Opava si veze bod z Žižkova. rezerva Sparty uspěla v Chrudimi, Vyškov remizoval s Vlašimí

Opava si veze bod z Žižkova. rezerva Sparty uspěla v Chrudimi, Vyškov remizoval s Vlašimí
AKTUALIZOVÁNO

Líšeň vyhrála v 18. kole F:NL na hřišti Příbrami 1:0. Vyrovnaný duel s minimem gólových šancí rozhodl těsně před poločasovou přestávkou svým premiérovým přesným zásahem v dospělém fotbale teprve 17letý Martin Tauš. Odchovanec brněnské Zbrojovky a mládežnický reprezentant České republiky pak sice v 54. minutě opustil trávník kvůli druhé inkasované žluté kartě, Středočeši ovšem výhody jednoho muže v poli využít nedokázali.

Líšeň si smluvně pojistila dlouholetého exsparťana Ulricha. Přeskočit v hierarchii Vajnera ale nebude lehké

Hráči Příbrami nevstoupili do jarní fáze sezony ideálně, když v minulém kole padli v Opavě 0:1. Druhá nejvyšší česká soutěž ovšem byla tak vyrovnaná, že Středočeši z osmé příčky ztráceli na třetí Táborsko pouhé tři body. Museli si však dávat pozor i na svá záda, kde se mezi hladovými psy nacházela také Líšeň.

V úvodních minutách Příbramští zaskočili Marvany vysokou intenzitou, ze které vzešlo i pár slibných šancí. Nejdříve pálil těsně nad břevno Filip Matoušek, v deváté minutě potom ve skluzu zamířil vedle Jakub Nečas. Záhy už brněnští hráči hru vyrovnali, což ovšem po zbytek prvního poločasu vyústilo jen v malé množství příležitostí. Úvodní branka ale přece jen přišla v nastaveném čase, kdy centr hostujícího Patrika Gerži na bližší tyč nasměroval za gólmanova záda Tauš.

Krátce po změně stran se hnal vstříc brankáři Ondřej Novotný, vyběhnutý Tomáš Vajner mu však dostatečně zúžil střelecký úhel a jeho pokus vychytal. Chvíli nato si další hlavičkové zakončení připsal Tauš, tentokrát ale mířil mimo. To ovšem bylo vše co sedmnáctiletý teenager předvedl, v 54. minutě totiž viděl druhou žlutou kartu, a daroval tak domácím velkou příležitost vyrovnat.

Ani v početní výhodě však mnoho gólovek domácích nepřišlo. Nejnebezpečněji vypadala situace z 86. minuty, kdy propadl míč na hraně brankoviště k Pavlu Haškovi, krásný zákrok na poslední chvíli ale předvedl Vajner, jenž si tak připsal čtvrtou nulu v ročníku.

Střed tabulky se tak po líšeňském tříbodovém zisku ještě více vyrovnal. Oba celky sehrají další zápas 16. března. Středočeši změří síly s Kroměříží, Marvani vyzvou Opavu.

Foto: SK Líšeň 2019

Chrudimští po nové klubové hymně utichli, rezerva Sparty navázala na harmonii výher

Chrudim padla v 18. kole Fortuna národní ligy na vlastním stadionu s rezervou Sparty 0:2. Vyrovnaný úvodní poločas vygradoval až v jeho nastaveném čase, kdy se ze skrumáže před bránou Jiřího Flodera gólově prosadil Daniel Rus. Nová klubová hymna tak nepřinesla Chrudimským potřebné štěstí, když ukončili čtyřzápasovou sérii bez porážky. Naopak sparťanští mladíci vyhráli již počtvrté v řadě.

Rezerva Sparty vstoupila do jarní fáze sezony fantasticky, když před vlastními fanoušky porazila Prostějov 4:0, a vzdálila se tak zóně sestupu. Skvělý výkon předvedl především dvougólový Michal Ševčík. Tentokrát však Rudé čekal v Chrudimi těžší úkol. Domácí ukončili v listopadu první půlku ročníku třemi výhrami v řadě, na což se jim ovšem nepodařilo navázat v Táborsku, kde jen remizovali 0:0.

Chrudimští po doznění nové klubové hymny přenechali v úvodních 20 minutách balon soupeři, který se postupnou kombinací snažil najít otevřená vrátka v defenzivě. Do první větší příležitosti se však dostali domácí, když kapitán Jan Řezníček nenápadnou ranou málem překvapil Jakuba Surovčíka. Do vedení mohli jít chvíli nato i sparťané, dorážku Radka Šilera ovšem na poslední chvíli vykopl z brankové čáry jeden z obránců. Pražané nakonec odešli do šaten s těsným náskokem, když si po rohovém kopu srazil balon do vlastní sítě bývalý zbrojovácký brankář Floder. Zápis do statistik střelců ovšem putoval ke jménu Rus.

Hosté mohli jít do dvougólového trháku krátce před hodinou hry, kdy rána Vojtěcha Hranoše proplachtila těsně nad břevnem. Východočeši se aktivně hnali za vyrovnáním. V 75. minutě se po přesné průnikové přihrávce dostal za obrannou linii Radek Látal, gólman Surovčík si ovšem s jeho přízemním zakončením poradil. Naděje chrudimského celku na vyrovnání v 83. minutě výrazně snížil Benjamin Čolič, jenž po konfliktu za pomezní čarou uviděl červený kartonek. Početní převahu stihl chvíli nato gólově zužitkovat Šiler.

Pražané tak navázali na minulé vítězství a z Chrudimi si odvezli další tři body. V následujícím kole se 17. března střetnou s Varnsdorfem, Východočeši změří o den dříve síly se Zbrojovkou.

Foto: MFK Chrudim

Vyškov si drtivým závěrem připomněl podzimní jízdu, Vlašim dvougólový náskok neudržela

Fotbalisté Vyškova remizovali v 18. kole Fortuna národní ligy na domácí půdě s Vlašimí 2:2. Moravané znovu nedokázali navázat na výborné výkony z podzimní části sezony, na rozdíl od prvního jarního klání ale nakonec naprázdno nevyšli. Po brankách mladíků Štěpána Berana a Petera Kareema drželi Rytíři ještě v 88. minutě dvougólové vedení, nicméně domácí díky dvěma trefám Amidoua Dialla z úplného závěru vytěžili z utkání alespoň bod.

Lídr tabulky z Vyškova rozhodně neočekával, že vstoupí do jarní fáze sezony porážkou na hřišti Kroměříže. Posilami zasypaní Moravané si chtěli napravit náladu na vlastní půdě, kde přivítali Vlašim. Hosté si přenesli trápení z konce minulého kalendářního roku i do toho nynějšího, když jen remizovali s Varnsdorfem 0:0, a prodloužili tak ligové čekání na výhru již na pět duelů.

Lépe do utkání vstoupili dle očekávání domácí. Už v šesté minutě propadl centr ze strany až k volnému Abdoulayemu Syllovi, proti kterému pohotově vyběhl Matyáš Vágner a střelce vychytal. Povedený zákrok si připsal na druhé straně i Jan Stejskal, jenž po rohovém kopu vytěsnil pokus hlavou Jiřího Kulhánka nad břevno. Hned z další příležitosti se už Rytíři prosadili, když se ve 23. minutě Beran opřel do odraženého balonu a propálil vše před sebou. V závěru poločasu se ve slibné pozici zjevil Fahad Bayo, jeho pumelice ovšem letěla vysoko nad branku.

Vyškované začali i druhou půli velmi aktivně. Přes středočeský blok se ale nemohli dostat, a tak první velká šance přišla z protiútoku Vlašimi. Bartosz Pikul si šikovně narazil, nedokázal ovšem dobře zareagovat na výběh Stejskala. Vzápětí se v bílém dresu uvolnil Diallo, avšak proti ráně do horního rohu zasáhl Vágner. Trápení domácích podtrhla 68. minuta, kdy po rohovém kopu propadl balon na zadní tyč, kde číhal Kareem, jenž jej pohotově poslal do sítě. Moravané se nevzdali a v závěru náskok soupeře smazali. Hrdinou se stal francouzský kanonýr Diallo, který nejprve zamířil hlavou přesně k tyči a poté využil nedorozumění v defenzivě hostů a procpal se až k vyrovnání.

Vyškov tak nenapravil zaváhání z minulého zápasu a doma získal jen bod. Oba celky sehrají další ligový zápas 15. března. Moravský klub se utká s rezervou Sigmy, Středočeši změří síly s Prostějovem.

Foto: MFK Vyškov

Sigma se v holickém azylu Prostějova necítila jako doma, rozhodl smolař Vepřek

Prostějov porazil v 18. kole Fortuna národní ligy na azylovém stadionu v olomouckých Holicích rezervu Sigmy 2:0 a minimálně do nedělního odpoledne se odpoutal od poslední příčky tabulky. O výsledku rozhodl závěr úvodní půlhodiny, kdy během tří minut domácí hned dvakrát udeřili. Na smolný vlastní gól zkušeného obránce hostů Michala Vepřeka bleskově navázal Jan Koudelka. Olomoučtí mladíci tak ve vzájemném střetnutí padli vůbec poprvé od roku 2013, kdy se týmy ještě potkávaly ve třetí nejvyšší soutěži.

Rezerva Sigmy v minulém kole zaskočila Jihlavu, kterou porazila vysoko 3:0. Modrá lavina tak navázala na herní zlepšení z konce první poloviny sezony, když z posledních pěti ligových duelů hned čtyřikrát zvítězila. Naopak Prostějov pokračoval v obrovském trápení a po 10. porážce od startu ročníku se stále topil na úplném dnu tabulky.

Z vyrovnaného začátku utkání vytěžil v 18. minutě první šanci hostující Matěj Mikulenka, na jehož šikovnou teč ovšem dokázal gólman včas zareagovat. V holickém azylu se chvíli nato radovali Prostějovští. Robert Bartolomeu vyslal do šestnáctky rychlý centr, který si nešťastně srazil do vlastní sítě Vepřek. Olomoucká rezerva se ani nestačila vzpamatovat a po samostatném úniku Koudelky přes polovinu hrací plochy již prohrávala o dvě branky. Náskok mohl krátce před pauzou zvýšit Tomáš Malec, na jeho skákavý míč si ale tentokrát počíhal Tomáš Digaňa.

Sigma se po změně stran hned snažila korigovat skóre, převahu na hřišti ovšem v ohrožení domácí branky nepřetavila. Prostějovu poté výrazně pomohlo vyloučení Jakuba Fabiánka, který v 69. minutě uviděl po hloupém faulu na útočné půli druhou žlutou kartu. Olomoučtí se hnali za gólem i v oslabení, ani razantní střela Pavla Zifčáka však jistého brankáře nepřekvapila.

Prostějov tak doma prolomil své trápení a ze zápasu si odnesl tři body. Oba celky mají na programu další ligové utkání 15. března. Modrá lavina vyzve Vyškov, Prostějovští změří síly s Vlašimí.

Foto: 1.SK Prostějov

Neklid na tribunách se přenesl i na trávník, boj o třetí příčku skončil v Brně bez branek

Zbrojovka nedokázala v 18. kole Fortuna národní ligy uspokojit naštvané fanoušky a pouze remizovala 0:0 s Táborskem. Brněnští fotbalisté sice vstoupili do prvního utkání od oznámení krachu plánovaného převzetí klubu novými majiteli aktivně, navzdory tomu měl největší šanci úvodního dějství hostující Bojan Djordjič. Nejlepší střelec průběžně třetího celku ale minul. Obdobně pak skončily veškeré příležitosti druhé půle, a v tabulce tak zůstalo vše při starém.

Ačkoliv brněnští fotbalisté předvedli v minulém kole při remíze 3:3 na hřišti Dukly jeden z nejlepších výkonů v sezoně, dění na trávníku bylo pro příznivce Zbrojovky druhořadé. Očekávaný prodej většiny akcií z rukou neoblíbeného majitele Václava Bartoňka se totiž znovu neuskutečnil, a tak se zápas proti Táborsku nesl ve znamení protestů. Jihočeši chtěli negativní atmosféry na stadionu v Králově Poli využít, jelikož si mohli v případě výhry upevnit barážovou třetí pozici.

Do základní sestavy Zbrojovky se po kratší pauze vrátil nejlepší střelec Fortuna národní ligy Jakub Řezníček. Jeho přítomnost byla na hřišti cítit od prvních minut. Zády k bráně vyhrával souboje s hostujícími obránci, a dával tak větší prostor brněnským záložníkům. Do první šance se dostal ve 12. minutě, jeho pomalý obstřel však hbitě lapil Martin Pastornický. Dominika Sváčka na opačné straně hřiště jako první ohrozil Djordjič, ten ale v největší tutovce prvního poločasu mířil jen těsně mimo.

I ve druhém poločase byl hlavní hrozbou srbský záložník v modro-bílém dresu. Vstřeleného gólu se ale nedočkal, a to i díky obětavým obráncům Flinty. Ti na brankové čáře několikrát zaskočili za Sváčka. Hosté si šance vytvářeli hlavně díky devíti rohovým kopům, které v zápase zahrávali. Žádný z hlavičkových pokusů Jihočechů však neměl gólové parametry. Poslední šanci duelu měl Řezníček, jenž po hezké kombinaci s Jiřím Texlem vystřelil, Pastornického ale nepřekonal.

Táborsko tak v moravské metropoli bodovalo, když na duel s Chrudimí navázalo další remízou. Jihočeši hostí v příštím kole 16. března Jihlavu. Zbrojovka se ve stejný den představí v dopoledním klání na trávníku Chrudimi.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Očekávané gólové hody se v Žižkově nekonaly, rozjetou Opavu v ranní bitvě přibrzdil Rosa

Viktoria Žižkov remizovala v 18. kole Fortuna národní ligy na domácím hřišti s Opavou 1:1. Pražany poslal v dopoledním duelu do vedení už ve 13. minutě třetím gólem v sezoně Bernardo Rosa. Slezané odpověděli až v 71. minutě, kdy se prosadil střídající Jakub Přichystal. Nepotvrdila se tak gólovost setkání těchto týmů, když v předchozích osmi vzájemných zápasech vždy padly minimálně tři branky.

Nejlépe postavené celky druhé nejvyšší české soutěže na úvod jarní části zaváhaly a do role nejpřesvědčivějšího týmu po zimní pauze vklouzla Opava. Ta se díky gólu Filipa Blechy do sítě Příbrami posunula na šestou příčku, pár dní předtím navíc Slezané oslavili postup do semifinále MOL Cupu. Důležité vítězství vydřel i Žižkov, jenž po pozdní trefě Jana Kozojeda poskočil nad sestupové příčky.

Žižkované navázali na povedený zápas ve 13. minutě, když po úvodním tlaku vyslal Rosa razantní přízemní střelu z hranice pokutového území přesně k pravé tyči. Na druhé straně mohl o několik minut později srovnat Mohammed Yahaya, ze slibné pozice však hlavičkoval těsně nad břevno. Následně se hrálo především mezi šestnáctkami a ani jeden z týmů se nedostával do větších příležitostí. Až v závěru úvodního poločasu měl Pavol Bajza více práce se zakončením Miloše Kopečného, slovenský gólman ovšem předvedl jistý zákrok.

První velká šance ve druhém dějství byla k vidění po hodině hry. Centr z levé strany našel Kopečného, jenž vyskočil nejvýše a mířil nebezpečně pod břevno, i v tomto případě však domácí gólman pokus reflexivně vykryl. Tlak Slezanů vyústil v 71. minutě v jejich první přesnou trefu. Bajza poprvé kapituloval, když nikým nebráněný Přichystal zakončoval z hranice malého vápna doprostřed branky.

Souboj úspěšných celků z prvního jarního kola tak skončil dělbou bodů. Žižkov se příště představí 16. března na hřišti Dukly Praha, Opava bude hrát tentýž den v Líšni.

Foto: SFC Opava

Ofenziva Dukly se po gólových hodech trápila, Varnsdorf zlomila až penalta v závěru

Fotbalisté Varnsdorfu prohráli v 18. kole Fortuna národní ligy na vlastním hřišti s Duklou Praha 0:1. Domácí v zápase dlouho ukazovali pevnou defenzivu, která je podržela i v minulém klání. Nakonec však v nastaveném čase druhého dějství přece jen inkasovali, když nabídnutý pokutový kop s přehledem proměnil Jakub Hora. Pražané tak stáhli náskok prvního Vyškova na rozdíl jediného bodu, Severočeši naopak zůstali přišpendlení na dnu tabulky.

Dukla oproti domácímu Varnsdorfu odehrála o jeden soutěžní zápas navíc, když před startem jarní fáze ligy padla v pohárovém střetu s Opavou. Po vypadnutí následovala šestigólová přestřelka s Brnem, ve které Pražané získali alespoň bod. Jejich cíle však byly mnohem vyšší, a to přímý postup do Fortuna ligy, ke kterému neměli špatně nakročeno. Naopak Severočeši byli namočení v boji o záchranu, zároveň ale už sedm ligových klání v řadě nepoznali hořkost porážky.

Úvodní minuty nenabídly mnoho ofenzivní podívané, ani jeden z týmů se nedostával do výrazných šancí. První nebezpečnou střelu viděli diváci na Městském stadionu v Kotlině až ve 24. minutě, kdy se dostal odražený míč k Dominiku Křížovi, jenž se s ničím nepáral a vyslal nebezpečný pokus, který jen těsně minul pravou tyč. I přesto, že byl celek ze Šluknovského výběžku v závěru první půle aktivnější, ke změně skóre to nevedlo.

Druhé dějství začalo podobně jako to úvodní. Hrálo se především ve středu pole a oba celky byly směrem dopředu bezzubé. K vážnějšímu ohrožení došlo až v 67. minutě, kdy Jakub Zeronik připravil balon pro Murise Mešanoviče na úroveň malého vápna, bosenský útočník ho však z dobré pozice nevměstnal mezi tři tyče. V závěru vybojoval Zeronik penaltu pro Pražany. Její exekuce se ujal Hora, jenž míč poslal nechytatelně k levé tyči.

Pražané tak ve Varnsdorfu získali tři body. V příštím kole se 16. března utkají se Žižkovem, Severočeši vyzvou o den později rezervu Sparty.

 Foto: FK Dukla Praha

Kroměřížská obrana je na jaře bezchybná, Jihlavě svázala nohy možnost přiblížit se baráži

Fotbalisté Jihlavy remizovali v 18. kole Fortuna národní ligy na domácí půdě s Kroměříží 0:0. Aktivnějším týmem byl po většinu duelu ten z Vysočiny, nicméně ani jeden z jeho pokusů v hostující síti neskončil. Nejblíže ke zlomení bezbrankového stavu měl v první půli Jakub Selnar, jenže jeho dalekonosnou pumelici zastavilo břevno za jinak skvěle chytajícím brankářem Jakubem Dostálem, který si připsal čisté konto i ve druhém zápase po zimní přestávce.

Kroměříž se postarala pravděpodobně o největší překvapení úvodního kola jarní části druhé nejvyšší domácí soutěže, když porazila dosud suverénní Vyškov. Hanáci se tak vzdálili sestupovým pozicím a usilovali o posun do klidného středu tabulky. K němu je mohla výrazně přiblížit výhra v Jihlavě, která v minulém zápase nečekaně padla na hřišti rezervy Olomouce 0:3, čímž nevyužila zaváhání konkurentů v boji o baráž.

Tým z Vysočiny ale hodil neúspěch z posledního zápasu za hlavu a od začátku diktoval tempo hry. Blízko ke gólu měl v 16. minutě domácí Selnar, který se odhodlal k pumelici z dobrých 25 metrů. Rána mladého záložníka nabrala potřebnou razanci, k otevření skóre však nakonec nevedla, neboť již překonaného Dostála zachránila branková konstrukce. Kroměříž zahrozila až krátce před půlhodinou hracího času z rohového kopu, po jehož nezužitkování se za hlavu držel hostující útočník Šimon Chwaszcz.

V 55. minutě dostali hosté po rohovém kopu míč do sítě, radost ale okamžitě eliminoval hlavní rozhodčí, který odpískal ofsajd. Zanedlouho se na opačné straně hřiště odhodlal k akrobatickému zakončení nůžkami Justin Araujo-Wilson, jenže i jeho elegantní pokus po skvělém zákroku Dostála regulérním gólem neskončil. Domácí hrozili ze vzduchu i nadále, k jejich smůle ale snaha přišla vniveč kvůli špatnému zakončení.

Jihlava tak získala proti Kroměříži alespoň bod. Příští utkání odehrají modrožlutí 16. března na hřišti Táborska, Hanáci ve stejný den přivítají Příbram.

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA - 18. KOLO:

FK Příbram - SK Líšeň 2019 0:1 (0:1)

Branka: 45.+4 Tauš. Rozhodčí: Radina - Matoušek, Šimáček. ŽK: Nkwinga, Fall - Tauš, Dziuba, Otrísal. ČK: 54. Tauš.

Chrudim - Sparta Praha B 0:2 (0:1)

Branky: 45.+2 Rus, 89. Šiler. Rozhodčí: Julínek - Hurych, Dohnálek. ŽK: Novotný - Uhrinčať, Hranoš, Šiler, Šilhart. ČK: 84. Čolič (Chrudim). Diváci: 1235.

Vyškov - Vlašim 2:2 (0:1)

Branky: 90. a 90.+3 Diallo - 23. Beran, 68. Kareem. Rozhodčí: Vokoun - Cichra, Kotalík. ŽK: Krollis, Bayo, Sylla, Delferriere - Beran. Diváci: 787.

Prostějov - Olomouc B 2:0 (2:0)

Branky: 27. vlastní Vepřek, 30. Koudelka. Rozhodčí: Hocek - Kotík, Bureš. ŽK: Matoušek, Habusta, Koudelka - Dele, Fabiánek, Vepřek, Elbel. ČK: 69. Fabiánek. Diváci: 620.

Zbrojovka Brno - Táborsko 0:0

Rozhodčí. Trska - Pfeifer, Vodrážka. ŽK: Bláha, Varačka, Kateřiňák (všichni Táborsko). Diváci: 2808.

Žižkov - Opava 1:1 (1:0)

Branky: 13. Rosa - 71. Přichystal. Rozhodčí: Szikszay - Volf, Šafránková. ŽK: Rosa, Klusák, Muleme, Sodoma - Marzuq, Omale. Diváci: 1581.

Varnsdorf - Dukla Praha 0:1 (0:0)

Branka: 90. Hora z pen. Rozhodčí: Batík - Pochylý, Lakomý. ŽK: Stránský, Kouřil, Ambler, Kosař - Hašek, Vondrášek, Kozma, Mešanovič. Diváci: 912.

Jihlava - Kroměříž 0:0

Rozhodčí: Kvítek - Hádek, Zoufalý. ŽK: Piško, Šancl, Selnar - Jeleček. Diváci: 1065.

Tabulka:

1. Vyškov 18 10 5 3 32:19 35
2. Dukla Praha 18 10 4 4 31:20 34
3. Táborsko 18 7 7 4 20:15 28
4. Brno 18 8 3 7 25:20 27
5. Jihlava 18 7 5 6 28:24 26
6. Opava 18 7 4 7 20:18 25
7. Vlašim 18 5 9 4 22:20 24
8. Chrudim 18 6 6 6 28:29 24
9. Příbram 18 8 2 8 19:22 24
10. Líšeň 18 6 6 6 18:21 24
11. Sparta Praha B 18 6 5 7 26:27 23
12. Olomouc B 18 7 2 9 23:30 23
13. Kroměříž 18 6 3 9 18:25 21
14. Žižkov 18 5 4 9 27:32 19
15. Prostějov 18 5 3 10 22:33 18
16. Varnsdorf 18 3 8 7 27:31 17

Poznámka: Odvolací komise FAČR odečetla Příbrami dva body za maření verdiktu Sboru rozhodců a nesplacení dluhů bývalým hráčům.

F:NL v režii ligových hvězd. V úvodním jarním kole druhé ligy zazářila velká jména!