Rekonstrukce Barrandovského mostu: Letos dvě etapy naráz, omezení od pátku 8. března večer

21. únor 2024 20:00, aktualizováno

Letos bude zhruba půl roku uzavřená rampa ze Strakonické ulice. Zároveň bude na mostě zúžení do tří pruhů v každém směru. Omezení začnou v pátek 8. 3. později večer.

Čtěte také

Dopravní omezení při poslední části rekonstrukce Barrandovského mostu se výrazně projeví na příjezdu do hlavního města. Uzavřená bude totiž zhruba půl roku nájezdová rampa na most ze Strakonické ulice. Oprava Barrandovského mostu, vůbec nejvytíženější dopravní stavby v republice, má být letos kompletně hotová.

HARMONOGRAM ZAČÁTKU OMEZENÍ

  • Od pátečního pozdního večera 8. 3. do soboty 9. března do 06:00
    Příprava dopravního značení a stavba mobilních svodidel
  • Od soboty 9. března od 07:00
    Otevření vratné rampy u Lihovaru
  • Od soboty 9. března od 12:00
    Uzavření nájezdové rampy na most ze Strakonické ve směru z Chuchle
  • Od neděle 10. března dopoledne
    Převedení jednoho pruhu na mostě směrem na Smíchov do protisměru
  • Během soboty 9. 3. a neděle 10. března
    Přes víkend bude na mostě na nezbytně nutnou dobu provoz vedený v každém směru vždy jen jedním pruhem
  • Od pondělí 11. března maximálně do konce prázdnin
    Hlavní práce, po celou dobu budou na mostě pro každý směr tři jízdní pruhy

Uzavřený nájezd ze Strakonické

Uzavírka rampy ze Strakonické má pomoct s rozmělněním dopravy, která na Barrandovský most z různých směrů najíždí. Z modelových simulací vyplynulo, že právě tohle řešení bude mít ve výsledku nejmenší dopad na provoz v okolí i dalších částech města.

"Rampa Strakonická má poptávku dopravě ve stávajícím stavu nějakých 13 tisíc vozidel za den, oproti rampě K Barrandovu přes 22 tisíc vozidel. Když se všechny tyhle směry pokusíme nahnat do toho profilu Barrandovského mostu, tak máme kapacitní problém. Pro ranní i tu odpolední špičku vyšly výsledky jednoznačně pro to uzavření. Jsme schopni těch 13 tisíc vozidel jednak obsloužit po vratné rampě na Lihovaru a jednak po objízdných trasách," vysvětluje Michal Peterka z úseku dopravního inženýrství Technické správy komunikací Praha.

SPECIÁLNÍ WEB TSK PRAHA
K REKONSTRUKCI BARRANDOVSKÉHO MOSTU

www.barrandak.cz

Taky letos vratná rampa u Lihovaru

Nápor aut má podle TSK Praha otočná rampa na Lihovaru zvládnout. To si silničáři vyzkoušeli už v minulých letech. Auta ze Strakonické tak budou buď pokračovat dál do centra, nebo na most najedou právě přes otočnou rampu na Lihovaru.

Na mostě jako takovém budou v každém směru po celou dobu prací průjezdné tři pruhy. Na objízdných trasách mají pomoct opatření připravená už v předchozích etapách.

"To jsou stavby jako třeba ta vratná rampa. Potom je to trvalé otevření MK Písnice, kde vlastně dokážeme v rámci objízdní trasy nabídnou Modřanům bližší spojení po Pražském okruhu. Navyšovali jsme kapacitu na sjízdné rampě z Barrandovského mostu na Modřanské, z Modřanské na nájezdu na Jižní spojku," doplňuje Michal Peterka.

OBJÍZDNÉ TRASY

  • Řidiči budou moci využít vratnou rampu u Lihovaru, stejně jako v předchozích dvou etapách rekonstrukce
  • Možná je taky cesta po Pražském okruhu D0 a sjezdem na Písnici do Libušské ulice, nebo na dálnici D1, případně podle cíle dalšími sjezdy z D0 na Vestec a Jesenici

Rekonstrukce má tento rok skončit

Letošní část oprav má být poslední. Vedení města a TSK Praha spojilo práce původně plánované do dvou let. I proto začínají už 11. března. Kvůli tomu bude zároveň nutné dopravní omezení začátkem června upravit.

"Ze zkušeností víme, že nejkritičtější okamžik je v prvních dvou týdnech. A kvůli tomu, že slučujeme dvě etapy, tak v půlce se přepneme z etapy tři na etapu čtyři, což znamená, že se změní dopravní značení. To znamená, tou rizikovou fází my projdeme letos dvakrát," , říká náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Silničáři vyznačí i provizorní vyhrazené pruhy pro autobusy. Změny v provozu MHD chystá i Dopravní podnik, tak aby veřejnou dopravu práce ovlivnily co možná nejméně.

Vedení města doporučuje při cestě autem využívat navigaci i na místech, která lidé znají. Rekonstrukce Barrandovského mostu má být kompletně hotová do konce srpna.

Čtěte také

Spolehněte se na Zelnou vlnu

Jaký dopad na provoz budou mít jednotlivé fáze omezení už od pátečního pozdního večera 8. března a hlavně přes víkend 9. a 10. 3. (kdy bude na mostě zúžení v každém směru jen do jednoho pruhu) budeme sledovat nepřetržitě v Zelené vlně na Radiožurnálu. Vysíláme ji vždy ve zprávách v celou hodinu a v půl, během dopravních špiček každých 15 minut a při mimořádných událostech okamžitě.

autoři: Adam Bejšovec , ZV
Spustit audio