Vstupenky online

Velký návrat legendy! Čtvrtfinále na Lapači symbolicky zahájí Tomáš Sršeň

Redakce • 06.03.2024

Na Valašsku odehrál pět veleúspěšných sezon. Co extraligový ročník, to mistrovský titul. Celkem ve vsetínském dresu nastřílel 80 gólů. Zářil, když šlo o všechno. Nyní se Tomáš Sršeň na Lapač vrátí, aby symbolicky zahájil úvodní sérii play-off, do které Valaši vstoupí už o víkendu. Někdejší vynikající útočník a reprezentant v sobotu vhodí slavnostní buly prvního čtvrtfinálového utkání. Před zápasem se uskuteční jeho autogramiáda.

Tomáš Sršeň se narodil 25. srpna 1966 v Olomouci. Jeho hokejové začátky jsou spojené s Hanou, zahrál si také v Brně a Jihlavě. Zkraje devadesátých let strávil dvě sezony v zámoří, kdy na farmě Edmontonu v Cape Breton bojoval o šanci v NHL. Dres slavných Oilers nakonec oblékl ve dvou zápasech. Následně se přesunul zpátky do Evropy a zamířil do Švédska.

V průběhu sezony 1994/1995 učinil životní rozhodnutí, když svůj další hokejový osud spojil se Vsetínem. „Abych řekl pravdu - když mi volal agent, že o mne má zájem pan Zubík ze Vsetína, trošku jsem se pousmál. Pamatoval jsem si Vsetín z žáků, kdy tam byl otevřený stadion bez střechy. Bylo to pro mě překvapení. Nicméně jsem se po telefonu začal bavit s Romanem Zubíkem, až slovo dalo slovo,“ vzpomínal v knize Fenomén Vsetín.

Na Valašsku patřil mezi základní kameny zlaté dynastie, která v letech 1994 až 1999 vybojovala pět mistrovských titulů v řadě (a šestý v roce 2001). Tento husarský kousek se doposud žádnému českému týmu nepodařilo zopakovat. Tomáš Sršeň vynikal zejména v play-off. Střílel důležité góly (celkem jich v zelenožlutém dresu zaznamenal 80), rozhodoval zápasy a dráždil soupeře svým důrazným až „protivným“ stylem. Přezdívka „Vosa“ mu seděla jako ulitá. „Popichoval jsem, dráždil. Nemyslím si ale, že bych za svoji kariéru někoho zranil. Protivný hokej jsem se naučil v Kanadě a protože fungoval, praktikoval jsem ho později i doma. Na druhou stranu to rozhodčí často nechápali a já byl vylučovaný,“ vybavil si Sršeň, jehož hvězda zářila například ve formaci s Josefem Beránkem a Andrejem Galkinem.

Tomáš Sršeň na exhibiční repríze finále extraligy 1998 v Třinci.

Individuálně mu nejvíc vyšla sezona 1996/1997. Sršeň tehdy pomohl Vsetínu ke třetímu extraligovému vavřínu, zahrál si utkání hvězd a stal se nejlepším střelcem, nahrávačem a nejproduktivnějším hráčem play-off (17 bodů v deseti utkáních). V prvním semifinále proti Pardubicím vstřelil pět branek, další dvě připravil a stanovil nový rekord nejvyšší soutěže. „Člověk chce dát góly, ale aby se to takhle sešlo, musí mít hokejista štěstí a dobré spoluhráče,“ vzpomínal po letech. „Tehdy jsem při prvním gólu trefil do hlavy Andreje Galkina a od něj se puk odrazil za brankovou čáru. Galkin musel střídat a jeho místo zaujal mladík David Hruška, který mi to několikrát nahrál úplně do prázdné. Sedlo nám to, byl to životní zápas.“

V roce 1999 odešel účastník dvou mistrovství světa a olympijských her v Lillehammeru do Německa, následně si zahrál také v Itálii, Dánsku či Norsku. Předtím ještě získal svoji poslední extraligovou medaili - bronzovou - s Vítkovicemi. Kariéru ukončil v sezoně 2010/2011 v druholigovém Uničově, kde působil jako spolumajitel. V posledních letech se věnuje mládežnickým talentům v rodné Olomouci. V sobotu 9. března se znovu vrátí na Lapač. A to na začátek play-off, tedy období sezony, kdy nejvíc vynikala jeho velikost. 

Na co se o víkendu můžete také těšit?

Sobota 9. března (ČF1):

  • Malování na obličej ve stánku před zimním stadionem (od 16:00)
  • Autogramiáda Tomáše Sršně před zimním stadionem (16:15 – 16:45)
  • Dětský koutek (od 16:15)
  • Hymna České republiky v podání zpěvačky Kamily Polonyové
  • Slavnostní zahájení čtvrtfinálové série Tomášem Sršněm
  • V přestávce po 1. třetině modelové utkání mládežnických kategorií Vsetína a Rožnova pod Radhoštěm v rámci regionální spolupráce klubů
  • V přestávce po 2. třetině Soutěž s DATARTem na ledové ploše

Neděle 10. března (ČF2):

  • Malování na obličej ve stánku před zimním stadionem (od 16:00)
  • Dětský koutek (od 16:15)
  • Symbolické předání šeku rodině Mazáčových u příležitosti završení dobročinného projektu #POMAHAME
  • V přestávce po 1. třetině vystoupení krasobruslařek
  • V přestávce po 2. třetině Soutěž s DATARTem na ledové ploše
banner pod článkem