Politici nerozumí řeči diplomatů. Expert vysvětlil, co znamená přerušení jednání se Slováky

Bývalý velvyslanec v USA, Velké Británii a Izraeli Michael Žantovský

360° (66)

Společné konzultace vlád vyjadřují nadstandardní vztahy mezi kabinety. Jejich přerušením se vrací na normální úroveň, vysvětlil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský. Podle něj již v dnešní době řada lidí včetně politiků nerozumí jazyku diplomacie. Stejný pohled na věc sdílel i Petr Kolář, poradce prezidenta Petra Pavla.

„Společné konzultace mezi vládami vyjadřují nadstandardní úroveň vztahů mezi kabinety. Pokud je teď česká strana nebude pořádat, zachová tím normální spolupráci mezi ministerstvy a vrátí vztahy na standardní úroveň,“ pronesl v pořadu 360° Žantovský.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala zničí česko-slovenské vztahy, mezinárodní politika není dětské hřiště, kritizuje Babiš

Podle něj již řada lidí včetně politiků v dnešní době nerozumí diplomatickému jazyku. Reakci vlády Petra Fialy (ODS) společná mezivládní jednání odsunout na neurčito považuje za přiměřenou.

„Neměli bychom přistupovat na lehce konfrontační reakci premiéra Roberta Fica, který říká, že tím jsou hluboce narušeny naše vztahy. Nejsou, jenom se vrátily na standardní úroveň,“ sdělil Žantovský ve vysílání CNN Prima NEWS.

S názorem bývalého ředitele Knihovny Václava Havla souhlasil také poradce prezidenta Kolář. „Pan Fico potřebuje přiživovat tu divokou vlnu, to je něco, po čem se veze. Je to jeho politický styl. Myslím, že na ni nemáme přistoupit a reagovat,“ sdělil.

„Nadstandardní vztahy panují tam, kde opravdu existuje společný zájem. V případě Slovenska tamní vláda deklaruje nový přístup v zahraniční politice a své zájmy, které jsou odlišné od našich, evropských a aliančních,“ dodal Kolář.

Přerušení bilaterálních vztahů?

Vášnivé reakce vzbudilo středeční rozhodnutí vlády Petra Fialy neuskutečnit v dubnu plánovanou mezivládní konzultaci se slovenským kabinetem Roberta Fica. „Vůbec to neznamená jakékoliv přerušení běžných bilaterálních vztahů a vztahů na pracovní úrovni. Jsme si dobře vědomi provázanosti našich společností a zájmů, ale rozdíly náhledu našich vlád na zcela zásadní věci, kterými jsou bezpečnost Evropy a ruská agrese na Ukrajině, jsou pro nás v tuto chvíli hodně podstatné,“ vysvětlil předseda vlády Fiala. Ujistil také, že rozhodnutí neohrozí vztahy mezi zeměmi.

„Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozumění. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ napsal Fico v prohlášení, které poskytl úřad slovenské vlády.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na rozhodnutí uvedla, že se bude snažit spolupráci mezi zeměmi upevňovat. Podle bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) Fiala ničí česko-slovenské vztahy. „Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě,“ napsal šéf hnutí ANO.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fico svými výroky pobouřil evropské lídry

Tagy: