Nedožité osmdesátiny Pavla Nováka připomíná v Přerově výstava i lavička

foto Otevření výstavy k 80. výročí narození zpěváka, skladatele, hudebníka, spisovatele a také přerovského patriota Pavla Nováka na náměstí T. G. Masaryka v Přerově. 8. března 2024, Přerov.

Přerov - Nedožité osmdesátiny zpěváka, skladatele, hudebníka, spisovatele a také přerovského patriota Pavla Nováka připomíná ode dneška v Přerově výstava umístěná ve výlohách domů na náměstí TGM. Expozice s názvem Jsi tu stále Přerovany ve stručnosti provádí jeho muzikantskými začátky, obdobím vrcholné popularity, působením na celorepublikové profesionální scéně i zpěvem pro přerovské publikum, zájemcům dává nahlédnout i do jeho soukromí. Zavzpomínat na zpěváka mohou ode dneška lidé i posezením na vyřezávané lavičce s jeho podobiznou, umístěna je v oblasti Laguny.

Fotogalerie

Výstava zachycující téměř pětašedesátiletou životní pouť tohoto zpěváka najdou lidé ve výlohách objektů č. 5 a 8 na náměstí TGM; kromě vzpomínky na jeho nedožité 80. narozeniny připomíná i 15. výročí jeho úmrtí, které bylo letos v únoru. "Ve výlohách budovy TGM 8 vedle Městského domu jsou k vidění ukázky diskografie, fotky, publikace, zpěvníky, partitury, texty šlágrů, korespondence fun clubu a další poklady z rodinného archivu či vzpomínek kolegů," uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Plochy v domě s popisným číslem 5 ve spodní části náměstí patří retrospektivní procházce po historii všech kapel, jimiž Pavel Novák postupně prošel nebo je založil. Podobnou výstavu připravila galerie před deseti lety, letos obě výročí Pavla Nováka připomíná ve veřejném prostoru. Součástí vernisáže byl dnes i hudební doprovod v podání Dušana Milloniga, který stál u založení kapely Vox v roce 1966, kdy vznikly hity o lásce jako Malinká, Pihovatá nebo Nádherná láska.

Na Pavla Nováka, který byl autorem a interpretem stovek hitů, mohou ode dneška lidé zavzpomínat i posezením na vyřezávané lavičce, která je dílem uměleckého řezbáře Pavla Dlabala. Na opěradle lavičky zpodobnil umělce s kytarou, která k němu patřila, a také část starého Přerova v pozadí. Lavička stojí v rekreační oblasti na Laguně. Město za ni zaplatilo 27.500 korun a předběžně se počítá s tím, že postupem času by se v místě počet laviček slavných přerovských rodáků rozšířil.

Pavel Novák zemřel 11. února 2009 ve věku 64 let, kdy prohrál svůj boj s rakovinou.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď