metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Tradiční likér Jägermeister: čím vás možná překvapí?

  8:33
Praha 6. března 2024 (PROTEXT) - Padesát pět milionů panáků. Tolik vypili Češi v loňském roce legendárního bylinného likéru Jägermeister. I když je jeho přesná receptura tajná, všeobecně se ví, že jeho objevitelem byl Curt Mast, který ho po mnoha letech experimentování přivedl na svět v roce 1934. Mnohé ale může překvapit, že celosvětově oblíbený bylinný likér dostal od svého tvůrce do vínku také pevné spojení s přírodou a šetrné výrobní postupy respektující přírodní zdroje.

Každý panák Jägermeister v sobě obsahuje 56 výtažků z vybraných bylin, ovoce, květů a kořínků rostlin. Právě jejich kombinace je základem jeho nezaměnitelné a vyhledávané chuti. Přírodní ingredience jsou přitom od počátku určující i pro celkový přístup výrobce likéru, který si od přírody bere jen to, co je sama schopná nahradit. Přitom v současnosti význam tohoto postoje roste.

V uplynulém roce bylo poprvé průměrně o více než 1,5 stupně Celsia tepleji než v době před průmyslovou revolucí. Dopady klimatických změn na životní prostředí jsou nepopiratelné a potřeba chránit planetu je ve 21. století zcela zásadní. Proto se Jägermeister již v minulosti zavázal do roku 2030 celosvětově snížit svou celkovou uhlíkovou stopu o 42 procent.

Šetrnější doprava i balení

Svých závazků dosahuje Jägermeister i zdánlivými maličkostmi, které si člověk při jeho pití na večerní zábavě a při jiných podobných příležitostech nemusí vůbec uvědomit. Jednou z nich jsou etikety láhví, které jsou od roku 2022 vyráběné z plně recyklovatelného papíru.

Také balení krabic pro bezpečnou dopravu láhví bylinného likéru doznalo změn, kdy klasický karton nahradila lehčí vlnitá lepenka, která více šetří přírodní zdroje. „Právě změny v dopravě a logistice jsou pro naše cíle důležité, například pro dovoz zboží z Velké Británie od společnosti William Grant and Sons využíváme místo kamionů vlakovou dopravu a jen tím v Česku a na Slovensku ročně uspoříme 164 tun emisí CO2,“ říká Jiří Štětina, generální ředitel firmy Mast-Jägermeister pro Česko a Slovensko.

Správná teplota hraje roli

Novinkám se nevyhnuly ani tradiční panáky a party zkumavky Jägermeister. Vyrábí se ze stoprocentně recyklovatelného skla, respektive plastu a na akcích jsou opakovatelně použitelné. Součástí servírovacího rituálu je i teplota, kdy pro dosažení výjimečného chuťového zážitku má být bylinný likér podáván ledově namražený.

Právě teplota hraje významnou roli i při redukci emisí uhlíku během skladování oblíbeného bylinného likéru. "V Česku a na Slovensku jsme v našich skladech snížili maximální teplotu vytápění na 14 stupňů Celsia. Jen díky tomuto opatření ušetříme 10 procent elektrické energie," doplňuje Jiří Štětina s tím, že do hodnot trvale udržitelného rozvoje se mají možnost zapojit i zaměstnanci Jägermeister například dobrovolným vysazováním stromů ve svém okolí či podporou místních komunit.

 

 

O společnosti Mast-Jägermeister SE

Dnes nejznámější prémiový bylinný likér byl před 80 lety uveden na trh Curtem Mastem. Recept s 56 bylinkami, květy a kořínky zůstal nezměněn dodnes. Jägermeister je tradičně vyráběn výhradně ve městě Wolfenbüttel na severu Německa. Lahvování probíhá v továrnách ve Wolfenbüttelu-Lindenu a Kamenz v Sasku. Odtud je bylinný likér v charakteristické lahvi exportován do více než 150 zemí po celém světě. V roce 2022 byla značka s jelenem nejprodávanějším bylinným likérem na světě s celkovými prodeji 9,4 milionu devítilitrových kartonů. Rodinná firma zaměstnává asi 1000 lidí po celém světě.

Od roku 2020 zahrnuje portfolio značky také značku Teremana, tequilu založenou hollywoodským hercem a podnikatelem Dwaynem Johnsonem, a GIN SUL, který je vyráběn v Hamburgu-Altoně.

Více informací o společnosti a jejich značkách najdete na https://www.mast-jaegermeister.de/en/homepage/.

 

O Mast-Jaegermeister CZ s.r.o. a Mast-Jaegermeister SK s.r.o.

Společnosti Mast-Jaegermeister CZ s.r.o. a Mast-Jaegermeister SK s.r.o. působí na českém, respektive slovenském trhu od roku 2019, kdy převzaly distribuční operace firmy Rémy Cointreau. Obě firmy s více než dvacetiletou historií na obou trzích jsou největšími distributory prémiových importovaných značek v ČR a SR s nejkomplexnějším produktovým portfoliem; kromě značek z portfolia mateřské společnosti Mast-Jaegermeister SE (bylinný likér Jägermeister, který je nejprodávanější dovozovou značkou na českém a slovenském trhu, bylinný likér Scharf a prémiový bylinný likér Manifest) budují v Čechách a na Slovensku i široké portfolio významných značek společnosti William Grant & Sons (irská whisky Tullamore Dew, která je nejprodávanější značkou ve whisky kategorii v ČR i SR, likér Tullamore Dew Honey, lídr medem ochucených lihovin, na obou trzích nejprodávanější skotská whisky Grant’s, skotské single malt whisky Glenfiddich, Balvenie, Monkey Shoulder, Ailsa Bay a Airstone, Hendrick´s gin, likér Drambuie, islandská vodka Reyka a spiced rum Sailor Jerry).

Více informací o společnostech a jejich značkách najdete na https://www.mast-jaegermeister.cz/ a https://www.mast-jaegermeister.sk/.

 

 

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek