Pozvánka na brigádu na VN Rozkoš

V této zimní sezóně byla zahájena první etapa mýcení stromové vegetace na pobřeží tzv. Ostrova na Dělící hrázi vodního díla Rozkoš. Toto místo je ornitologické veřejnosti známo jako jedna z mála aktivních kolonií racka chechtavého v Královehradeckém kraji.

Ve spolupráci se správcem vodního díla, podnikem Povodí Labe, státní podnik, byl na podzim loňského roku vypracován záměr, který byl schválen místně příslušným orgánem ochrany přírody. Cílem této aktivity je podpořit a udržet vhodné stanovištní podmínky pro hnízdění racka chechtavého.

Hydrologická situace této zimy, která je příčinou mimořádně vysokého vodního stavu na přehradě, téměř vyloučila provedení prací klasickým „dřevorubeckým“ postupem. Na počátku měsíce března jsme využili možnost spolupracovat na provedení akce s pomocí těžké mechanizace, kterou podnik Povodí plánoval  nasadit na lokalitě v rámci tzv.  provozní údržby.

V krátkém časovém úseku se podařilo většinu plánovaných prací provést s omezenou účastí jen několika zkušených dobrovolníků s motorovými pilami. Součinnost prací s těžkou mechanizaci početnější nasazení dobrovolných nadšenců vylučovala.

Závěrečný úklid lokality, především od zbytků větví, již za přispění početnější skupiny dobrovolníků, členů i nečlenů Východočeské pobočky, jsme naplánovali na sobotu 9. března 2024.

Akce se bude konat za vhodných klimatických podmínek, tj. za slabšího větru a bez trvalého deště. Zbytkovou dřevní hmotu je povoleno na místě spálit a toto možnost pravděpodobně využijeme. Akce proto není vhodná pro rodiny či kolektivy s malými dětmi.

Sraz účastníků na tzv. začátku Dělící hráze v 8:30.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation