Slavia v dlouhém oslabení prohrála v osmifinále EL v Miláně 2:4

foto Úvodní utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy: AC Milán - Slavia Praha, 7. března 2024, Milán. Domácí útočník Olivier Giroud se raduje ze svého gólu.

Milán - Fotbalisté Slavie v dlouhém oslabení prohráli v úvodním osmifinále Evropské ligy v Miláně s AC 2:4 a před odvetou se jim vzdálil postup. Všechny branky padly na San Siru po vyloučení El Hadjiho Malicka Dioufa z 26. minuty. Přesilovku za osm minut využil Olivier Giroud, vzápětí srovnal David Douděra, ale ještě do pauzy získal semifinalista minulého ročníku Ligy mistrů dvoubrankový náskok po gólech Tijjaniho Reijnderse a Rubena Loftus-Cheeka. V 65. minutě snížil střídající Ivan Schranz, ale poslední slovo měl Christian Pulisic. Odveta je na programu za týden v Edenu.

Slavia ani v devátém utkání v pohárech na italské půdě nezvítězila, ve skupině prohrála v Římě s AS 0:2. Naopak AC Milán ovládl i sedmý domácí zápas proti českému týmu v soutěžích UEFA. Pražané, kteří coby vítěz skupiny na rozdíl od soupeře vstoupili do vyřazovací fáze až nyní v osmifinále, hrají jarní část pohárů pod trenérem Jindřichem Trpišovským počtvrté. V letech 2019 a 2021 došli v Evropské lize do čtvrtfinále.

Trpišovský změnil rozestavení a do zahajovací jedenáctky poprvé na jaře nasadil jednu ze zimních posil Zmrzlého. Pražané se historicky druhého nejúspěšnějšího týmu Ligy mistrů, který ovládl prestižnější klubovou soutěž sedmkrát, v úvodu nezalekli a mohli otevřít skóre. Diouf však v dobré pozici netrefil míč a v 15. minutě Douděra zamířil kousek vedle.

Slávisté drželi aktuálně třetí tým italské ligy na distanc, ale v 26. minutě jim výrazně zkomplikoval plány Diouf. Jedna ze zimních posil ostře prošlápla nohu Pulisicovi a turecký rozhodčí neváhal s udělením červené karty.

Domácí využili přesilovku rychle. Z levé strany nacentroval Leao a Giroud ve 34. minutě hlavičkou na zadní tyči v pádu otevřel skóre. Červenobílí dokázali i v oslabení překvapivě záhy odpovědět. Po rohovém kopu napřáhl těsně za vápnem Douděra a povedeným volejem s pomocí tyče překonal Maignana, který míč stihl jen lehce tečovat.

Milánští si před pauzou vytvořili velký tlak. Gólman Staněk, který v neděli při bezbrankové remíze v ligovém derby na Spartě debutoval v soutěžním utkání za Slavii, ještě ve 42. minutě vytáhl Gabbiaovu hlavičku, ale vzápětí už inkasoval.

Po nakrátko rozehraném rohu si za vápnem navedl míč na střelu Reijnders a skákavým pokusem na přední tyč vrátil AC vedení. V první minutě nastavení úvodního dějství bylo s Pražany ještě hůře, když se po rohovém kopu prosadil razantní hlavičkou Loftus-Cheek.

Po přestávce domácí dvakrát vystřídali v obraně a v přesilovce přistoupili k druhému poločase poněkud ležérně. Slávisté nepouštěli italského giganta k velkým šancím a naopak sami nečekaně udeřili. Provodův centr propadl až ke střídajícímu Schranzovi a ten v 65. minutě krátce po příchodu na trávníku povedenou ranou na zadní tyč snížil. V pohárech skóroval už popatnácté.

Domácí znovu zabrali až v závěru poločasu. Jovič ještě minul, ale v 85. minutě se Leao po individuální akci zbavil Vlčka a míč na cestě do sítě ještě tečoval Pulisic. Slavia tak nedokázala na stadionu San Siro navázat na remízu 1:1 z Ligy mistrů v roce 2019 proti městskému rivalovi Interu. Červenobílí v posledních třech soutěžních zápasech nezvítězili, před nedělní remízou na Spartě prohráli s letenským rivalem ve čtvrtfinále domácího poháru.

Hlasy po utkání:

Stefano Pioli (trenér AC): "Mohli jsme z toho vytěžit více. Když jsme šli do poločasu s dvoubrankovým vedením, čekal jsem po změně stran z naší strany lepší tempo. Měli jsme si více vytvořit směrem dopředu. Soupeř v oslabení dobře uzavíral prostory, potřebovali jsme zrychlit tempo a ne vždy se to povedlo. U inkasovaných branek jsme měli malé nedorazy, ne velké chyby. Je to dobré vítězství. Slavia má velmi solidní a energický tým, takže stále budeme mít co dělat, abychom postoupili do dalšího kola i s touto dobrou výhodou. V odvetě to bude po taktické stránce jiné. Slavia potřebuje dát dva góly, takže doma na nic nemůže čekat. Jsou velmi nebezpeční z protiútoků. Musíme se před nimi mít na pozoru, dnes ukázali, co dovedou."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Mrzí mě víc věcí, hlavně, že jsme se nemohli více ukázat v 11 lidech. Musím před naším týmem smeknout, dali jsme tu dva góly o deseti a v některých fázích se skvěle vyrovnali s akcemi domácích. Mám radost, jak se s tím (vyloučením) kluci dokázali vypořádat. Mrzí mě inkasované góly ze standardek i čtvrtý gól, ale byla to hezká akce, to se těžko brání. Věřím, že doma budeme ještě nebezpečnější. Když budeme hrát 11 na 11, můžeme na soupeře ještě více zatlačit. Věřím, že ještě nejsme ze hry venku. Je to pro nás stejný výsledek jako z Říma. Jsem přesvědčený, že doma vyhrajeme a popereme se o postup."

Zdroj: účet X Slavie.

AC Milán - Slavia Praha 4:2 (3:1)

Branky: 34. Giroud, 44. Reijnders, 45.+1 Loftus-Cheek, 85. Pulisic - 36. Douděra, 65. Schranz. Rozhodčí: Meler - Eyisoy, Ersoy - Ulusoy (video, všichni Tur.). ŽK: Florenzi, Calabria (oba Milán). ČK: 26. Diouf (Slavia). Diváci: 64.642.

Sestavy:

AC Milán: Maignan - Florenzi (46. Calabria), Kjaer, Gabbia (46. Tomori), Hernandez - Adli, Reijnders (80. Binnásir) - Pulisic, Loftus-Cheek (66. Jovič), Leao - Giroud (80. Okafor). Trenér: Pioli.

Slavia: Staněk - Vlček, Holeš, Zima, Diouf - Masopust (87. Wallem), Oscar - Douděra (87. Tomič), Provod (83. Jurečka), Zmrzlý (83. Bořil) - Chytil (61. Schranz). Trenér: Trpišovský.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď