Menu
WomanOnly
Domácí zvířata

Kavkazský pastevecký pes: Hlídač a obranář s komplikovanou povahou

Kavkazský pastevecký pes, známý také pod názvy kavkazský ovčák či kavkazan, je odolný, tvrdý a samostatný pes využívaný k obraně. Vzhledem k jeho povaze a nutnosti velmi důsledného výcviku je nevhodný pro začátečníky. V případě adekvátní výchovy však bude milým a oddaným společníkem, který svého pána ochrání za každé situace. Co obnáší péče o kavkazského pasteveckého psa a proč toto plemeno rozhodně není pro každého?

Kavkazský pastevecký pes – základní informace

Předci tohoto ostrého hlídacího plemene existovali již ve starověku, kdy se používali v armádě a postupem času také k ochraně lidí a majetku, zejména stád dobytka. Vzhledem k velmi nehostinným podmínkám kavkazské oblasti, odkud tento pes pochází, mohli přežít vždy jen ti nejsilnější a nejodolnější jedinci. To samozřejmě mělo vliv na celkový vývoj plemene. Dnes jsou kavkazští pastevečtí psi považováni za vůbec nejschopnější psí obranáře.

Přestože původ kavkazského pasteveckého psa sahá hluboko do minulosti, cíleně se s chovem začalo až relativně nedávno, konkrétně ve 20. letech minulého století v bývalém Sovětském svazu. Zde tito psi sloužili k obraně hranic, v armádě a také jako hlídací psi ve věznicích. V Rusku se k těmto účelům využívají dodnes. Předchází tomu důsledná selekce štěňat, z nichž jsou vybírána jen ta nejodolnější.

Výcvik kavkazského pasteveckého psa není radno brát na lehkou váhu. Jedná se o velmi nebojácné, sebevědomé a ostré psy, kteří potřebují cítit přirozenou autoritu ze strany svého pána. Jejich výchova musí být opravdu důsledná, nikdy by však neměla zahrnovat fyzické tresty. Pořízení kavkazského pasteveckého psa lze doporučit pouze zkušeným a psychicky vyrovnaným lidem, kteří budou schopni zajistit kvalitní výcvik a vyhovět potřebám tohoto náročného plemene.

Základní informace:

  • Váha: psi nad 60 kg, feny nad 50 kg
  • Výška v kohoutku: psi nad 68 cm, feny nad 64 cm
  • Povaha a charakter: nebojácný, obranářský, odolný
  • Srst: velmi hustá, středně dlouhá; povoleny jsou barvy od bílé, krémové, rezavé a šedé až po černou; možná je jednobarevná i vícebarevná forma
  • Délka života: 10–12 let
  • Vhodný do bytu: ne
  • Vhodný pro začátečníky: ne
  • Vhodný pro alergiky: ne
  • Využití: střežení stád, hlídání objektů, zadržení útočníka
  • Původ: SSSR

V některých zemích je chov tohoto plemene omezen přísnými pravidly, která zahrnují například povinný výcvik, speciální osvědčení apod. V České republice lze kavkazského pasteveckého psa vlastnit bez omezení.

Povaha

Povaha kavkazského pasteveckého psa je poněkud komplikovaná a je také důvodem, proč se nejedná o plemeno vhodné pro začátečníky. Jde o odvážné, samostatné a tvrdé psy, kteří v případě pocitu ohrožení na nic nečekají a ihned jednají. Ke své rodině jsou však v případě adekvátní výchovy velmi loajální, věrní a milí.

Kvalitní výcvik je v případě tohoto plemene naprostou nezbytností. Pokud se psovi nedostane vhodné výchovy, stane se agresivním a potenciálně nebezpečným.

Vzhled

Jedná se o obrovské a svalnaté psy se statnou stavbou těla, mohutnou hlavou a huňatou, polodlouhou srstí. Tvar těla je obdélníkový, kůže je hladká bez záhybů. Ocas je posazen vysoko a má tvar srpu.

Srst kavkazanů je velmi hustá a hrubá a pokrývá celé tělo včetně ocasu. Kolem krku vytváří hustou hřívu. Připouští se více typů zbarvení.

Samci dosahují váhy nad 60 kg a kohoutkové výšky nad 68 cm, u samic je běžná váha nad 50 kg a výška v kohoutku nad 64 cm.

Péče o kavkazského pasteveckého psa

Pořízení kavkazského pasteveckého psa je potřeba velmi dobře zvážit. Jedná se o o plemeno, které sice není náročné na pohyb ani péči o srst, vyžaduje však kvalitní výcvik, výchovu a socializaci.

Pes, jehož výcvik by se zanedbal, by představoval hrozbu pro ostatní psy i osoby. V případě adekvátní výchovy se z něj naopak stane loajální a věrný obránce, který je ke svým páníčkům milý a přátelský a ochrání je za každé situace.

Výchova a výcvik

Kavkazani jsou inteligentní a učenliví, nicméně dokážou být také poměrně svéhlaví.  S výcvikem a socializací je nutné začít co nejdříve. Co je již od raného věku naprosto klíčové, je důslednost – pes se musí naučit, kdo je jeho pánem, co smí, a co naopak nesmí. Během výcviku by se vždy měla užívat pozitivní motivace a nikdy by nemělo docházet k fyzickému trestání.

Lidem, kteří mají kavkazského pasteveckého psa poprvé, je doporučováno využít konzultace s profesionálními trenéry, kteří pomohou s výcvikem i socializací.

Nároky na pohyb

Leckoho to možná překvapí, nicméně kavkazský pastevecký pes není nijak zvlášť náročný na pohyb. Pravidelné procházky, hraní a výcvik jsou však samozřejmostí. Vzhledem k ochranitelské, ostré povaze a možným projevům agrese vůči jiným lidem i psům není vhodné venčení bez vodítka.

Před pořízením kavkazana je nutné brát v potaz mimo jiné jeho nároky na prostor. V žádném případě se nejedná o bytového psa. Nejlépe mu bude na zahradě, kde může díky své husté srsti a přirozené odolnosti trávit čas celoročně.

Srst

Srst kavkazských pasteveckých psů je velmi hustá a vyžaduje pravidelné kartáčování, a to především v období línání. Je třeba pořídit takový kartáč, který jeho hustou srst dokáže dobře pročesat. Žádná další zvláštní péče není nutná.

Časté zdravotní problémy

Stejně jako u všech ostatních plemen se i u kavkazského pasteveckého psa mohou vyskytovat specifické zdravotní obtíže. V případě pořízení psa u zodpovědného chovatele však není hrozba onemocnění ani jiných problémů příliš vysoká.

Stále je však nutné brát v potaz, že jde o statné psy, kteří váží několik desítek kilogramů. Vysoká hmotnost může mít negativní vliv na zdraví kloubů, proto je vhodné již od nízkého věku podávat kloubní výživu.

Zástupci velkých plemen se častěji potýkají také s torzí žaludku, která vzniká v důsledku nevhodného způsobu krmení. K tomuto život ohrožujícímu stavu jsou náchylnější psi, kteří dostávají potravu pouze jednou denně, prevencí je proto krmit vícekrát v malých dávkách.

Po jídle by měl následovat odpočinek, proto se potrava musí podávat dostatečně dlouhou dobu před fyzickou aktivitou.

Zdroje: webfordog.cz, wikipedia.org, akc.org, thesprucepets.com

Ohodnoťte tento článek:
3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Kavkazský pastevecký pes: Hlídač a obranář s komplikovanou povahou