Česko jedná o přijetí Fialy v Bílém domě

Česká strana jedná o přijetí premiéra Petra Fialy (ODS) americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě. České televizi to řekl šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Jaroslav Zajíček. V budoucnu bude usilovat i o to, aby se přijetí dočkala i česká hlava státu Petr Pavel.

„Dřív nebo později si myslím, že se tam Petr Pavel objeví, v tuhle chvíli je rozjednána schůzka na premiérské úrovni, uvidíme, jak to dopadne,“ uvedl Zajíček.

Setkání s americkým prezidentem je podle něj vždy něco významného. Zajíček předpokládá, že Pavel se setká s americkým prezidentem na summitu NATO v červenci ve Washingtonu.

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Jaroslav Zajíček komentuje rok prezidenta Petra Pavla v oblasti zahraniční politiky (zdroj: ČT24)

Národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar informaci ohledně možné návštěvy Fialy v Bílém domě nemohl potvrdit. „Je to ve stejné fázi jako v minulosti, bude-li pozvánka po Petra Fialu, tak na ni adekvátně zareaguje a do Bílého domu se vypraví. V tuto chvíli jsem já žádnou konkrétní pozvánku neviděl,“ sdělil Pojar.

Média v minulosti už informovala o tom, že by se s Bidenem měl Fiala setkat. Dosud se tak nestalo. V Bílém domě jednal s americkým prezidentem naposledy Fialův předchůdce, bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), a to v březnu 2019 s Donaldem Trumpem.

Ve Spojených státech byl český prezident naposledy loni v září, kde se zúčastnil Valného shromáždění OSN v New Yorku. Biden tehdy pořádal recepci pro všechny hlavy států.