Investování přestává být mužskou doménou. Počet žen na investičních trzích se zvyšuje

Přestože oblast investic byla tradičně především mužským odvětvím, v posledních letech se na investiční trhy dostává stále více žen. Nové technologie, lepší dostupnost a popularizace, která jde ruku v ruce s dostupným vzděláváním přivádí k investicím stále více žen, které hledají způsob, jak i v nejistých ekonomických a geopolitických podmínkách zhodnotit peníze. Podle dat společnosti XTB tvořil v roce 2023 podíl žen mezi nově příchozími investory 12,3 %, zatímco v roce 2021 to bylo 9,1 %. Investorky mají zároveň zájem o nejnovější produkty, 11 % klientů využívajících Investiční plány v aplikaci XTB jsou právě ženy.

„Jsme svědky rozsáhlé demokratizace investování, které přestává být výsadou lidí s dostatečně vysokým kapitálem. Do investic se díky vzdělávání zapojuje široká veřejnost a investování přestává být hlavně mužskou doménou. Investorky jsou už teď nedílnou součástí nejen českého investičního prostředí,“ říká obchodní ředitel XTB pro Česko, Slovensko a Maďarsko, Vladimír Holovka. Na platformě XTB byly ženy v roce 2023 zastoupeny celkově podílem 11 % a od roku 2022 se tak podíl žen zvýšil o více než procento.

V Česku na platformě XTB aktuálně investuje 8,3 % žen. Společně se Slovenskem, Francií a Německem Španělskem se Česko řadí mezi země s nejmenším podílem investorek. Oproti tomu nejvíc investujících žen v Evropě můžeme najít v Rumunsku, kde jejich podíl dosahuje téměř 20 %. Podle obchodních dat je 8 z 10 rumunských klientek XTB na mateřské dovolené nebo má děti a pravděpodobně tak hledá způsob, jak zhodnocovat své úspory. Investorek bude v budoucnu podle předpokladů dál přibývat. Podíl žen mezi novými investory se každý rok zvyšuje, v roce 2023 dosáhl v průměru 12,3 %, zatímco v roce 2022 tento podíl tvořil 12,2 % a v roce 2021 to bylo 9,1 %. 

„Ženy chtějí mít přehled o tom, kam jdou jejich peníze, na rozdíl od mužů ale nemají tendenci si o tom samy denně číst a ani to není jejich nejčastější téma u kávy. Spousta žen se ale chce starat o své peníze. Od mých studentek ale vím, že většina běžně dostupného obsahu o financích je pro ně příliš abstraktní a odborná,“ komentuje Eva Kellermann, zakladatelka poradenského webu Investování pro holky. „Podle mě zájem žen o investování roste a bude růst i do budoucna, hlavní je, aby vznikal edukativní obsah, který je lidský a srozumitelný – což se podle mě v posledních letech zlepšuje,“ dodává Kellermann.

Ženy na českém investičním trhu jsou v rámci investic rozhodně opatrnější než muži, v okamžiku vstupu na finanční trhy si ale nevedou o nic hůř. Přestože průměrná hodnota transakcí uskutečněných muži je více než tři a půl krát vyšší než u žen, průměrná hodnota jejich vkladu je stejná. 

Investiční rozhodnutí žen se zároveň nijak zvlášť neliší od mužských rozhodnutí. V roce 2023 investorky preferovaly CFD investice na světové akciové trhy, především amerického a německého trhu, na třetím místě se v oblíbenosti mezi ženami umístily akcie NATGAS. 

.

V případě ETF ženy v roce 2023 směřovaly investice také do zahraničí, nejvíc pak důvěřovaly právě německým a americkým fondům. Převahu napříč všemi zeměmi s výjimkou Francie měly fondy iShares. 

Ve výběru konkrétních akcií pak české investorky na platformě XTB v roce 2023 volily technologické firmy jako Ideanomics a Palantir Technologies, největší zájem ale vzbudily akcie americké fitness společnosti Weight Watchers International Inc.

Profil průměrného investora XTB se dlouhodobě mění, nejen v rostoucím podílu žen. Každoročně například klesá průměrný věk investorů, což potvrzuje rostoucí zájem mladých lidí o investice. Ženy v tomto ohledu předčí muže, průměrný věk českých investorek je 43, muži oproti tomu jsou průměrně o rok starší. V zahraničí se ale ženy pouští do investování ještě dřív, s průměrným věkem 39 let.

Také co se týče způsobu investování dochází k výrazné proměně. V předchozích letech přistupovaly ženy k investování spíše konzervativně a volily přístup desktopových aplikací. V roce 2023 už ale proběhlo 69 % transakcí iniciovaných ženami pomocí mobilní aplikace.

Společnost XTB usiluje nejen o udržení stejných podmínek investování pro všechny, ale také zpřístupnění finančních trhů komukoliv, kdo o ně má zájem. „Jak se rozšiřuje naše nabídka produktů, rozšiřuje se zároveň i počet žen, které chtějí investovat. 11 % všech klientů, kteří využívají nové Investiční plány pro dlouhodobé pasivní investice, jsou ženy. S novými přehlednějšími produkty chceme vyjít vstříc všem investorům a investorkám, bez ohledu na výši kapitálu, věk nebo gender.  Chceme být spolehlivým partnerem a průvodcem ve finančním světě pro všechny,“ uzavírá Vladimír Holovka.


***

O společnosti XTB

XTB je globální fintech společnost, která poskytuje individuálním investorům okamžitý přístup na finanční trhy z celého světa prostřednictvím inovativní online investiční platformy a mobilní aplikace XTB. Společnost byla založena v Polsku v roce 2002 a podporuje více než 847 000 zákazníků po celém světě při dosahování jejich obchodních ambicí.

V XTB se snažíme neustále rozvíjet online investiční platformu, která našim zákazníkům umožňuje obchodovat s více než 6 000 nástroji včetně akcií, ETF, CFD na měnové páry, komodity, indexy, akcie, ETF a kryptoměny. Díky nedávnému uvedení produktu dlouhodobého pasivního investování, tzv. Investičních plánů, mohou nyní naši klienti využít rostoucí potenciál ETF a efektivně diverzifikovat svá portfolia. Na klíčových trzích XTB nabízíme úrokové sazby neinvestovaných prostředků, které investorům umožňují, aby jejich vložené peníze pracovali i ve chvíli, kdy aktivně neinvestují.

Naše online platforma je špičkovým místem nejen pro investování, ale také pro analýzu trhu a vzdělávání. Nabízíme rozsáhlou knihovnu vzdělávacích materiálů, videí, webinářů a kurzů, které našim zákazníkům pomohou stát se lepšími investory bez ohledu na jejich zkušenosti s obchodováním. Náš tým zákaznického servisu poskytuje podporu v 18 jazycích a je k dispozici 24 hodin denně 5 dní v týdnu prostřednictvím e-mailu, chatu nebo telefonu. 

Za více než dvě desetiletí působení na finančních trzích jsme založili 12 poboček po celém světě, včetně Polska, Velké Británie, Německa, Rumunska, Španělska, České republiky, Slovenska, Portugalska, Francie a Chile. 

Od roku 2016 jsou akcie XTB kótovány na varšavské burze cenných papírů. Jsme regulováni největšími světovými dohledovými orgány: Financial Conduct Authority, Polish Financial Supervision Authority, Cyprus Securities & Exchange Commission a Financial Services Commission. V rámci České republiky podléháme dohledu ČNB.

Další informace najdete na webu xtb.com/cz.  

Investování je rizikové. Investujte zodpovědně.