Lékaři popsali nový orgán v lidském těle, je jím aorta

Aortě, hlavní a největší krevní tepně, která vede krev ze srdce do zbytku těla, se v lékařském světě dostalo zvláštní pocty. Aorta byla uznána jako samostatný orgán, prokázala studie zveřejněná v únoru na odborném webu Oxfordské univerzity.

Reklama

Aorta uznána lidským orgánem

„Mezinárodními odborníky pod vedením Prof. Dr. Martina Czernyho z Medical Center – University of Freiburg, byly vyvinuty nové lékařské metody,“ uved Johannes Faber v tiskové zprávě univerzitní nemocnice Freiburg.

Nová klasifikace aorty jako orgánu má dalekosáhlé důsledky, od rozdělení lékařských odborností až po specifickou péči o pacienty. „Je to velký krok,“ uvedl Martin Czerny z Fakultní nemocnice Freiburg v Německu. Aorta jako orgán je postavena na stejnou úroveň jako ostatní orgány v lidském těle.

Nový statut orgánu je platný v zemích Evropské unie a ve Spojených státech od chvíle, co byl jako takový definován v pokynech Evropské asociace pro kardiotorakální chirurgii (EACTS) a Americké společnosti hrudních chirurgů (STS).

„Toto rozhodnutí bude znamenat změnu i pro pacienty, protože klinický proces u řady z nich, kteří se s onemocněním aorty léčí, bude pravděpodobně od nynějška jiný a doufejme, že optimální,“ uvedl Martin Czerny.

Dosud bylo běžné, že se onemocnění aorty léčila buď v kardiochirurgii, nebo v cévní chirurgii, podle typu a lokalizace.

„Nové pokyny jednoznačně doporučují léčit aortu jako samostatný lékařský obor. Mělo by to být propojeno s dalšími podobnými oblastmi medicíny,“ vysvětlil Czerny, ředitel nemocnice pro kardiovaskulární chirurgii v Německu.

„To vše zlepší léčbu aorty a dalších závažných onemocnění,“ uvedl prfesor Czerny.

Aorta má složité úkoly a funkce

Aorta je zodpovědná za transport krve bohaté na kyslík ze srdce do zbytku těla. V posledních letech se stále více ukazuje, že hraje důležitou roli také při regulaci krevního tlaku a rychlosti průtoku krve.

„Kromě toho se aorta také podílí na produkci některých hormonů a má vlastní vrstvu buněk hladkého svalstva, které pomáhají udržovat jeho strukturu a funkci,“ dodává Johannes Faber v tiskové zprávě.

Autor: Jan Votruba. Zdroj: Univerzitní nemocnice Freiburg, University of Oxford.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama