Hlavní obsah

Stín je na celých odborech, říká předák ke Středulovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Českomoravská konfederace odborových svazů přišla o vedení. Jejímu šéfovi Josefu Středulovi zaniklo členství, protože neplatil členské příspěvky. Do čela odborů chce kandidovat znovu. Co se v odborech děje? Jde o vnitřní boj?

Hostem Ptám se já byl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Konec odborového předáka Josefa Středuly v čele Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyvolal otázky nad stavem odborů a kompetencí jeho samotného. Přišel o členství, a tedy i o post šéfa odborů kvůli neplacení členských příspěvků. Středula je nehradil pět měsíců, na což ho jeho domovská odborová organizace už před časem upozornila dopisem.

Středula v pondělí celou bizarní situaci odůvodnil médiím svým „lajdáctvím“, za které se kolegům už omluvil. Takové vysvětlení uznal i předseda nejsilnějšího Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo: „My bychom si na to měli dávat pozor, protože jsme vidět a každá sebemenší chybička bude okamžitě potrestána. Na druhou stranu odbory jsou schopny nějaké sebereflexe, což někdy postrádám u politických stran. A tohle se stát může. Jsme jenom lidé. Mně se také několikrát stalo, že jsem přehlédl fakturu za energie.“

Ďurčo zároveň popřel spekulace o možném pokusu o svržení dosavadního předsedy odborové centrály, jehož prestiž výrazně utrpěla zejména po neúspěšné prezidentské kandidatuře. „Opravdu to není žádný puč,“ dodal šéf svazu KOVO. Situaci má vyřešit mimořádný sněm ČMKOS 25. března, na kterém by se měl Středula o post šéfa odborů znovu ucházet.

Jak si Josef Středula dosud v čele odborů vedl? Jak chtějí odbory rozhýbat český pracovní trh? A která opatření vlády jsou pro ně největší „červený hadr“?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jemu pozbylo členství kvůli tomu, že opomněl včas uhradit členské příspěvky, a bohužel v tom jsou stanovy odborového svazu striktní: Pokud někdo po dobu pěti měsíců nezaplatí členský příspěvek, což odpovídá zhruba jednomu procentu čisté mzdy daného zaměstnance, tak automaticky to členství zaniká.

2:00 Josef Středula byl členem vítkovické buňky Odborového svazu KOVO. Vy jste říkal v médiích, že dostal upozornění. Ostatně do deníku Blesk unikl i dopis. Středula ale říká, že příspěvky zaplatil ještě předtím, ale vrátily se mu. Jak to bylo? – Já jsem s ním i hovořil. V momentě, kdy byly ty členské příspěvky doplaceny, tak de facto už to členství zaniklo. Takže tady opravdu nešlo nic jiného dělat a bylo potřeba respektovat stanovy odborového svazu.

3:00 V žádném případě v tom nebyly žádné postranní úmysly, jednoznačně to odmítám. Pravidla platí pro všechny. My, co jsme v těch funkcích poměrně vidět, bychom měli jít příkladem. (…) Z dlouhodobého hlediska jsme, i co se týče členských příspěvků, tak výrazné pochybení nezaznamenali. Ale jsme jenom lidé a ta doba teď byla náročná.

4:30 Jak je to s Josefem Středulou teď? – Požádal o znovuobnovení členství, v tom mu bylo vyhověno, je opět členem základní organizace. – Příspěvky už platí? – Vše je řádně zaplaceno.

5:00 Kolega Středula už se vyjádřil po jednání mimořádné rady konfederace, že chce znovu kandidovat na post předsedy. Takže tady není potřeba spekulovat a určitě si myslím, že se tam objeví. (…) Platí i to, že já kandidovat nebudu, protože to opravdu není žádný puč a já ty ambice na konfederaci nemám.

6:00 Už jsou nějací protikandidáti? – Všechny svazy budou mít orgány v následujících dnech, my rovněž na zasedání předsednictva a rady, to je nejvyšší orgán Odborového svazu KOVO. Budeme se chtít určitě bavit o tom, zda budeme vysílat našeho kandidáta, nebo zda podpoříme Středulu.

6:30 Vysvětlil vám Josef Středula, proč příspěvky neplatil?  Myslím, že i po té mimořádné radě Josef přiznal své lajdáctví. My bychom si opravdu měli dávat pozor, protože jsme vidět a každá sebemenší chybička bude okamžitě potrestána. Takže na druhou stranu zase beru v potaz to, že odbory jsou schopny nějaké sebereflexe. Což třeba postrádám někdy u politických stran. Tohle se stát může, jsme jenom lidé. Mně se také několikrát stalo, že jsem třeba přehlédl fakturu za energie a posílal jsem to po splatnosti. Leckde by si z nás mohly vzít politické strany příklad, jakým způsobem se to má řešit.

8:00 Jak si vlastně podle vás Josef Středula v čele odborů vedl? – Vždycky by to mohlo být lepší, a nejen co se týče Středuly, ale i co se týče třeba mé osoby. Slyším spoustu názorů, že od té prezidentské kampaně, kdy kolega Středula kandidoval na post prezidenta, hlavně ten závěr šťastný nebyl. Vidím, že to ještě rezonuje ve společnosti. Takže to určitě neudělalo úplně dobrý obraz. Myslím si, že bychom měli opravdu být víc apolitičtí, věnovat se těm tématům, která jsou pro nás důležitá.

10:00 Poškodilo jeho politické angažmá podle vás v očích veřejnosti jenom Josefa Středulu, anebo zůstal stín na celých odborech? – Do jisté míry si myslím, že ten stín je na celých odborech. Nicméně protesty máme úspěšné. Zvládli jsme velkou stávku v Nexenu, kdy jsme se postavili za zaměstnance kvůli mzdám a dokázali jsme vyhrát. 27. listopadu (kdy se konala velká stávka škol a zaměstnanců velkých firem, pozn. red.), jsme se opravdu dali do kupy, podpořila nás i občanská veřejnost.

12:00 (K účasti politiků na odborářských protestech) Nikomu nestraním, a pokud každý přijde s rozumným návrhem, ať je to zprava, nebo zleva, tak odbory jsou schopny to podpořit. Nicméně odbory by měly být apolitické, a pokud někdo chce kandidovat do funkce, tak by měl nejdřív v těch odborech skončit a potom kandidovat.

13:00 Vy jste loni říkal, že by bylo potřeba odbory modernizovat, přiblížit je mladým. Jak se to daří? – Jsem člověk, který přišel zespodu, léta jsem pracoval v ocelářství. A tady z dlouhodobého hlediska chybí představování mladým. Chtěl jsem, aby se odborářští bossové objevovali na vysokých nebo na středních školách, to tady z dlouhodobého hlediska postrádám. (…) Chci, aby mladí věděli, že odbory nejsou špatné slovo, že hájíme zájmy zaměstnanců, což je na západ od nás běžná věc. My jsme neustále pranýřováni, že nepracujeme a žijeme z nějakých příspěvků.

23:00 Aktuálně se diskutují návrhy na oživení českého průmyslu, se kterými přišla Národní ekonomická rada vlády. Které z těch opatření vám vadí nejvíce? – Pokud by se tam objevilo propouštění bez udání důvodu, které by mělo rozpohybovat pracovní trh, tak tohle je červený hadr na odbory a můžeme se dočkat velkých protestů. Já vládě nechci vyhrožovat, ale tohle téma tak rezonuje mezi zaměstnanci, že my nestačíme sbírat podpisy, protože jsme založili petici.

25:00 Je to nepřijatelné, protože ty první návrhy hovoří o pětiměsíčním odstupném.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované