Klošár aneb Co si mamlasové povídali. Romaneto Jiřího Kratochvila

Příběh člověka, který zázračně rychle získá pohádkový majetek a vzápětí o něj stejně rychle přijde, se odehrává v devadesátých letech 20. století a jako všechny Kratochvilovy romány je zasazen do Brna, do přesně popsaných konkrétních domů, ulic a míst, ale přitom čtenáře zve i do kouzelných světů svébytné fantazie. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Michal Bumbálek
Připravila: Blanka Kostřicová
Dramaturgie: Petr Turek
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 8. 3. 2024

Romaneto Jiřího Kratochvila Klošár s podtitulem Co si mamlasové povídali se vyznačuje všemi symptomatickými kratochvilovskými rysy: především je zde uplatněno autorovo mistrovské vypravěčské umění a práce s jazykem, jeho všestranná erudice, znalost milovaného Brna a jeho architektury, svérázný humor a nevyhnutelně též – hra. Hra s textem, příběhem i se čtenářem.

Nechybí ani erbovní Kratochvilův vypravěčský postup: autor vstupuje do textu, komunikuje se svými postavami, ocitá se i v příběhu samotném, a zase se z něj vzdaluje jakožto vypravěč. 

Všech těchto prvků využívá Jiří Kratochvil (nar. 1940) v celém svém díle, a tedy i v Klošárdovi, ve snaze porozumět lidské existenci a údělu, proniknout k podstatě lidského bytí, a zároveň od takto vážné a závažné záležitosti ironicky poodstoupit...

autor: Blanka Kostřicová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.