V plzeňské fakultní nemocnici opět operují roboti
Robotická operativa ve FN Plzeň, zdroj foto: Fakultní nemocnice Plzeň
Robotická operativa ve FN Plzeň, zdroj foto: Fakultní nemocnice Plzeň

V plzeňské fakultní nemocnici opět operují roboti

9 března, 2024 0 Od Pavel Žižka

Dobré zprávy přišly v minulém týdnu z plzeňské fakultní nemocnice. Na operačním sále chirurgie na Borech jsou opět permanenci roboti.

Provoz robotické operativy tu byl přerušen 4. ledna 2024. Tehdy z důvodu požáru v přípravně sálu .
„Jsem nesmírně rád, že se v tak rekordně krátké době podařilo robotickou operativu obnovit. Požár nás odstavil na dva měsíce a především díky skvělé koordinaci managementu nemocnice můžeme opět poskytovat pacientům komfort, na který jsou zvyklí. Zásadní výhodou chirurgického výkonu pomocí robotického přístroje je minimální otevření těla pacienta, rány jsou mnohem menší, odpadají problémy s jejich hojením a rekonvalescence i návrat do běžného života je velmi rychlý,“ říká přednosta Urologické kliniky FN Plzeň prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D.
Robotická operativa byla ve FN Plzeň zavedena v roce 2020 pro chirurgické, urologické a gynekologické operace. V současné době slouží hlavně pacientům s onemocněním tlustého střeva a konečníku, bariatrickým pacientům a pacientům s urologickými a gynekologickými problémy. V roce 2023 se v těchto odbornostech provedlo celkem 14 650 operací, z toho téměř 500 zákroků právě robotickou cestou.
zdroj: FN Plzeň