Hlavní obsah
Sport

Servette FC je nenápadný klub ze Švýcarska, který bude chtít vzít Plzni čtvrtfinále EKL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Většina české fotbalové veřejnosti zaznamenala existenci tohoto klubu až v momentě, kdy byl na podzim nalosován ke Slavii ve skupině evropské ligy.

Článek

Ovšem od čtyřgólové porážky v Edenu a sestupu do vyřazovací části konferenční ligy ušel tento aktuální švýcarský vicemistr kus cesty. Pojďme si tedy nyní v krátkosti představit osmifinálového soupeře plzeňské Viktorky.

Obecně

Švýcarský národní koeficient se nyní nachází na 12. pozici. Tamní liga se letos poprvé hraje s nadstavbou a s dvanácti účastníky. Servette celkem úspěšně letos hájí stříbrnou příčku z minulé sezóny. Ovšem nebylo vždy pravidlem, že se Ženevský klub držel v popředí tabulky.

Servette je jedním z nejúspěšnějších klubů ve švýcarské části země, kde se mluví francouzsky. Získal 17 ligových titulů a 7 trofejí domácího poháru. Avšak poslední titul mistra své země nosil naposledy v sezóně 1998/99. Domácím stadionem je tu Stade de Genève s kapacitou okolo 30.000 diváků a je tak třetím největším stánkem v zemi. Bohužel zmíněná kapacita pokulhává za poptávkou zdejšího ligového fotbalu. Na domácí zápasy obvykle nejsou zdejší ochozy zaplněny ani ze třetiny. Česká reprezentace zde odehrála dva zápasy mistroství Evropy v roce 2008. Oba zde prohrála a dohromady inkasovala šest gólů.

Z historie

Vznik klubu se datuje do roku 1890. Fotbalový oddíl v něm však vznikl až o 10 let později. V sezóně 1978/79 Servette vyhrálo všechny soutěže, kterých se zúčastnilo. Jedinou výjimkou byl Pohár vítězů pohárů, kde bylo vyřazeno ve čtvrtfinále Fortunou Düsseldorf. V případě vyřazení Plzně by se tak jednalo o dorovnání evropského maxima. V roce 2005 utrpěl klub bankrot a poprvé ve své historii sestoupil z nejvyšší ligy. Po postupném oživování se do ní po šesti letech vrátil, aby z ní rok poté zase spadnul. Nastalo delší období v nižších soutěžích. Konečný návrat do Super league který stále přetrvává se konal až v roce 2019.

Mezi nejznámější bývalé hráče Servette patří urostlý stoper Philippe Senderos a bývalý reprezentační útočník Alexander Frei, jenž strávil značnou část kariéry v Borusii Dortmund. Ještě minulou sezónu nosil dres ženevských Francouz Gael Clichy.

Česká stopa

V předválečném období hrával na jihu země helvétského kříže československý reprezentační útočník Oldřich Nývlt. V devadesátkách zase odehrál dvě sezóny za Servette další reprezentant a zapřisáhlý sparťan Václav Němeček, který bývá častým hostem pravidelného televizního pořadu TIKI-TAKA na O2 TV a svými říznými a upřímnými názory zvedl ze židle ne jednoho diváka. Aktuálně se v mládežnických kategoriích ženevském mančaftu nachází ještě jeden Čech. Je jím sedmnáctiletý Patrik Prorok.

Aktuálně

Jak už bylo řečeno, tým trenéra Renéo Weilera (mj. spoluhráče Václava Němečka z devadesátých let) od zmíněného utkání se Slavií ušel kus cesty. Od té doby odehrál 12 soutěžních zápasů, z nichž prohrál jediný. Dostal se do semifinále domácího poháru, kde je mimochodem i největším favoritem na celkovévítězství. Před týdnem získal v lize velmi cenný skalp, když porazil úřadujícího mistra a aktuálního lídra tabulky Young Boys Bern na jeho půdě.

Švýcarský kouč sazí především na osvědčené hráče. Většinou dělá dvě až tři změny v sestavě, jinak sází na jistotu. V zimě mu sice odešel nejlepší střelec celé soutěže Chris Bedia do Unionu Berlín, ale i tak má hráče, kteří dokáží soupeřovým obranám pěkně zatopit. Plzeňští by si určitě měli dávat pozor na bosenské křídlo Miroslava Stevanovice, který naposledy svým gólem nasměroval svůj tým do semifinále domácího poháru. Dále je velmi důležité si pohlídat střeďáka a špílmachra Derecka Kutesu, jenž svými přihrávkami dokáže vytvořit ne jednu gólovku. Aktuálně asi největší formu v mužstvu má Alexis Antunes. Právě jeho branka rozhodovala o exportu tří bodů z Bernu do Ženevy. Trenér Weiler na něj sází v těch nejdůležitějších zápasech a nebojí se ho vysunout ani na hrot útoku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz