Dvořák: Nechceme kolaborovat s Ficovou vládou. Spletl jste si režim, dopálil se Knotek

Martin Dvořák a Ondřej Knotek

360° (67)

Těžce za hranou. Tak označil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) projev premiéra Fica o ruské agresi na Ukrajině a potřebě oddémonizovat Putina. „Podstatná není rétorika, ale činy,“ oponoval mu europoslanec Ondřej Knotek (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech a měsících neuskuteční, jelikož to český kabinet v současné situaci nepovažuje za vhodné, oznámil na tiskové konferenci premiér Petr Fiala. Podle europoslance Knotka je takové snižování nadstandardních vztahů chyba, která může poškodit fungování obou zemí v Bruselu. „Je to špatně, protože blízkost našich národů je velká a to, že si česká vláda teď vymyslela hodnotový problém, to je prostě faul,“ řekl Knotek.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrá hádka politiků ve studiu: Nesnažte se Slováky vychovávat, opřel se Hrnčíř do Kupky

„My jsme ten hodnotový problém nevymysleli,“ oponoval Knotkovi Dvořák. Slovenská vláda se podle něj vymezuje vůči Česku i směřování celé Evropské unie. „Jednotná Evropa je jednou ze zbraní, kterou můžeme Ukrajině nabídnout, protože ji budeme společně podporovat. Proti tomu se najednou objevuje druhý hráč, který se projevuje prorusky a hlásá ruské polopravdy a lži,“ řekl Dvořák. Zrušení mezivládních konzultací nepovažuje za diplomatické selhání, nýbrž za symbol faktu, že mezi těmito dvěma zeměmi něco nefunguje, přestože vztahy mezi nimi považuje nadále za vysoce nadstandardní.

Pozastavení konzultací však Knotek označil za riskantní. „Pokud se bude v Radě ministrů hlasovat o nějaké věci, která pro Slovensko nemusí být podstatná, ale pro Česko ano, může se stát, že Slovensko českou prioritu nepodpoří, protože se bude cítit dotčeno,“ řekl europoslanec. „Náš nadstandardní vztah vychází z našich národů, ne z vlády,“ dodal Knotek.

„Naše národy jsou na tom, jak byly. Vy ale máte problém s tím, že nechceme kolaborovat s vládou pana premiéra Fica na takové úrovni, jako by to zřejmě dělal váš pan předseda,“ odpověděl mu Dvořák.

„To jste si asi spletl režim,“ reagoval popuzeně Knotek.

„Pardon, spolupracovat,“ opravil se Dvořák.

Ve stínu napjatých vztahů se v březnu v Praze uskuteční setkání ministrů Visegrádské čtyřky. To podle Dvořáka navzdory současné situaci proběhne standardně. „Názory a síly se ve Visegrádské čtyřce přelévaly různě, když jsme měli Mečiara, když jsme měli řadu problémů s polskou vládou. Někdy ta entita funguje homogenně, a pak je schopná pracovat na společných cílech. Jindy homogenní není, protože se na základních principech nemůže shodnout. Není však z čeho vystoupit, co zrušit. Ministři těchto čtyř zemí se zkrátka budou scházet tak, jako se scházejí s ostatními ministry. Někdy častěji, někdy méně často,“ řekl Dvořák.

Pro Knotka je však Visegrádská čtyřka jasný protipól západní Evropy. „Ano, teď cítím, že V4 je právě díky tomu pnutí, které tady je, slabá. V následujících deseti letech však může znovu nabrat na síle,“ řekl Knotek. Západní Evropa se podle něj v řadě záležitostí, jakými jsou třeba migrace či klimatická politika, vydává směrem, který nepovažuje za prospěšný, a Visegrádská čtyřka může být nástrojem, jak těmto tlakům čelit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výsměch a arogance, kritizují zemědělci vládu. Tímto stylem ničeho nedosáhnete, řekl Výborný

Tagy: