Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přijímačky na SŠ: fronty u dveří škol nahradí fronta čísel, ale výsledkem bude často opět zklamání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Velké množství rodin bude letos z výsledků přijímaček opět zklamaných a hodně dětí se na preferované školy nedostane. Stejně jako vloni. Vyplývá to z čerstvých dat školní inspekce získaných díky DiPSy. Jen humbuk kolem toho všeho možná nebude takový.

Článek

Asi nikdo si nenalhával, že elektronické podávání přihlášek vyřeší jeden ze zásadních problémů našeho českého středního školství. A to je nedostatek míst na atraktivních školách se všeobecným vzděláním čili na gymnáziích a eventuálně lyceích. Tam se totiž situace s počty míst nijak zásadně nezměnila.

Než se ale podívám na čísla ČŠI, určitě tu chci pochválit ředitele CERMATU pana Krejčího za jeho téměř hrdinský čin navzdory systému. Tím myslím vytvoření elektronického systému podávání přihlášek, který vyrobil s pár nadšenci ze Slovenska doslova na koleně. Bylo by ale bláhové si myslet, že když se teď systém (po drobných porodních bolestech) konečně zdigitalizoval, tak už je vše růžové a hurá ke světlým zítřkům. A už vůbec si nemůžeme myslet, že to vyléčí všechny nemoci kolem přijímání na SŠ. Jediné, co se změní, zřejmě budou záběry na vchody do škol, kde se už letos nebudou v řadách tísnit žbrblající rodiče a nervózní deváťáci a nebudou v ruce žmoulat papírové přihlášky do 2. kola přijímaček. Myslím, že mnoho politiků si totiž při pohledu na tyto fronty uvědomilo, že právě takové obrázky na televizní obrazovce by mohly být letos jejich posledními ve funkci. Vlna nevole se tak nebude odehrávat u dveří středních škol, ale doma v obýváku. Až rodiče zjistí, že se jejich šikovná ratolest nedostala na první, ale ani na druhou školu, kterou si zvolila a bude muset vzít za vděk třetí volbou, nebo ani tou ne.

A tak pojďme tedy k těm nepříjemným číslům, která na nás po přijetí přihlášek českými středními školami teď vyskakují na portálu Vzdělávání v datech. Těmi teď po dlouhých létech disponujeme díky systému elektronického podávání přihlášek DiPSy. Z údajů vyplývá, že mnoho českých rodin, a to opět obzvlášť v některých krajích naší země, v květnu zažije pocit naštvání, poté zklamání a na závěr frustrace. Odehraje se tu totiž pravděpodobně úplně stejný scénář jako v minulém školním roce. Obzvlášť ve středu Čech včetně Prahy, na jihu Čech a také v Moravskoslezském kraji. Zde všude budou s velkou pravděpodobností téct slzičky hořkosti, hodně dětí bude kroutit hlavou, kde udělaly chybu a ve vzteku se tu zatne mnoho dětských pěstí.

Nejvíce smutku bude, jak je vidět z velkých převisů poptávky nad nabídkou míst na SŠ, v Praze. To se také dalo očekávat. Už vloni tu byly v ulicích vidět zmíněné fronty. Letos se sice fyzické fronty konat nebudou, protože řady lidí nahradí řady čísel, které následně uspořádá algoritmus, ale výsledek toho všeho bude zřejmě podobný. Mnoho míst totiž nepřibylo, zato přibylo dětí, které chtějí na střední.

A teď tedy ta úplně konkrétní numera. Největší převisy poptávky jsou na gymnázia. Pokud na prvním i na druhém místě ze tří budeme při volbě uvažovat toto nejvíce chtěné všeobecné vzdělávání a až ta třetí volba bude takzvaně volbou „na jistotu“, vidíme při pohledu do tabulky, že v Praze je u převisu číslo 3968. Dále se mnoho dětí nedostane na gymnázium také v Jihomoravském kraji, kde je převis 2685 a v Moravskoslezském kraji 1923. V pořadí s největším převisem na gymnázia pak následuje kraj Středočeský, Zlínský a Olomoucký. Na další kraje v pořadí se můžete sami podívat v tabulce.

Foto: Zuzana Růžičková, ČŠI

Převis letošních zájemců o gymnázia. Zdroj: ČŠI, Vzdělávání v datech.

Druhá tabulka a graf ukazují, jak je to s převisem poptávky na střední školy v ČR celkově. Tady opět vyčnívá Praha. Naopak ostatní kraje mají víceméně poptávku s nabídkou počtu míst na SŠ vyrovnanou. Co tento graf ale neukazuje, je struktura poptávky čili ani zde bychom se ve zbytku ČR určitě neměli nechat takovými údaji ukolébat a určitě by bylo potřeba se na jednotlivé typy škol (vedle zmíněných gymnázií) podívat také blíže. Tuto možnost má přitom každý, a to na webovkách www.vzdelavanivdatech.cz.

Foto: Zuzana Růžičková, ČŠI

Převis zájemců o studium na SŠ v letošním roce. Zdroj: ČŠI, Vzdělávání v datech.

Je mi jasné, že čísla potřebují daleko hlubší analýzu a tohle je jen můj laický první pohled na nová data. Myslím ale, že i tak se z nich už dá vyčíst mnohé, a že pro několik tisíc deváťáků nebude letošní jaro zrovna nejhezčím obdobím roku. Bohužel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz