Květoslav Šimek
7. března 2024 • 13:15

Zlatá tretra má nejlepšího atleta světa. Dal jí přednost i před Diamantovou ligou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švédský tyčkař Armand Duplantis (24), největší atletická hvězda současnosti, potřetí přijede na Zlatou tretru Ostrava. Špičkově obsazenému mítinku, který bude 28. května hostit Městský stadion ve Vítkovicích, dal světový rekordman přednost i před Diamantovou ligou v Oslu.



„Pracovali jsme na tom intenzivně od minulé Tretry,“ nabízí pohled do zákulisí manažer mítinku Alfonz Juck. „Mondo loni v Ostravě byl, skočil 612 centimetrů, překonal rekord mítinku a moc se mu u nás líbilo. Nahrálo nám i to, že Oslo je termínově docela blízko mítinku ve Stockholmu, což pro je Duplantise hlavní domácí akce. Navíc s ním dlouhodobě pracujeme jako s Usainem Boltem, držíme dobré vztahy, i proto se nám ho znovu povedlo přivést.“

Duplantis na Tretře startoval už dvakrát, před rokem v Ostravě rozparádil fanoušky na hlavní tribuně parádním skokem přes 612 centimetrů. Historicky nejlepší výsledek na českém území se takřka celou sezonu držel v tabulkách jako výkon roku. Duplantis ho posunul až dalším světovým rekordem 623 centimetrů ve finále Diamantové ligy v Eugene.

„A letos to bude, doufám, v Ostravě ještě lepší, moc se na závod těším,“ vzkázal Duplantis v krátkém videu. Ve svých 24 letech je absolutní hvězdou, vyhrál prakticky všechno, co jde. Po dalším zlatu téměř jistě půjde i na olympiádě v Paříži.

„Aktuálně je nejlepší atlet světa,“ má jasno Juck. „Věříme, že nám i dál přízeň zachová.“ Kromě Duplantise organizátoři oznámili další hvězdy 63. ročníku světového mítinku. Před mistrovstvím Evropy v Římě do Ostravy přijedou dvě největší italské hvězdy – výškař Gianmarco Tamberi a nejrychlejší evropský sprinter historie Marcell Jacobs. Oba jsou olympijskými šampiony, Tamberi se fanouškům ukáže počtvrté, Jacobs na prestižní stovce vůbec poprvé.

„Zapište si 28. května do kalendářů a přijďte, křičte, tleskejte, potřebuju vaši podporu,“ hlásil Tamberi. „Bude to můj jediný start před mistrovstvím Evropy v Římě, těším se!“ Podobně nažhavený je i český výškař Jan Štefela, který přivezl z nedávného halového mistrovství světa v Glasgow nejlepší český výsledek. Skončil tam pátý.

„Zlatá tretra je velká příležitost ukázat, co ve mně je,“ říkal Štefela. „V Ostravě jsem skoro doma, pocházím ze Zátora u Krnova, dojížděl jsem tady často na tréninky. Obsazení bude velké, Tamberi je pro všechny výškaře legenda. Nezbývá, než zírat a učit se, co předvádí.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud