Nejlepší chutě regionálních potravin:

autentické suroviny a domácí recepty

Přinášíme vám recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina.

Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

Trhané hovězí, smažené bramborové placky s česnekem, pečené bílé zelí

Rychlý, snadný a nezapomenutelně chutný. Takový bude každý pokrm, do kterého zakomponujete trhané hovězí maso ze Statku u Misařů. V našem podání jej připravujeme s dozlatova opečenými bramborovými placičkami a pečeným bílým zelím. Misařovi zpracovávají trhané hovězí za které získali  ocenění Regionální potravina roku 2023. Maso totiž pochází z jejich chovu, ve kterém je o zvířata pečováno s respektem a láskou. Chuť jejich výrobků je postavena na čerstvém a kvalitním mase, které doplňuje pouze sůl a vlastnoručně umíchaná směs koření.

Trhané maso se nakládá s cibulí a poté se velmi dlouho a pomalu peče, až se samo rozpadá. Díky intenzivnímu aroma a jedinečné chuti se skvěle hodí jak pro teplé, tak i studené pokrmy – k pivu nebo vínu. My k němu doporučujeme pečené zelí a křupavé bramborové placičky. Pro bramborové placičky vybírejte kvalitní regionální brambory. Můžeme doporučit například Supíkovické brambory ANTONIE, které se vyznačují svou žlutou a čistou dužinou s jemnou konzistencí a vynikající lahodnou chutí.
Ingredience
pro 4 porce, doba přípravy 100 minut: 600 g hovězí trhané ze Statku u Misařů, 500 g brambor Supíkovické brambory ANTONIE, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 100 g sádla, 1 hlávka bílého zelí, 0,1 l vinného octa, sůl, krystalový cukr, pepř.

Postup:

  • Bramborové placky: omyté brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, promícháme s utřeným česnekem, moukou, vejcem, solí a pepřem. Do těsta dle potřeby přidáváme polohrubou mouku, aby vzniklo hladké těsto. Těsto vyválíme válečkem na tenký plát a hrníčkem vykrojíme kulaté placičky. Placičky opečeme do zlatova na sádle.
  • Pečené zelí: očištěné bílé zelí nakrájíme na plátky a promícháme s octem, cukrem, solí. Pečeme v troubě na 200 °C cca 15 min. do zlatova. Dle chuti přidáme cukr, sůl nebo ocet.
  • Trhané hovězí ohřejeme a přidáme k pečenému zelí a bramborovým plackám.

Tip: brambory uvaříme ve slupce o den dřív. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Brambory můžeme i prolisovat.

Roláda z kachních prsou plněná kachní paštikou, s marinovanou sušenou švestkou, brusinkovou omáčkou a pečeným chlebem

Jste milovníci bohatých a komplexních chutí? Kýváte hlavou? Tak pro vás máme tip na jedinečný recept. Ten je postavený na Kachní paštice s uzenými kachními prsy Čongrády. Tato paštika vychází z rodinné receptury Štefana Čongrádyho a získala prestižní ocenění Regionální potravina pro rok 2023 v Ústeckém kraji. Kachní prsa pro paštiku jsou nejprve několik dní naložena do solného láku a poté citlivě uzena. K nim se přidává zbytek masa z kachny, kachní játra, vyškvařené kachní sádlo a česnek. Výsledkem je lahodná paštika, kterou můžete najít pod značkou Čongrády společně s celou řadou dalších masných výrobků.

Nebojte se s kachnou experimentovat, nemusí to být vždy jen nedělní oběd. Využijte již hotovou paštiku Čongrády a vytvořte roládu z kachních prsou. Marinované sušené švestky a brusinková omáčka dodávají celému pokrmu na jemné kyselosti, která krásně kontrastuje s výraznou chutí uzeného kachního masa.

Ingredience pro 4 porce, doba přípravy 80 minut: 2 ks kachních prsou, 300 g kachní paštika s uzenými kachními prsy Čongrády, 50 g sušených švestek, 200 g brusinek, 0,2 l červeného vína, ¼ Selský kvasový pecen z Chlebárna Hranice, cukr, sůl, pepř.

Postup: kachní prsa očistíme, kůži nařízneme na proužky, osolíme, opepříme. Opečeme kůží dolů na pánvi po dobu cca 5 min. do zlatova. Poté prsa otočíme a opékáme dalších cca 5 min. Opečená kachní prsa necháme vychladnout, vložíme do lednice alespoň na 1 hodinu a poté nakrájíme na tenké plátky. Plátky prsou položíme na potravinovou folii, přidáme paštiku, vše zabalíme do ruličky, pevně utáhneme a necháme v lednici ztuhnout. Sušené švestky provaříme s červeným vínem a cukrem a necháme vychladnout. Zbylé víno slijeme a smícháme s brusinkami. Chleba nakrájíme na tenké plátky a upečeme v troubě na 200 °C cca 4 min. do křupava. Vychladlý váleček z kachních prsou s paštikou nakrájíme na plátky, přidáme marinovanou švestku a brusinkovou omáčku. Výsledný pokrm podáváme s opečeným chlebem.

Tip: Kachní prsa vždy připravujte i s kůží, díky které si maso udrží svou plnou chuť a šťavnatost.

Chlebová polévka s pečenou cibulí, šalvějí a chlebovou drobenkou

Chlebová polévka je pokrm, který v sobě nese vůni tradice a pohodlí domova. Tato jednoduchá, ale výživná polévka má své kořeny v kuchyních, kde se neplýtvalo ničím a každý zbytek chleba našel své využití. K přípravě chlebové polévky je ideální žitný nebo kváskový chléb. Ze zdánlivě obyčejné polévky však lze připravit mistrovské dílo, když sáhnete po kvalitním a čerstvém bochánku. V našem případě využíváme kváskového pecnu z Chlebárny Hranice v Olomouckém kraji. A proč? Protože základem dobrého a kvalitního chleba jsou kvalitní suroviny. Tento chléb je zhotoven za 100% pšeničného kvasu, žitná mouka se přidává až při míchání těsta. Celý proces výroby pecnu v pekárně WELLART je časově velmi náročný a trvá kolem 12 až 15 hodin. Buďte bez obav, naši chlebovou polévku zvládneme za hodinu!

Dalším důvodem, proč je chléb z Chlebárny Hranice ideální, je jeho složení. Směs z chlebové pšeničné a žitné mouky, vody, soli a třístupňově vedeného kvasu zaručuje, že je Selský kvasový pecen velmi vláčný a má dlouhou trvanlivost. Doporučená teplota pro skladování chleba je 20 až 25 °C a platí rada našich babiček: uchovávejte pecen v čisté utěrce nebo plátěnce, aby chléb mohl „dýchat“.

Ingredience pro 4 porce, doba přípravy 60 minut: 200 g kořenové zeleniny, 0,5 l zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, 0,2 l smetany, 50 g másla, 1 Selský kvasový pecen z Chlebárna Hranice, 2 cibule, šalvěj, sůl, pepř.

Postup: kořenovou zeleninu orestujeme na másle spolu s česnekem do zlatova, zalijeme vývarem a necháme cca 30 min. vařit. Poté přidáme rozlámaný chleba, šalvěj, smetanu a vaříme dalších 30 min. Polévku rozmixujeme do hladka mixérem, přidáme máslo, dochutíme solí a pepřem. Na ozdobu: omytou, neoloupanou cibuli upečeme v troubě na 200 °C po dobu cca 20 min. a necháme vychladnout.  Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Několik kusů rozdrobeného chleba orestujeme na pánvi do zlatova. Nakrájenou cibulí a rozdrobeným chlebem polévku ozdobíme.

Tip: Polévku můžete pokapat pár kapkami oleje z vlašských ořechů, který podtrhne její zemitou chuť. Vyzkoušet můžete například Olej z vlašských ořechů od výrobce Chuť Moravy s. r. o.

Pečený čaj s mátovým sirupem a kořením

Mátový sirup je ideálním společníkem horkých i studených nápojů ve svých nealko i alko verzích. My jsme využili jeho osvěžující chuť v pečeném čaji, který dokáže pořádně rozproudit i zahřát v zimních měsících. Sirup pochází z Vysočiny od paní Ivy Navrkalové a vzniká v malé manufaktuře Medíky a marmošky z vlastní sklizně máty, která není chemicky ošetřena. Do sirupu jsou vybírány jen ty nejlepší lístky, a nejen proto získal prestižní ocenění Regionální potravina ve svém kraji pro rok 2023.

A proč právě pečený čaj? Pečený čaj je skvělý způsob, jak zpracovat ovoce ze zahrádky, které doplníme malinami, borůvkami a brusinkami z našich lesů. Pečený čaj si můžeme připravit dopředu, zavařit jej do skla a využít jej kdykoliv v průběhu roku.

Ingredience pro 4 porce, doba přípravy 30 minut: 500 g jablek, 500 g hrušek, 200 g malin, 200 g borůvek, 200 g čerstvých brusinek, 200 g blum, 150 g cukru, 200 ml mátového sirupu od Medíky a marmošky, skořice, badyán, hřebíček.

Postup: jablka, hrušky a blumy vyjádřincujeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do pekáče, přidáme zbytek ovoce, cukr, koření a promícháme. Ovoce pečeme v troubě na 200 °C cca 30 min. za občasného promíchání. Hotový pečený čaj zalijeme vodou, přidáme mátový sirup a dle chuti cukr.

Tip: Připravte si domácí mátovou limonádu. Sirup zřeďte s vodou (může být i minerální) a přidejte vaše oblíbené ovoce a led. Sirup lze také využít k pečení či slazení čajů nebo přidat do mléčných výrobků.

Zdroj fotografií a receptů:  zdroj regionalnipotravina.cz, Regionální potravina. Zaslala Barbora Jermanová, Momentum Czech Republic PR – děkujeme

Nejlepší chutě regionálních potravin: Nejlepší chutě regionálních potravin: Nejlepší chutě regionálních potravin: Nejlepší chutě regionálních potravin: Nejlepší chutě regionálních potravin: Nejlepší chutě regionálních potravin: Nejlepší chutě regionálních potravin: Nejlepší chutě regionálních potravin:

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka