O víkendu ukončily sezonu další skiareály, v provozu jich zůstává jen několik

foto Ilustrační foto - Volnočasové aktivity návštěvníků jihočeských zimních středisek poznamenalo teplé počasí a s ním razantní úbytek sněhu. Na snímku z 20. února 2024 je pohled na sjezdovku v Kvildě.

Praha - O uplynulém víkendu ukončily zimní sezonu další lyžařské areály na českých horách. V provozu jich tak zůstává už jen několik, většinou těch větších. Lidé do otevřených středisek o víkendu dorazili, například ve Špindlerově Mlýně nebo na Klínovci byly lyžařů tisíce, zjistila ČTK. Některé areály chtějí vydržet otevřené do Velikonoc. Předpověď počasí příliš příznivá není, mrazy meteorologové nečekají.

Dnes byl naposledy otevřený skiareál na Ještědu v Liberci. Podle jeho ředitele Radka Chalupy šlo z pohledu podmínek pro lyžaře o hodně složitou sezonu, od konce ledna začala permanentní obleva. V Jizerských horách dnes jako poslední uzavřel sezonu areál Černá Říčka v Desné. "Byly i horší zimy, i loňská byla na podmínky horší než letošní," uvedl za středisko Martin Lauer.

V provozu ještě zůstávají některé krkonošské areály, například Špindlerův Mlýn nebo SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou. Do obou areálů o víkendu dorazilo zhruba 5000 lyžařů, na sjezdovkách je 20 až 80 centimetrů sněhu. Otevřený je stále také Harrachov.

V Orlických horách byly o víkendu v provozu Skiareál Orlické Záhoří a Skicentrum Říčky na Rychnovsku. Říčky ale od pondělí provoz přeruší a budou čekat na příznivější sněhové podmínky. "Pokud tedy nenachumelí, tak tímto víkendem zimní sezonu končíme," řekl ČTK Petr Kánský ze Skicentra Říčky.

Do největšího areálu v Krušných horách na Klínovci přijelo v pátek téměř 1700 lyžařů, v sobotu 1800 a dnes 940. Otevřeno je stále devět sjezdovek o celkové délce 12 kilometrů, leží na nich 30 až 50 centimetrů technického sněhu. Lyžovalo se stále také v rodinném areálu Novako na Božím Daru, kde provoz skončí v úterý. "Dneska lyžujeme poslední den, zítra (v pondělí) ještě přijedou školy. Ale pak už má zase začít znovu pršet celý týden, a to už to roztaje," uvedla provozovatelka Svatava Nováková.

Menší zájem o lyžování byl o víkendu v Jeseníkách. Foukal silný vítr, do hor tak nepřišlo ani moc pěších turistů. Lyžovat se ale stále ještě dá na Ovčárně na Pradědu, je tam asi tři čtvrtě metru sněhu. V provozu ještě o víkendu bylo i středisko Kopřivná v Malé Morávce na Bruntálsku. "Byla strašně malá návštěvnost. Podmínky už nejsou úplně dobré a návštěvnost byla slabá. Lidé už asi nemají náladu lyžovat," řekl vedoucí areálu Kopřivná Libor Petrů. Do úterý bude středisko otevřené pro lyžařské kurzy, potom zimní provoz ukončí.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď