Auto / moto

Nejlepší airbag vesty na motorku: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

motorka výbava Milujete svobodu, kterou skýtá jízda na motorce, ale přece jen myslíte i na vlastní ochranu a bezpečí? Nelze popřít, že v oblasti bezpečnosti mají motocykly opravdu velkou spoustu nevýhod – ve srovnání s auty a většinou ostatních dvoustopých vozidel. Každá havárie na motorce může mít fatální následky, protože řidiče nechrání konstrukce kabiny, jen to, co má na sobě. O to víc je třeba přemýšlet o tom, co si na sebe na motorku vzít. Samozřejmostí je helma a pevné oblečení třeba i s chráničem páteře, které snese co největší mechanické tření – ale lze svou „moto zbroj“ posunout ještě o level výš? Naštěstí ano. Například s pomocí speciální vesty s integrovaným airbagem. V dnešním článku se proto podíváme právě na to, jak tu nejlepší airbag vestu na motorku vybrat a jakou míru ochrany od ní očekávat.

Nejlepší airbag vesty na motorku na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Helite Turtle HiVis 1
Nejprodávanější airbagová vesta
+ Rozsáhlý povrch airbagu pro absorbci nárazu
+ Perfektní ochrana krční páteře
+ Zcela nafouknutý ve 100 ms
do 14000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Airbagová vesta Alpinestars Tech-Air® 5 Airbag System
Lehká, štíhlá a vypasovaná
+ Samostatně nositelná elektronická airbagová vesta
+ Zajištění kompletní ochrany horní části těla
+ Propracované airbagové pokrytí zad, ramen, hrudi a žeber
do 17000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Airbagová bunda Helite Roadster
Airbag bunda ze silné hovězí kůže
+ Rozsáhlý povrch airbagu pro absorbci nárazu
+ Airbag zcela nafouknutý ve 100 ms
+ 1,2 mm silná hovězí kůže
do 23500 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4HELITE Touring New Airbagová bunda
Kvalitní textilní airbagová bunda
+ Textilní bunda 4v1
+ Airbag zcela nafouknutý ve 100 ms
+ Voděodolná, větruodolná a prodyšná membrána
do 19500 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Airbag vesta Hit-Air MLV
Oblíbený model, nízká cena
+ Unikátní vystřelovací bederní část airbagu
+ Integrovaný pevný páteřový chráníč
+ Plné nafouknutí za 77 – 92 ms
do 9000 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6Airbagová vesta Dainese SMART JACKET D-AIR
Technologie používaná v MotoGP
+ Vesta s variantami pro může i pro ženy
+ Možnost obléknutí na i pod oblečení
+ Velmi skladná, prodyšná
do 12500 Kč
⭐ 94 % Číst recenze

Jak vybrat motorkářskou airbag vestu

Podle čeho vybírat vestu s airbagem na motorku? Především byste měli vědět, jak tyto ochranné systémy fungují a co od nich očekávat. Důležité je zvolit si adekvátní typ – mechanický či elektronický –, rozhodnout se, zda chcete airbag pod oblečení nebo vestu na oblečení, roli bude jistě hrát i materiál, styl a další faktory. Rozhodně se vyplatí věnovat v tomto případě i značce, protože renomovaný výrobce může být zárukou spolehlivosti a kvality. Pomoci vám však mohou i uživatelské nebo odborné testy a recenze vest s airbagy.

Proč si pořídit airbagovou vestu?

Airbagové vesty se už několik let těší opravdu velkému zájmu. Přece jen, možnosti zvýšení bezpečnosti jízdy na motorce jsou skutečně velmi omezené – a tak je každý možný funkční prvek velmi vítaným přínosem.

Airbagy jsou u aut a jiných dvou vozidel s kabinou typicky zabudovány přímo do palubní desky a patří již dávno ke standardnímu vybavení. U motorek je to trochu složitější. Zdálo by se na první pohled logické umístit airbag taky přímo před řidiče někam do prostoru mezi řídítky či k nádrži. Problém však není jen v omezeném prostoru, ale zejména v tom, že havárie a pády na motorce mají zcela jinou dynamiku než ty v autě, kde vás sedačka, pás i skelet kabiny udrží relativně na místě.

Motorkář může být při „katapultován“ nejrůznějšími způsoby či směry a malý přední airbag tak může mít jen opravdu velmi omezenou účinnost. Proto je mnohem lepším řešením chránit přímo tělo. Hlava je primárně chráněna bezpečnostní přilbou, ale je třeba srovnatelně chránit i orgány trupu, jejichž poranění bývá stejně fatální. Airbagové oblečení poskytuje ochranu přímo těmto citlivým partiím bez ohledu na to, kam nebo jak motorkář dopadne.

Airbagové oblečení jasně vítězí

Ve výsledku tak vývoj dospěl k tomu, že nainstalovat airbag přímo na oblečení je mnohem fikanější řešení. Pokusů s airbagy na motorku bylo relativně málo. Asi nejznámějším (a možná jediným, který nezmizel v propadlišti dějin dřív, než vůbec spatřil světlo světa) je airbag od Hondy z roku 2006. Nesla ho Honda Goldwing.

I když se Honda zaklínala statistikou tvrdící, že naprostá většina havárií a následných pádů má čelní průběh, samotný fakt, že žádná jiná značka nešla nikdy v jejích stopách, o něčem svědčí. Dokonce ani Honda nakonec nerozšířila tento airbag na další stroje, a tak se z něj stala jen slepá vývojová větev. Tím spíš, že u mnoha motorek je zabudovaný airbag i technicky prakticky neaplikovatelný. Oblečení se naproti tomu velmi dobře osvědčilo a výběr airbagových vest je obrovský.

Vesta vs. chránič páteře

Různé páteřní chrániče (páteřáky) nebo i chrániče celého těla představují rovněž velmi populární možnost ochrany motorkáře. Poskytují však lepší, srovnatelné, nebo horší zabezpečení než airbagové oblečení? Je zde několik výhod i nevýhod.

Pasivní chrániče mají výhodu výrazně nižší ceny. Solidní airbagové systémy pořídíte od vyšších jednotek tisíc Kč, kdežto chrániče běžně kolem tisícovky. Výhodou pasivní ochrany je i spolehlivost. Na chráničích nemá co selhat. Jsou vždy připraveny splnit svůj úkol. Tím ovšem výhody končí.

Airbagové oblečení podle různých testů poskytuje daleko lepší ochranu a podle některých srovnání je použití airbagu srovnatelné s použitím sedmi vrstev chráničů (tento údaj slouží čistě pro představu, samozřejmě záleží na tom, jaké konkrétní modely jsou srovnávány). Logicky taky vesta chrání větší plochu a především i měkké tkáně v oblasti břicha a hrudník. I když samozřejmě existují i komplexní chrániče kryjící i tyto oblasti – platí výše řečené. Při nárazu do překážky zpravidla lépe ochrání nafouknutá bariéra v podobě airbagu. Airbagy navíc obvykle chrání i oblast krku, na kterou jsou chrániče krátké.

A proč ne obojí?

Je vůbec nutné v záležitostech bezpečnosti řešit otázku buď-anebo? Mnozí výrobci se domnívají, že ne – a tak je chránič páteře často již součástí oblečení s airbagovými systémy.

motorka detail

Konstrukce airbagu

Není airbag jako airbag, a proto je třeba se při výběru vesty zaměřit i na to, jaký systém airbagů využívá. Z tohoto hlediska je důležitý především způsob aktivace airbagu – tedy co přiměje airbag, aby se v nouzové situaci nafouknul. Z tohoto hlediska lze rozlišit dvě základní varianty.

Mechanický airbag s „trhačkou“

Mechanické vesty jsou již léta populární a osvědčené řešení. Konstrukčně jsou velmi jednoduché, což se odráží i na výhodné ceně. Tyto vesty se vždy oblékají jako svrchní vrstva – tedy až na bundu, kombinézu apod.

Airbag ve vestě se aktivuje trhnutím za šňůru, tzv. trhačku. Za tu samozřejmě nesahá jezdec letící vzduchem. Zajišťuje se za rám či jinou pevnou součást motocyklu. Ve chvíli, kdy náraz řidiče vymrští ze sedla, dojde k trhnutí a nafouknutí airbagu. K aktivaci je třeba poměrně velká síla, typicky je nutné za trhačku zatáhnout silou 30 kg, takže nehrozí nechtěná aktivace jen tím, že byste o trhačku třeba zavadili.

Rychlost nafouknutí airbagu se obvykle pohybuje kolem 100 ms (0,1 s) – tedy poměrně velmi rychle. Přesto není tento systém zcela stoprocentní a má i své rezervy a nevýhody. Nejenže rychlost nafouknutí v kombinaci s nutností opustit sedlo může vést k tomu, že ochrana nebude k dispozici v dostatečné míře včas (například proti střetu s části motorky či jiné překážky), ale je tu i faktor jistého nepohodlí.

Trhačku je pochopitelně nutné odpojovat a připojovat pokaždé, když chcete z motorky sesednout. Díky nutnosti vyšší síly tahu zde není příliš velké riziko nechtěného spuštění, ale je to trochu otravné. Vesty navíc nevypadají zdaleka tak dobře a stylově jako motorkářské bundy a kombinézy, které musejí být vestou chtě nechtě překryty.

Elektronické airbagy

Tato možnost má oproti trhačkám výhodu nenápadnosti. Jde totiž o systémy, které se nosí až pod svrchním moto oblečením – tedy třeba pod vaší parádní bundou nebo kombinézou. Ovšem pozor, je třeba, aby bylo oblečení s možností použití airbagů kompatibilní, takže tato kombinace není zcela univerzální. Některé elektronické airbagy jsou nicméně určené i na oblečení. Možná ještě větší výhodou je pak absence „trhačky“, která vás poutá k motocyklu.

Jak tyto airbagové systémy fungují? Využívají senzory a gyroskop, aby snímali polohu a stav jezdce. Některé pokročilé modely dokážou „analyzovat situaci“ i 1000krát za vteřinu, což znamená, že mohou reagovat nesrovnatelně rychleji než trhačka. Senzory mohou být umístěny jak ve vestě (sledování pohybu a polohy), tak i na přední vidlici motocyklu, kde detekují přímo samotné nárazy.

Elektronické řešení je tedy stylovější, komfortnější a nabízí rychlejší reakce. Je však taky dražší a visí zde otazník ohledně spolehlivosti systému. Je zřejmé, že čím komplikovanější technologie, tím spíše se může něco pokazit. V tomto případě ale na spolehlivosti systému doslova závisí váš život. Nicméně tato zařízení jsou samozřejmě přísně testovaná. Navíc jde již o osvědčený druh vybavení. Další nevýhodou je však i výrazně vyšší cena oproti trhačkám.

Jak pečovat o airbagové oblečení?

Ať už jde o airbagovou vestu, bundu či kombinézu, takřka univerzálně platí, že toto oblečení není možné prát v pračce ani sušit v sušičce. Nicméně údržba je pochopitelně potřeba. Spočívá však v šetrném praní v ruce obvykle bez používání agresivnější chemie.

Lze většinou používat různé šetrné speciální čističe podle toho, z jakého materiálu je oblečení vyrobeno. Rovněž sušení by mělo probíhat pozvolna – ne na topení nebo pomocí jiných zdrojů silného tepla. Toto oblečení byste taky neměli nechávat ležet na slunci.

Náhradní bombičky

Pokud se již airbag ve vestě či bundě nebo kombinéze jednou aktivuje, neznamená to samozřejmě, že ji můžete leda rovnou vyhodit (pokud není jinak poškozená). Oblečení se dá používat opakovaně. Stačí dokoupit náhradní CO2 bombičku, která zajišťuje nafouknutí airbagu. Ta musí být pochopitelně kompatibilní s daným modelem. Nevýhodou je, že cena bombiček není zrovna zanedbatelná (kolem tisícovky a více), ale za záchranu života či zdraví to jistě stojí.

Ceny airbagových vest

Kolik stojí kvalitní airbagová vesta na motorku?

Vesty do 8 000 Kč

Velmi levné vesty s trhačkou, které mohou být dostačující pro nenáročné, občasné ježdění.

Vesty do 15 000 Kč

Kvalitnější, odolnější a spolehlivější vesty lepších značek. Stále jde však obvykle o mechanické modely s trhačkou.

Vesty nad 15 000 Kč

V této relaci už můžete pořídit i komfortnější airbagové systémy s elektronickým ovládáním.

Nejlepší značky airbagových vest

Které značky airbag vest na motorky patří k nejoblíbenějším a nejúčinnějším?

  • Helite – Velmi známá, kvalitní a osvědčená značka, která nabízí i vysoce pokročilé vesty s elektronickými systémy.
  • Hit-Air – Velmi známá, populární značka s velkým výběrem.
  • RST – Další velmi kvalitní, britská, značka, která se zaměřuje i na sofistikované elektronické systémy.
  • Alpinestars – Dobrá značka s velkým výběrem.
ProduktInfoHodnocení
#1Helite Turtle HiVis 1
Nejprodávanější airbagová vesta
+ Rozsáhlý povrch airbagu pro absorbci nárazu
+ Perfektní ochrana krční páteře
+ Zcela nafouknutý ve 100 ms
do 14000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Airbagová vesta Alpinestars Tech-Air® 5 Airbag System
Lehká, štíhlá a vypasovaná
+ Samostatně nositelná elektronická airbagová vesta
+ Zajištění kompletní ochrany horní části těla
+ Propracované airbagové pokrytí zad, ramen, hrudi a žeber
do 17000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Airbagová bunda Helite Roadster
Airbag bunda ze silné hovězí kůže
+ Rozsáhlý povrch airbagu pro absorbci nárazu
+ Airbag zcela nafouknutý ve 100 ms
+ 1,2 mm silná hovězí kůže
do 23500 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4HELITE Touring New Airbagová bunda
Kvalitní textilní airbagová bunda
+ Textilní bunda 4v1
+ Airbag zcela nafouknutý ve 100 ms
+ Voděodolná, větruodolná a prodyšná membrána
do 19500 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Airbag vesta Hit-Air MLV
Oblíbený model, nízká cena
+ Unikátní vystřelovací bederní část airbagu
+ Integrovaný pevný páteřový chráníč
+ Plné nafouknutí za 77 – 92 ms
do 9000 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6Airbagová vesta Dainese SMART JACKET D-AIR
Technologie používaná v MotoGP
+ Vesta s variantami pro může i pro ženy
+ Možnost obléknutí na i pod oblečení
+ Velmi skladná, prodyšná
do 12500 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
0 Sdílení