Dnes Čtvrtek - oblacno 23°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 18°C
Čtvrtek 2. 5. 2024
Svátek má Zikmund
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Knižní tipy

Heather Morris: Sestry pod vycházejícím sluncem

Norah Chambersová miluje hudbu, svého manžela i svou osmiletou dceru. Jenže druhá světová válka umění nepřeje a rodiny kvůli ní končí v troskách. A tak dojde k tomu, že se roku 1942 ocitne v japonském zajateckém táboře, kde musí čelit krutým podmínkám. Spolu s ní tam skončí i velšská zdravotní sestra Nesta Jamesová. Obě ženy na místě nelidského utrpení objevují záblesky lidskosti i nečekanou odvahu uvnitř sebe sama. A pomáhají tak i ostatním.  

sestry-pod-vychazejicim-sluncem Román Sestry pod vycházejícím sluncem (449 Kč) vychází v nakladatelství CPress (i jako e-kniha a audiokniha). Zachycuje na osudu skutečných postav dosud ne zcela známé historické události. Vypráví příběh australských zdravotních sester, žen a dětí, které se v roce 1942 po potopení a bombardování lodě Vyner Brooke ocitly na indonéském ostrově Sumatra a následně byly zajaty Japonci.

Kniha do hloubky prozkoumává lidskou odolnost, vnitřní sílu a vzájemnou podporu a sounáležitost v extrémních podmínkách, které ztěžují nesnáze, brutalita a nemoci. Je příběhem žen v zuřící válce – příběhem sesterství, statečnosti a přátelství v těch nejtemnějších časech.

Heather Morrisová ve svých knihách poutavě zachycuje esenci odolnosti lidské duše a díky hlubokým lidským příběhům a schopnosti vtáhnout do děje její knihy patří mezi bestsellery. Detailní a citlivé zpracování poskytuje čtenáři nejen historický vhled, ale i emocionálně silný zážitek. Sestry pod vycházejícím sluncem svým pojetím navazují na předchozí tvorbu autorky, Tatér z Osvětimi a Tři sestry se odehrávaly také během 2. světové války, ale byly situovány do koncentračního tábora Osvětim–Březinka.

O autorce:

Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu. Je autorkou světového bestselleru Tatér z Osvětimi. Její vášní jsou příběhy o přežití, nezlomnosti a naději. V roce 2003, kdy pracovala v nemocnici v Melbourne, se seznámila s mužem, který jí prý „může vyprávět pozoruhodný příběh“. Den, kdy se setkala s Lalem Sokolovem, znamenal pro oba velkou životní změnu. Jejich přátelství sílilo a Lale se vydal na cestu sebezpytování. Heather se svěřil i s těmi nejniternějšími podrobnostmi svého života za holocaustu. Heather původně napsala Laleho příběh jako divadelní hru, za kterou získala významná ocenění v mezinárodních soutěžích, a teprve potom ji přepsala do svého prvního románu Tatér z Osvětimi. Její pokračování vyšlo pod názvem Tatér z Osvětimi: Cilčina cesta a třetím románem Heather Morrisové jsou Tři sestry.


Elena Collins: Strom čarodějnic

30. dubna 2024 v 10:50

Přítomnost: Když se Seleně rozpadne vztah a spolu s ním i sny o budoucnosti, zatouží malířka z Manchesteru po dovolené. Chata Trnka jako by vypadla z pohlednice a zdá se být tím pravým místem, kde Selena zapomene na všechny své problémy.

Helter Skelter: Skutečný příběh Mansonovy vraždící sekty

30. dubna 2024 v 10:36

V létě 1969 vyděsila celou Ameriku série brutálních, zdánlivě náhodných vražd spáchaných během dvou nocí v Los Angeles. Mezi oběťmi byla mimo jiné slavná herečka (a její nenarozené dítě), módní kadeřník a stylista, dědička kávového impéria či spořádaní středostavovští manželé. Knihu Helter...

František Kotleta: Perunova krev I

29. dubna 2024 v 09:31

První část nového dvoudílného románu Františka Kotlety, tvůrce dnes už legendárního Bratrstva krve.

Liba Cunnings: Himálajské ozvěny

27. dubna 2024 v 16:38

Himálaj. Zvláštní svět podivuhodné, podmanivé krásy, kde na vrcholech osmitisícových štítů snad skutečně leží klíče od nebeských bran. 

Lynn Painter: Lepší než ve filmu

26. dubna 2024 v 10:28

Liz Buxbaumová vždycky věděla, že Wes Bennett není vhodný materiál na přítele. Čekali byste, že její soused bude prvotřídním kandidátem pro její romantické fantazie, ale Wes jí už od dětství dokazuje, že je maximálně prvotřídní osinou v zadku.

Hunter Clarke-Fields: Jak vychovat dobrého člověka

25. dubna 2024 v 10:32

Laskavý, soucítící svět začíná u laskavých, soucítících dětí. V této knize najdete účinné a praktické strategie, díky nimž dokážete na své děti reagovat s vlídností a bez posuzování.

Joachim Mayer: Jak na vyvýšené záhony

24. dubna 2024 ve 23:00

Zahradník a autor úspěšných knih Joachim Mayer přehledně vysvětluje, jak si můžete vyvýšený záhon sami vybudovat, a to i třeba jen na terase či balkoně. Poradí, čím záhon naplnit a jak o něj pečovat, aby se v něm rostlinám dařilo. 

Magnesia Litera 2024 za detektivku patří Janě Jašové

23. dubna 2024 v 07:56

Za svůj v pořadí druhý detektivní román Krutý měsíc ji získala cenu Magnesia Litera v kategorii Detektivka spisovatelka Jana Jašová z nakladatelství Motto, které patří pod křídla Albatros Media. 

Lenka Potůčková: Dálnice

23. dubna 2024 v 07:48

Lenka Potůčková debutovala v loňském roce úspěšným historickým románem Návrat nežádoucí z českého pohraničí po druhé světové válce. V novince Dálnice vypráví opět příběh z minulosti, tentokrát z období let 1984–1990. Rodině Tomanových se otřese život v základech, když se matka Renata nečekaně...

Známé i skryté tváře moravské metropole najdete v hravém průvodci Brnem

22. dubna 2024 ve 21:20

Procházky, památky, místa, která nejsou na prvních místech turistických průvodců, ale rozhodně stojí za vidění, nabízí nový ilustrovaný průvodce Hravý průvodce Brnem, který vydává nakladatelství Fragment (399 Kč).

Václav Králíček: Titanic

20. dubna 2024 v 08:45

Temná nedělní noc ze 14. na 15. dubna 1912 před sto lety se stala tragickou pro nejluxusnější parník všech dob postavený společností White Star Line. RMS Titanic se během necelých tří hodin po kolizi s ledovou horou potopil na své panenské plavbě a zároveň s ním zahynuly dvě třetiny všech lidí,...

David Urban: Vražedná splátka

19. dubna 2024 ve 23:04

Vražedná splátka je název nového románu kriminalisty Davida Urbana, držitele Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku 2022. Vyšetřování nového případu začíná nálezem hořícího luxusního auta s mrtvolou uvnitř.  

Darcy Coates: Smrt v domě Gillespieů

18. dubna 2024 v 17:56

Elle právě dokončila univerzitu a nemůže uvěřit svému štěstí, když po náročném období posledních zkoušek dostane příležitost strávit celý měsíc hlídáním nádherné, starobylé usedlosti rodiny Gillespieových. 

Další články
Nahoru