Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slavní piráti nashromáždili nesmírné bohatství I.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Nejznámější piráti se nebáli napadnout obchodní lodě, vezoucí zlato, stříbro, koření i otroky. Posádku obvykle vyvraždili, nebo ji potopili i s lodí. Působnost měli od Číny až po Karibik.

Článek

Mnoho pirátů se stalo tak slavnými, že si je pamatujeme dodnes.

V románu Ostrov pokladů od Roberta Louise Stevensona z roku 1884 je vypodobněn typický pirát. Má dřevěnou nohu, pásku přes oko a papouška na rameni. Navíc, není to kapitán, ale kuchař. A pije rum, samozřejmě.

Ve skutečnosti byli piráti nebezpeční vrahové, kteří se neštítili použít cokoliv, jenom aby získali bohatství a moc. Terorizovali Sedm moří a během 16. až 19. století nashromáždili nesmírné bohatství.

Nejznámější piráti se nebáli napadnout obchodní lodě, vezoucí zlato, stříbro, koření i otroky. Posádku obvykle vyvraždili, nebo ji potopili i s lodí. Působnost měli od Číny až po Karibik.

Mnoho ze slavných pirátů začínalo jako korzáři, nájemní námořníci na soukromých válečných lodích, kteří dostali povolení od státu útočit na nepřátele své země na moři a zabavovat obchodní lodě ve vymezených oblastech. Někteří korzáři toho ale využívali s cílem útočit i na lodě vlastního státu a tím se obohacovat.

William Kidd, často známý jako kapitán Kidd, se narodil ve Skotsku kolem roku 1645. V roce 1690 byl zavedeným námořním kapitánem a majitelem lodí v New Yorku, kde vlastnil nemovitosti.

Býval vysílán na moře jak New Yorkem, tak Massachusetts, aby zbavil pobřeží nepřátelských korzárů. V Londýně v roce 1695 obdržel královskou zakázku na dopadení pirátů, kteří obtěžovali lodě Východoindické společnostiRudém mořiv Indickém oceánu.

Byl korzárem, který se proslavil tím, že v roce 1698 zajal obchodní loď Quedagh Merchant u západního pobřeží Indie. Loď byla plná zlata, stříbra, cenného hedvábí, saténu a dalšího indického zboží. Za tento čin byl označen za piráta.

Když se to Kidd dozvěděl, opustil loď v Karibiku v roce 1699 a odcestoval do New Yorku, aby očistil své jméno. Nepodařilo se mu to, neměl štěstí. Údajně se stal pirátem a podle Britanniky byl oběšen za vraždu a pirátství v Londýně v roce 1701.

Úřady pak jeho tělo pověsily do kovové klece v řece Temži po dobu tří přílivů a odlivů, údajně proto, aby odradily projíždějící námořníky od pirátství, uvedla Thurrockova rada, místní vládní orgán v Anglii.

Kiddovi ukryté poklady se hledají dodnes. Historici se neshodnou na tom, zda byl Kidd skutečně pirát.

Sir Francis Drake, zvaný jako kapitán Drake

Narodil se v Devonu v Anglii kolem roku 1540 a stal se prvním člověkem z Anglie, který obeplul zeměkouli, podle BBC – i když tento výkon nebyl plánovaným průzkumem, ale spíše vedlejším produktem jeho cíle přepadat španělské lodě v Americe.

Španělé si nárokovali celé území Nového světa a Angličané nechtěli ustoupit. Francis Drake, často na příkaz královny Alžběty I., úspěšně ničil španělské lodě a nemilosrdně plenil španělská města na pobřeží Floridy.

Pro Španěly byl Drake hrozivým pirátským zlodějem, kterému přezdívali „El Draque“, jak napsala doktorka Elaine Murphyová, docentka námořní a námořní historie na univerzitě v Plymouthu v Anglii, v článku na webových stránkách univerzity.

Drake si ze své plavby přivezl spoustu pokladů a podělil se o své bohatství s královnou Alžbětou I. Byl také předním námořním velitelem, který bojoval proti Armadě, obrovské flotile 130 španělských lodí, která byla součástí neúspěšného pokusu o invazi do Anglie a svržení královny v roce 1588.

Drake zemřel na úplavici u pobřeží Panamy v roce 1596.

Od jeho smrti se o něm šíří četné pověsti a místní mýty. Někteří říkají, že Drake uzavřel smlouvu s ďáblem, aby porazil Armadu, a že jeho duch nyní jezdí po Dartmooru v černém kočáře poháněném bezhlavými koňmi, vedeným skřety a pronásledovaným smečkou psů. To byla možná inspirace pro knihu Arthura Conana Doyla Pes baskervillský.

Černovous

Edward Teach, známý jako Blackbeard-Černovous, se narodil kolem roku 1680 v Bristolu v Anglii.

Černovous je možná nejslavnějším pirátem v historii, ale jeho život je zahalen tajemstvím. Mnohé z toho, co víme o něm a dalších pirátech jeho doby, pochází z knihy z roku 1724, vydané pod jménem kapitána Charlese Johnsona, nazvané Obecná historie pirátů. Charles Johnson je pseudonym a kniha je často připisována spisovateli Danielu Defoeovi, který napsal slavný román Robinson Crusoe.

Černovous sloužil jako korzár během války o španělské dědictví (1701 až 1714). V roce 1716 se začal věnovat pirátství v Karibském moři a u pobřeží Jižní Karolíny a Virginie na své lodi Queen Anne's Revenge. Během zlatého věku pirátství (asi 1650 až 1720) si vydobyl hrůzostrašnou pověst, kterou podle historika a novináře Colina Woodarda Černovous využil ve svůj prospěch.

„Dělal, co mohl, aby si vypěstoval děsivou image a pověst, která povzbuzovala jeho nepřátele, aby se vzdali bez boje,“ řekl Woodard časopisu All About History.

Černovousův mohutný plnovous mu údajně sahal až k očím a když byl v akci, nosil tři pistole, zavěšené v pouzdrech jako bandalíry. Pod klobouk si strčil zapálené sirky, aby se zahalil do zlověstného oparu kouře.

Černovous byl zabit v listopadu 1718 poté, co byla jeho loď přepadena britským námořnictvem poblíž ostrova Ocracoke v Severní Karolíně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz