Menu
WomanOnly
Bylinky

Bukvice lékařská byla v minulosti velice ceněnou bylinou. V čem nám může pomoci?

Pod pojmem bukvice si asi leckdo představí plody buků, z nichž se semínka sbírají na zimu pro zvěř do krmelců, ale konzumují se i jako chutné oříšky. Bukvice je ale také léčivá rostlina, a to docela vizuálně hezká a s mocnými léčebnými účinky. K čemu se dříve používala?

Jak vypadá bukvice a kde roste

Bukvice lékařská (Betonica officinalis), které se dříve říkalo čistec lékařský (Stachys officinalis) nebo lidově betonika, je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Nachází se takřka všude, od Evropy po Asii. Existuje více druhů bukvice, u nás roste pouze tento jeden, který najdeme spíše ve vyšších polohách horských oblastí. Zajímavostí je, že v Irsku je bukvice chráněná. V minulosti se hojně využívala pro své ceněné léčivé účinky. A jak bukvice vlastně vypadá? Celá rostlina je chlupatá, květy v klasu mají nachovou nebo fialovou barvu. Kvete od května do září a sbírá se její kvetoucí nať, ideálně na začátku rozkvětu, ale dá se sbírat až do podzimu.

Co obsahuje bukvice lékařská

Bukvice se jako léčivka dnes již nevyužívá tolik jako dříve. Jako léčebný prostředek byla známá již od starověku, osobní lékař císaře Augusta s ní léčil až 47 chorob. Obsahuje třísloviny, silici, hořčiny, betain, cholin, kyselinu tannovou, stachydrin a další látky. A k čemu se používala?

Bukvice lékařská a léčivé účinky

Bukvice je vynikající na potíže s trávicím ústrojím, při průjmech, žaludečních vředech, chronických zánětech trávicího traktu, také při zánětech močových cest nebo proti kašli a astmatu. Bukvice má protizánětlivé účinky, ale také celkově uklidňuje, proto se hodí při psychické vyčerpanosti, depresích, rozrušení, nespavosti nebo epilepsii. Je možné použít ji i k léčbě revmatismu, bércových vředů, mrtvice nebo dokonce rakoviny. Pomáhá zastavovat krvácení při krvavých průjmech, zánětech všeho druhu, potížích s menstruací nebo při vykašlávání krve. Hodí se i při bolestech hlavy nebo jiných bolestech. Výhodou je také to, že nemá žádné nežádoucí účinky.

Bukvice lékařská a její využití

Jak bukvici využít? Nejčastěji se pije bukvicový čaj, ale bukvice se s oblibou přidávala i do vína a různých likérů. Lze si také vyrobit tinkturu z bukvice a existuje dokonce pivo, do něhož se přidává bukvice jako jedna z bylin. Nať bukvice se dokonce také pálila a vykuřovala se s ní obydlí, aby lidé byli zdraví a vyhnali ze svých příbytků všechno zlé a špatné.

Zdá se, že bukvice je hotový poklad a je škoda, že se dnes již tolik nevyužívá. Bukvici asi jen tak snadno v lékárně neseženete, proto je dobré objevit, kde ve vašem okolí roste a nasbírat si ji a nasušit pro domácí použití.

Jak připravit čaj z bukvice

Ve starých herbářích je o bukvici vždycky zmínka. Přidávala se do nejrůznějších starých receptů a čajových směsí. Čaj ze sušené nati bukvice si můžete snadno připravit tak, že lžíci sušené nati přelijete půl litrem vroucí vody, necháte vylouhovat, scedíte a popíjíte.

Polštářek z bukvice lékařské na spaní

Jednou z možností jak zamezit neklidnému spánku a podpořit zdravé usínání je vyrobit si bylinný polštářek ze sušené bukvicové nati.

Bukvice lékařská podle matthioliho herbáře

A co o bukvici najdeme v proslulém matthioliho herbáři?

Bukvice se doporučovala užívat na sto způsobů: jako sirup, s medem, ve víně, v prášku a podobně, a to při souchotinách, kašli, dýchavičnosti, horečce, zimnici, ucpání jater a sleziny, žaludeční hnilobě, žloutence, vodnatelnosti, padoucnici, choromyslnosti, pominutí smyslů, křečích, dně, ochrnutí údů, ženském výtoku, ledvinových kamenech a krevních sraženinách. Matthioli ve svém herbáři potvrzuje, že bukvice je dobrá na krev a u krvácivých stavů.

Dají se i pojídat čerstvé listy bukvice, které jsou prý dobré na žaludek. Doporučuje se též na pokousání zvířaty či uštknutí hady. Při chrlení krve se má bukvice popíjet s vínem nebo s kozím mlékem. Bukvice také čistí hlavu a odhání od srdce jed. Pití odvaru z bukvice a petržele je vynikající na vodnatelnost. Bukvice zastavuje kašel, chrání před opilstvím a pomáhá při potížích se střevy a žaludkem. Na klouby se doporučuje bukvice v obkladech zevně. Hodí se i na rány, a proti bolestem zubů se s odvarem z bukvice dají vyplachovat ústa.

Zdroje: wikipedie, bylinkyprovsechny.cz, matthioliho herbář

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Bukvice lékařská byla v minulosti velice ceněnou bylinou. V čem nám může pomoci?