Prezident Pavel zakončil návštěvu středních Čech u Hrabalovy chaty v Kersku

foto Dvoudenní návštěva prezidenta Petra Pavla ve Středočeském kraji, 7. března 2024, Kersko. Prezident Petr Pavel s manželkou Evou, středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou, starostou Kerska Vlastimilem Šestákem a ředitelem Polabského muzea Janem Vinduškou u chaty Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku.

Kersko (Nymbursko) - Dvoudenní návštěvu Středočeského kraje dnes vpodvečer zakončili prezident Petr Pavel s manželkou Evou u chaty Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku. Vypravili se k ní procházkou přes část osady od restaurace Hájenka známé například z filmu Slavnosti sněženek režiséra Jiřího Menzela. Středočeský kraj, který chatu vlastní a rekonstruuje, a Polabské muzeum v chatě připravují expozici. Otevře se zřejmě v květnu.

"Pro nás jako pro Polabské muzeum to byl skvělý počin, protože už od roku 1999 jsme spravovali Hrabalovo muzeum v Nymburce, měli jsme spoustu věcí, které pocházeli i tady odtud z chaty, ale neměli jsme žádnou nemovitost," řekl prezidentovi před prohlídkou chaty ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Chata, kterou Středočeský kraj na konci roku 2021 koupil, nyní prochází rekonstrukcí. Měla by díky ní získat původní podobu a vypadat tak, jako by z ní spisovatel právě odešel. Kromě stavební obnovy pracuje kraj také na obnově interiérů. Na začátku roku hejtmanství vyzvalo veřejnost, aby pomohla doplnit do chystané expozice dobové předměty. Lidé tak mohou darovat podle zveřejněného seznamu stejné nebo podobné věci, které tvořily vybavení chaty na přelomu 80. a 90. let. Podle Vindušky se výzva osvědčila a věci se postupně scházejí, stále ale chybí část nábytku a některé drobnější věci.

Chatu, kde spisovatel zejména v 70. letech minulého století napsal většinu svých knih, koupil kraj téměř za deset milionů korun. Spravuje ji Polabské muzeum, jehož součástí je Vlastivědné muzeum v Nymburce, které se dlouhodobě stará o stálou expozici Bohumila Hrabala. Nová expozice se měla původně otevřít v březnu u příležitosti 110 let od spisovatelova narození. Hrabal se narodil 28. března 1914 a zemřel 3. února 1997. Před smrtí daroval chatu synovi svého souseda, který v ní dostavěl koupelnu a kuchyň. Chatu už kraj veřejnosti několikrát výjimečně zpřístupnil.

Pavel dnes zahájil návštěvu regionu v Základní škole Amos v Psárech-Dolních Jirčanech. Navštívil také sklárny Kavalierglass v Sázavě na Benešovsku nebo Kněžice na Nymbursku, kde obec provozuje bioplynovou stanicí. Ve středu po zahájení návštěvy na krajském úřadě v Praze vyrazil do Berouna, na Křivoklát, do Vinařic a do Kladna.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď