Hlavní obsah

Strava v domovech seniorů: Výzkum ukázal na malý výběr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý výběr, krátký čas na jídlo, ale zato často dlouhé čekání mezi večeří a snídaní. I tak vypadá stravování lidí v mnoha domovech pro seniory. V některých případech si pak jejich obyvatelé třeba kvůli hygienickým pravidlům nemohou připravit vlastní jídlo podle své chuti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplynulo to z výzkumu socioložek Masarykovy univerzity v Brně. Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb jejich zjištění odmítl.

„Analyzovaly jsme dostupné informace o stravování v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem ve dvou regionech – v Jihomoravském kraji a v Praze. Na jejich základě se zdá, že v mnoha zařízeních hraje strava spíše okrajovou roli,“ řekla Novinkám jedna z autorek Marcela Petrová Kafková. Jinými slovy: někde stačí, že jsou senioři najedení, a na jejich spokojenost se nehledí.

Podle autorek projektu jsou jídelníčky nezřídka sestavovány na základě zastaralých nutričních doporučení. Častý je také krátký čas vydávání jídel. Ve většině zařízení je servírováno v rozmezí 30 až 60 minut, čemuž musejí jejich obyvatelé podřídit svůj režim.

V Českých Budějovicích budují novou čtvrť, nabídne bydlení i služby seniorům

Tipy a trendy

Poslední večeře se lidem, kteří nemají cukrovku, vydává nejčastěji mezi pátou a půl šestou odpolední, o víkendech a svátcích pak ještě časněji.

„V domovech, kde končí výdej dříve, mají lidé dlouhé časové období mezi spánkem a jídlem,“ poukázaly autorky Petrová Kafková a Martina Němcová. Třeba v létě, kdy se později stmívá, tak musejí přizpůsobovat režimu návrat z procházky do domova.

Podle Jiřího Horeckého z Asociace poskytovatelů sociálních služeb ale řada domovů pozdní večeře nabízí, a to nejen diabetikům. „Součástí bývají i průběžné nabídky možnosti dát si něco malého, například pomazánky, sýry, paštiky, jogurty a pečivo,“ sdělil.

Kaše, nebo brambory

Podle studie ale mají lidé v mnoha domovech velice omezené možnosti výběru stravy. Tedy buď vůbec žádné, anebo volí mezi dvěma variantami. „Jde často jen o pseudovolbu, kdy je jedno jídlo mírně upravováno. Například je ryba s bramborovou kaší zaměněna za rybu s vařenými brambory,“ konstatovaly výzkumnice.

Věkové rozpětí lidí žijících v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem je pestré. Obyvatelům je od 55 let až po velmi vysoký věk, přičemž nároky jednotlivých skupin na jídelníček se mohou lišit.

Odejmutí registrace domovu pro seniory Hvězda bylo nezákonné, rozhodl soud

Domácí

„Může se to zdát banální, ale mají jen velmi malou možnost rozhodovat o složení i časování jídla. Představte si režim stravování v nemocnici a to, že by to najednou byl způsob stravování po zbytek vašeho života,“ dodala Petrová Kafková.

Podle Horeckého se ale řada domovů řídí doporučenými nutričními standardy pro seniory. „Jídelní lístky jsou tvořeny ve spolupráci s nutričními terapeuty a zaměřují se na to, aby byly správně nastaveny,“ tvrdí.

Popírá i to, že by mělo být proti hygienickým předpisům, když si lidé chtějí uvařit nebo ohřát vlastní jídlo na pokoji, jak v některých případech zjistily výzkumnice.

„Je to spojené spíše se dvěma problémy. Jednak většina pokojů nedisponuje sporákem či plotýnkou a pak je řada obyvatel převážně nebo zcela závislá na celodenní péči a podpoře, není to často v jejich silách,“ reagoval Horecký.

Populace stárne, Česko na to není připraveno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám