, které zde během roku panují, přesunuli svá […]
Rychlá a zběsilá jízda Paula Walkera: Od hvězdy k tragickému konci
Paul Walker, milovník rychlých aut a hvězda série Rychle a zběsile, tragicky zahynul při autonehodě v roce 2013. Jeho život byl plný adrenalinu, filmových úspěchů i charitativní činnosti.   Hvězda série filmů Rychle a zběsile umírá dne 30. listopadu 2013. Se svým známým, automobilovým závodníkem Rogerem Rodasem, opouští akci pořádanou Walkerovou charitou na pomoc obětem […]
Iveta Bartošová: Dostali ji na dno osudoví muži?
Bartošová spáchala sebevraždu tím nejdrastičtějším způsobem. V Uhříněvsi u Prahy skočila pod vlak. Svému manželovi Josefu Rychtářovi a jedinému synovi Arturovi nechala dopisy na rozloučenou. Ani oni ji nemohli zachránit? Iveta Bartošová (1966–2014) byla talentovaná, ale naivní a trochu prostá. Tak vzpomínají Ivetini známí na její začátky. A jak je vidět, od doby, kdy Bartošová […]
reklama
věda a technika
Genetická mutace, která z lidí dělá ranní ptáčata
Při hledání „superschopností“ se není třeba hned obracet na stránky komiksů nebo k laboratořím genetických inženýrů, stačí vyprovokovat přirozený výběr k evolučně výhodné mutaci genomu a superčlověk je na světě. I v jeho případě ovšem platí, že není všechno zlato, co se třpytí.   Spánkem strávíme třetinu života, déle člověk vydrží nejíst než nespat. K načerpání fyzických a […]
Do Česka se vracejí vlci. Je třeba se jich obávat?
Po celá tisíciletí žili i na našem území vlci – zvířata, která neodmyslitelně patří k divočině ve velké části světa. V 19. století u nás vyhynuli a dlouho se zdálo, že nadobro. Teď se ale vracejí a spolu s nimi rostou i obavy před jejich útoky na lidi i hospodářská zvířata. Největší psovitá šelma žijící na našem území. […]
Právě kvete bez: V minulosti léčil vše, i dnes má všestranné využití
Léčivé účinky bezu byly známy již ve středověku. V minulosti se bezem léčilo snad téměř vše. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se údajně také zastavovalo krvácení z nosu. Léčebné […]
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie.   Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jsi mi nevěrný Rančáku? Tak o tohle přijdeš!
nasehvezdy.cz
Jsi mi nevěrný Rančáku? Tak o tohle přijdeš!
Herečce ze seriálu Ulice Anetě Krejčíková (33) už prý s partnerem, tělocvikářem Ondřejem Rančákem (39), dochází trpělivost. Ze všech stran se k ní dostávají různé povídačky, jak si kde dopisoval a d
HI-TECH kuchyně
rezidenceonline.cz
HI-TECH kuchyně
Také pro jednu z nejdůležitějších součástí obytného prostoru je důležitá harmonie designu a technologií. Jen tak kuchyně získá nejen potřebnou funkčnost a komfort, ale také moderní estetickou přitažlivost. Jedním z nejvýraznějších trendů v kuchyňském designu je použití pastelových barev, jako je pudrově růžová, šeříková, broskvová nebo vanilková. Ostatně tři ze jmenovaných odstínů se staly uznávanými
Z hlubin temného lesa nám ukázaly cestu veverky
skutecnepribehy.cz
Z hlubin temného lesa nám ukázaly cestu veverky
Zabloudily jsme s vnučkou na houbách. Už se začalo stmívat. Kde se vzaly, tu se vzaly ‒ dvě veverky přiskákaly. Vyvedly nás z lesa ven. Byla jsem už rok vdova, manžel mi zemřel na infarkt. Krátce před jeho smrtí jsme koupili domek na okraji vísky v Lužických horách. Já houbařila a chodila do lesa na výlety, on pobýval jen
Už žádné zbytky!
panidomu.cz
Už žádné zbytky!
Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci. Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši.
Pohřbili kancléře zaživa?
epochalnisvet.cz
Pohřbili kancléře zaživa?
„To ne! Proboha ne!“ vykřikne kancléř a celý vyděšený se posadí na posteli. Ten příšerný sen se mu zdál už potřetí! Je v něm pohřben do rakve, v níž ovšem po pár dnech obživne!   Svého času je prakticky nejmocnějším mužem v zemi. Je mu něco málo přes 40 let, a už má za sebou funkci diplomata, císařského
Gigantická exploze ve vesmíru. Její konec je v nedohlednu
21stoleti.cz
Gigantická exploze ve vesmíru. Její konec je v nedohlednu
Že vesmír je poněkud děsivé místo, ukazuje několik posledních astronomických objevů. V květnu astronomové oznámili pozorování hvězdy, která právě polyká jednu ze svých vlastních planet. Krátce předtím
Večer se značkou Norqain v hodinářství Koscom
iluxus.cz
Večer se značkou Norqain v hodinářství Koscom
Ve středu 22. května uspořádalo renomované hodinářství Koscom večer věnovaný švýcarské značce Norqain. Ta je úzce spojená s hokejem, a tak měla akce návaznost na aktuálně probíhající Mistrovství světa
Las Médulas: Při zlaté horečce Římané zničili celé pohoří
historyplus.cz
Las Médulas: Při zlaté horečce Římané zničili celé pohoří
V břidlicovém pohoří Las Médulas v severozápadním Španělsku je k vidění mnoho červenohnědých skal nejroztodivnějších tvarů. Bizarní krajina však není hříčkou přírody, jak by se mohlo zdát, ale dílem člověka. Kdysi tu býval rozlehlý horský masiv, který Římané kvůli zlatu rozvrtali do současné podoby…   Římská říše je závislá na zlatě…Potřebuje ho k financování válečných výbojů i k
Kaple Cyrila a Metoděje na Radhošti
epochanacestach.cz
Kaple Cyrila a Metoděje na Radhošti
Rožnov leží pod Radhoštěm, a ten bychom rozhodně na svých cestách po tomto kraji minout neměli. Na jeho vrcholku stojí výjimečná kaple svatého Cyrila a Metoděje s byzantskou kopulí, vysvěcená už v roce 1898. Je to jedna z nejvýše položených církevních staveb na našem území a přestože si toho na první pohled sotva povšimneme, stojí jednou polovinou na
Vaječné muffiny se sýrem
tisicereceptu.cz
Vaječné muffiny se sýrem
Hledáte inspiraci pro netradiční snídani? Připravte své rodině vejce, samozřejmě s pořádnou dávkou slaniny. Suroviny 10 plátků anglické slaniny 1 červená paprika 2 hrsti jarní cibulky 10 vaje
Proměna chleba a vína v maso a krev: Opravdu se někdy takový zázrak stal?
enigmaplus.cz
Proměna chleba a vína v maso a krev: Opravdu se někdy takový zázrak stal?
Křesťanský obřad, který připomíná události poslední večeře Ježíše Krista, se označuje pojmem eucharistie. Ve své podstatě jde o rituální konzumaci chleba a vína, aby byly připomenuty tělo a krev Ježíš
Pravdu jsme zjistily až po letech
nejsemsama.cz
Pravdu jsme zjistily až po letech
Někdy stačí domněnka k tomu, aby se rozbilo krásné přátelství. Je snadné někoho obvinit a pak se urazit a přestat s ním mluvit. Vím to až moc dobře, prožila jsem si to na vlastní kůži a dodnes toho lituji. Nikdo jiný to nevěděl Romana byla moje velká kamarádka už od mateřské školky. Od první do deváté třídy