reklama

Nejen krásné a zelené, ale také výborné čističky vzduchu

Jsou nejen krásné, ale také užitečné. Velké pokojové květiny zkrátka mají v interiéru svou významnou roli, protože pročistí vzduch a zajímavě rozčlení prostor.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Rozlehlé a vzdušné prostory velké pokojové květiny doslova milují

Velké pokojové květiny umí zázraky

Velké pokojové květiny najdou domov všude tam, kde jim poskytneme dostatek místa k jejich rozrůstání. Většina z nich není nijak náročná na péči, zato jejich přínos je obrovský. Hodí se do vstupních hal, kde vypadají pěkně – zvláště u schodišť, ve větší kuchyni i obytných místnostech stejně jako v stylových loftových interiérech. Tam všude nápaditě rozčlení prostor, pozitivně ovlivní celkovou atmosféru, a v neposlední řadě zvlhčí a vyčistí vzduch.

I tchýnin jazyk může být pěkný a zaslouží si naši pozornost
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
I tchýnin jazyk může být pěkný a zaslouží si naši pozornost

Řada těchto zelených krásek a krasavců pak pro své „ozdravné“ schopnosti najde uplatnění rovněž v kancelářích a velkých kancelářských centrech.

Do haly i ke schodišti

Velké pokojové květiny jsou pestrou rodinou, z níž si vybere skutečně každý. Naprostou klasikou je některý z fíkusů, který má schopnost čistit vzduch, protože pohlcuje škodlivé látky jako třeba amoniak nebo benzen. Existuje mnoho druhů fíkusů lišících se vzhledem, takže není problém najít fíkus popínavý, stromkovitý či převislý – odlišují se také tvarem a velikostí listů.

Fíkus lyrový zaujme svými zvláštními velkými listy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Fíkus lyrový zaujme svými zvláštními velkými listy

Jako zrozené pro vstupní haly jsou palmy, které dobře snášejí velké teploty, proto je lze umístit i do prosklených místností, které jsou po celý den zality světlem a vystaveny slunečnímu svitu.

Zvláště vstupní prostory s vysokými stropy a schodišti potřebují většinou zútulnit, a právě to skvěle dokážou do výšky se pnoucí monstery, kterým nedělá problém vyrůst až do pěti metrů. Tam, kde potřebujeme oživit místnost, která se zdá zbytečně velká a prázdná, se hodí juky, draceny a pandány, ale rovněž vzrostlé exempláře fíkusu a lopatkovce.

Neprávem opomíjené velké pokojové květiny

Prakticky kamkoliv, třeba i na přímé slunce, můžeme umístit atraktivní, ale na pěstování nenáročný zamiokulkas, jenž krásně zvlhčí suchý vzduch, protože vodu ukládá ve svých kožovitých stoncích a listech, které fungují jako jeho soukromé zásobárny vlhkosti.

Zamioculcas je sukulent, který umí zvlhčovat suchý vzduch
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zamioculcas je sukulent, který umí zvlhčovat suchý vzduch

Při výběru velkých pokojových květin přijdou vhod i osvědčené a dnes trochu podceňované druhy, třeba diefenbachie i neprávem neoblíbený tchýnin jazyk. V obou případech se jedná o krásné, dlouhověké a vděčné dekorativní rostliny.

Tip:

Tam, kde je v interiéru dostatek místa a nejsme tedy omezeni velikostí, je nutné vybírat velké pokojové květiny s rozmyslem. Některé mohou být jedovaté, jiné zase potřebují hodně světla, které může ve zvláště ve vstupních halách a kolem chodeb citelně chybět. A naopak se najdou „zelení hrdinové“, které ocení spíše polostín – takovou rostlinou je již zmiňovaný lopatkovec.

Zdroj informací: www.ceskykutil.cz, www.kancelare.cz, www.nkz.cz

Publikováno: 7. 3. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová