Pokud se letos pustíte do pěstování česneku a cibule, nezapomínejte těmto plodinám dodávat potřebné živiny. Nemusíte však utrácet za drahá průmyslově vyrobená hnojiva! Stačí si doma za pár korun vyrobit účinnou výživu, a to pouze ze dvou ingrediencí!

Jak na záludnosti při sázení cibule? Podívejte se na YouTube video na kanálu Jiří Duchoň: 

Zdroj: Youtube

Žloutnutí listů

Pokud dochází u rostlin ke žloutnutí listů, jedná se zpravidla o informaci, že jim schází dostatek dusíku. Je důležité ho doplnit, aby se plodina mohla dále správně vyvíjet a negativně to neovlivnilo její výslednou kvalitu a chuť. 

Čím nakrmit česnek a cibuli

Pokud chcete dosáhnout bohaté úrody, máme pro vás tip na hnojivo, díky němuž se vám to dozajista podaří. Jeho příprava je nejen jednoduchá, ale i rychlá.

Amoniak a voda

K přípravě účinného hnojiva využijete pouze amoniak, lidově nazývaný čpavek, který je velmi dobrým zdrojem dusíku a vodu, jež použitou chemickou látku naředí na požadovanou koncentraci. Na 10 l vody použijte 1 polévkovou lžíci čpavku. V této koncentraci bude hnojivo česneku i cibuli náramně prospívat. Používejte ve formě zálivky. Někdy stačí provést toto ošetření pouze jedenkrát, jindy je nutné postup několikrát zopakovat.

Hnojivo lze aplikovat i na rostlinu.

Pokud je situace s rostlinami vážnější a po pár dnech neuvidíte žádný rozdíl, přidejte do stejného množství vody 3 polévkové lžíce amoniaku a pomocí rozprašovače směs naneste i na listy rostlin i okolní půdu.

Kompost a hnůj

Větší množství dusíku najdete i v dalších přírodních zdrojích. K hnojení tedy můžete využít také kompost a hnůj. Stačí je nasypat na záhon a nechat postupně vstřebávat do půdy. Díky tomu si kořeny rostlin mohou živiny odebírat průběžně a v potřebném množství.

Slepičí trus

Skvělým hnojivem je i slepičí trus. Pokud máte k dispozici trus čerstvý, buďte opatrní, bývá poměrně silný. Před použitím je nutné ho nechat minimálně 7 až 8 týdnů odstát. Ideálním řešením pro výrobu hnojiva je použití granulované směsi.

Související články

Zdroje: www.eng.obozrevatel.com, www.svetkreativity.cz, www.chalupari-zahradkari.cz