Hlavní obsah

Jako za Trumpa. Biden se šampionů NBA nedočká, návštěvu Bílého domu zrušili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve měl příliš zaplněný kalendář americký prezident, teď se termín zase nehodí šampionům zámořské basketbalové soutěže. A tak na plánovanou návštěvu Denver Nuggets v Bílém domě u Joea Bidena nedojde. Klub se raději bude koncentrovat na boj o nejvyšší příčku Západní konference NBA.

Foto: Profimedia.cz

Denver Nuggets v čele s Nikolou Jokičem se radují z vítězství v NBA.

Článek

První pokus o uspořádání prohlídky prezidentského sídla proběhl na konci ledna, jenže Bílý dům tehdy požádal Nuggets o odklad. A když se zase návštěva hodila Bidenovi a spol., Denver pohrdl.

Úřadující vítězové ligy v čele s hvězdným pivotem Nikolou Jokičem by si procházení po Washingtonu příliš neužili. O den dříve totiž hrají v Dallasu, v pondělí 18. března by se otočili v D. C. a o den později je zase čeká střetnutí v Minnesotě. Což je jejich přímý konkurent o prvenství na Západě.

Kouč Michael Malone už dříve avizoval, že pro Nuggets je prioritou udržet tým v dobré kondici před startem play off. „Chceme, aby byla naše základní pětka zdravá a připravena odehrát vysoké minuty,“ vykládal.

Takže návštěvu u Bidena oželí. Ale chlapíci z Colorada nejsou zdaleka prvním celkem, který tradici poruší. Třeba za prezidentování Donalda Trumpa odmítli šampioni návštěvu několikrát v řadě. V roce 2017 ani 2018 se nechtěli s americkým lídrem setkat Golden State Warriors a následní mistři Toronto Raptors dokonce ani nečekali na pozvánku. „Hned bylo jasné, že nejdeme,“ hlásal křídelník Danny Green.

Los Angeles Lakers, šampioni ze září 2020, zase neměli na vybranou, tehdy totiž svět ochromil covid a setkání - už s Joem Bidenem - nebylo ani v dalších měsících z bezpečnostních důvodů možné.

A proč vlastně vítězové NBA za prezidentem chodí? Jedná se o zvyklost, která má svůj původ v roce 1963. Navíc poměrně úsměvný.

Boston Celtics totiž do Washingtonu přijeli kvůli zápasu se Cincinnati Royals na blízké University of Maryland, a tak si ve volném čase zašli na prohlídku do Bílého domu. Byli tak překvapení, když je John F. Kennedy neplánovaně pozval do Oválné pracovny.

Tak vznikla tradice, jež v posledních letech dostává trhliny. Nejde však o nevraživost mezi Nuggets a Bidenem, politické důvody v tom tentokrát nehledejte.

Reklama

Související témata: