Sezona přezouvání na letní pneumatiky vyvrcholí před velikonočními svátky

foto Sezónní výměna pneumatik u osobních automobilů.Ilustrační foto. 

Praha - Sezona přezouvání na letní pneumatiky vyvrcholí podle pneuservisů tento týden před velikonočním víkendem. Důvodem je předpověď výrazného oteplení v následujících dnech i konec povinnosti mít na kolech na zimní gumy. Velká část pneuservisů už má tento týden plno a objednává na začátek dubna. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Zájem o letní pneumatiky je podle ředitele serveru Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera letos v březnu mírně vyšší než v minulém roce, řádově však jde o rozdíl v jednotkách procent. Výrazně posílil zájem o celoroční pneumatiky, jejichž prodeje vzrostly oproti loňskému roku o desítky procent.

"Sezona postupně vrcholí. Zájem o nové pneumatiky i přezouvání dosáhne s největší pravděpodobností tento týden svého maxima. Okolo Velikonoc by totiž měly ustat jarní mrazíky, řidiči proto už nemají důvod přezouvání dále odkládat," podotkl Schwangmaier.

Ceny v pneuservisech jsou zhruba na loňské úrovni, kdy nastala hlavní vlna zdražování. Většina servisů neměnila pro letošní sezonu ceník. Například přezutí a vyvážení sady kol průměru 16 palců na letní pneu vyjde v pražském Pneucentru Motol na 960 korun. Přezutí osmnáctipalcových kol je zhruba o 200 korun dražší.

Zimní pneu musí mít vozidla přezuté od listopadu do konce března v případě zhoršených povětrnostních podmínek nebo tam, kde to nařizuje dopravní značka. Obecně odborníci radí přezout na letní, pokud teploty trvale vystoupají nad sedm stupňů Celsia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď