Botanická zahrada v Teplicích připravuje nové zásobní skleníky. Současné už jsou zastaralé a neúsporné

8. březen 2024 12:32

Rostliny ze zásobních skleníků teplické Botanické zahrady se nejspíš dočasně přestěhují. Bude to nutné během kompletní přestavby zásobních skleníků, kterou zahrada plánuje. Dosavadní skleníky už jsou podle vedení příspěvkové organizace města zastaralé a neúsporné. Architekti proto vypracovali studii, ve které navrhují dva dosavadní skleníky nahradit jedním větším.   

Botanická zahrada Teplice představila plány pro přestavbu zásobních skleníků

Architektka Pavla Neradová představila návrhy pro přestavbu skleníků. Varianta číslo tři počítá s jedním velkým skleníkem namísto dosavadních dvou: „Tím zadáním bylo zlepšit energetickou náročnost zásobních skleníků pěstebních, které nejsou přístupné pro veřejnost, a zároveň se nám podařilo zprůchodnit celé okolí té stavby.“

Časem by se ale okolí mělo návštěvníkům otevřít. V plánu je okružní trasa celým areálem nebo stavba výukového pavilonu právě vedle zásobních skleníků.

Architekti podobu nového zásobního skleníku konzultovali taky s památkáři. Třeba kvůli tomu, jak stavba ovlivní pohledy z okolí. Dosavadní zásobní skleníky slouží přes dvacet let a jsou z polykarbonátu.

Botanická zahrada Teplice připravuje přestavbu zásobních skleníků

Samotné přestavbě bude předcházet likvidace dosavadních skleníků a samozřejmě dočasné přemístění rostlin. Ředitel Petr Šíla už hledá vhodné prostory: “My se budeme snažit o tom, aby to bylo co nejblíže Teplicím, protože my tam budeme muset každý den vysílat zaměstnance.“

Přestavba zásobních skleníků v botnické zahradě by mohla začít v příštím roce a podle odhadů přijde na téměř sto milionů korun.

 

Spustit audio