po., 4. březen 2024 23:15

Komentář: Sigma Olomouc odvolala trenéra. Nabízí se trenérská výměna?

Andrův stadion (ilustrační foto) Andrův stadion (ilustrační foto) Zdroj: Lukáš Jakubíček
Olomouc – Tým SK Sigma Olomouc po neuspokojivém začátku jarní sezóny, kdy nevyhrála ani jedno ze čtyř utkání a vstřelila v nich pouze jeden gól, odvolala po dvou a půl letech trenéra Václava Jílka. Tým dočasně povede jeho dosavadní asistent Jiří Saňák. O Saňáka se v minulosti zajímaly různé týmy z první i druhé ligy včetně Pardubic, které v současnosti trénuje Radoslav Kováč. V zimní přestávce se spekulovalo o tom, že Kováč rezignuje na svůj post z důvodu nesouhlasu s možným odvoláním jednoho ze členů realizačního týmu. Tyto spekulace však byly vyvráceny a Kováč zůstává v Pardubicích, a to i přes zájem Liberce nebo Mladé Boleslavi.

Jílek trénoval Olomouc ve dvou obdobích dohromady šest a půl let, během kterých vedl tým ke 229 soutěžním zápasům, z nichž 100 skončilo vítězstvím, 54 remízou a 75 prohrou týmu z Hané. Po jeho pondělním odvolání se nabízí otázka, jestli by se Kováč nehodil do koncepce olomoucké Sigmy. Čtyřiačtyřicetiletý kouč umí velmi dobře pracovat s mladými hráči. Průměrný věk Pardubického týmu je 23,7 let a jeho dres oblékají pouze tři třicátníci. Za Olomouc hraje sice více zkušených hráčů, ale její průměrný věk je jen o dva roky starší než Pardubický. Sigma má navíc vyhlášené mládežnické kategorie. V jejím B týmu a dorostu v současnosti hraje spousta mladých talentů.

Po spekulacích o kontroverzi Kováče s vedením Pardubic, které potvrdilo více českých médií, se může stát, že pardubický trenér po sezoně skončí. Olomouc by pro něj zajisté byla zajímavou destinací a krokem vpřed v kariéře. Sigma má totiž dlouhodobě pohárové ambice, zatímco s Pardubicemi se počítá spíše do skupiny o záchranu. Navíc se spekuluje i o vstupu nového majitele na Hanou. Pro tento přesun hraje také Kováčova minulost, protože až do svých dvaceti čtyř let hrál za Sigmu a zdejší prostředí zná. Pokud by Sigma měla o Kováče zájem, mohla by Pardubicím jako protihodnotu nabídnout právě Saňáka. Východočeský klub se před časem snažil Saňáka několikrát získat, ale podle Deníku Sport tuto možnost nejprve odmítl trenér Jílek a poté i sportovní manažer Hanáků Ladislav Minář. Podobný trenérský „trade“ není ve fotbale příliš obvyklý a bylo by tedy zajímavé, kdyby se něco takového ve Fortuna lize stalo.

Otázkou je, jaký má Olomouc plán s trenéry. Nový dočasný trenér Saňák i současný trenér B týmu Tomáš Janotka jsou všeobecně považování za trenéry s velkým potenciálem. Nabízí se tedy i možnost, že vedení Sigmy nebude hledat trenéra jinde, ale sáhne do svých vlastních zdrojů a vyzkouší jednoho ze svých nadějných trenérů, popřípadě oba dohromady a vytvoří trenérské duo, jako to fungovalo několik let v hokejové Olomouci. Faktorem, který jsem zatím nezmínil, ale je velmi důležitý, je samozřejmě rozhodnutí samotného Kováče. Olomouc sice má ambice, ale již několik let v řadě je nedokáže naplnit. V posledních měsících z ní navíc vyzařuje negativní atmosféra. Dovedu si představit, že Kováč po sezóně bude mít více nabídek ať už ze zájemců z minulosti (Liberec a Mladá Boleslav), nebo z dalších týmů. Je tedy otázkou, jestli by si z nich vybral právě tu ze Sigmy.

 Osobně bych Kováče na lavičce Sigmy viděl rád a to z důvodů, které jsem již zmínil. Na druhou stranu je dobře, že šanci v jarní sezóny dostane Saňák a pokud by Olomouc dokázal vrátit na příčky, které Hanákům zajistí pohárovou evropu, nebude důvod jej nahrazovat. Zároveň by také pro Saňáka mohlo být pardubické prostředí s mladými hráči novým impulzem. Čas Tomáše Janotky na prvoligové střídačce teprve přijde a pro Olomouc by byla škoda se jej zbavovat. Teoreticky by mohl dělat Kováčovi v „áčku“ Sigmy asistenta a po čase tým převzít. Nezbývá nám než očekávat, pro koho se vedení Olomouce rozhodne po této sezóně.

Zobrazeno 263 krát
Naposledy upraveno: st., 6. březen 2024 12:32
Pro psaní komentářů se přihlaste