Krutony jsou oblíbená klasika, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Může být pestrou a zajímavou přísadou mnoha pokrmů. Připravte si je podle receptu zkušené Petry Kamencové z Masterchefa, jejíž krutony jsou opravdu famózní! Můžete si jich rovnou udělat větší množství, půjdou totiž jistě na odbyt a také je možné skladovat je ve sklenici a mít je tak neustále po ruce. Jsou ochucené česnekem a sýrem a zamiloval si je i věhlasný šéfkuchař Jan Punčochář. „Je to famózní, křupe to, má to plnou chuť toho sýra a jsem maximálně spokojen,“ prohlásil porotce televizní soutěže.

Jak připravuje česnekové a bylinkové krutony? Podívejte se na YouTube video na kanálu Andrew Zimmern?

Zdroj: Youtube

Krutony mají širokou škálu použití

Křupavé voňavé chlebové krutony mohou být při správném dochucení a opečení delikatesou, která se dá mlsat jen tak místo chipsů, ale stejně tak umocní chuť mnoha pokrmů. Nejvíce se hodí do polévek a k zelenině, ale stejně tak jsou výborné jako posyp na zapékané pokrmy. Hodí se i jako křupavá přísada do sendvičů.

Jaký druh chleba použít

Přestože se nejčastěji připravují krutony z bílého chleba, můžete k jejich výrobě použít i celozrnný, žitný nebo bezlepkový. A jaký chleba používá Petra? Kváskový! Má totiž výbornou chuť sám o sobě a opečením a dalším dochucením získá ještě větší šmrnc. 

Krutony podle Petry z MasterChef Česko

Nakrájejte si polovinu kváskového chleba na stejně velké kostičky a vložte je do větší mísy. Přilijte 3 lžíce olivového oleje, přidejte 2 lžíce polévkového koření, 1 lžíci sušeného česneku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžíce nastrouhaného parmezánu, opepřete a veškeré ingredience řádně promíchejte.

Pečte do křupava

Takto připravené krutony rozložte na plech předem vyložený pečícím papírem. Pečte na 160 stupňů zhruba 15 minut, aby získaly nazlátlou barvu.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.vareni.cz, www.jimejinak.cz