Hertl opouští San Jose. Spoluhráči neměli daleko k slzám

Přidat na Seznam.cz

Pryč jsou doby, kdy měl americký klub ze San Jose velké ambice ve Stanley cupu. Ani jiné myšlenky tam nemohli mít, když dres „Žraloků“ oblékali hokejové veličiny jako Joe Thornton, Joe Pavelski, Patrick Marleau či Brent Burns. Jenže legendy postupně stárli a odcházeli do hokejového důchodu. Průšvihem ale byla ta skutečnost, že San Jose postupně opouštěli i kvalitní hráči středního věku jako Timo Meier či Erik Karlsson. Až tam zůstala jediná „stár“ Tomáš Hertl. To už ale po dnešku neplatí, klub tohoto šikulu vyměnil do Vegasu.

Tato informace jistě nepotěšila reprezentačního kouče Radima Rulíka, který doufal v účast Hertla na letošním mistrovství světa. Pražský rodák je v tuto chvíli sice ještě ve stavu zraněných, ale během měsíce by už měl naskočit na led. Kdyby zůstal v San Jose, po základní části NHL by mu klubová sezona skončila, protože Žraloci jsou hodně vzdálení k místům zaručujícím play-off. V tom případě by byl volný pro MS, jenže Vegas má velké ambice a může se dostat ve Stanley cupu hodně daleko.

Hertl podepsal před dvěma lety osmiletou smlouvu, která mu zaručovala 8,137 milionu dolarů na rok. „Není to pro nás ideální smlouva, i když se navýší strop… Takže jsem cítil, že je vhodná doba, a myslím, že i sám Tomáš si myslel, že je to pro něj dobrá příležitost,“ podotkl generální manažer Mike Grier, který v době podpisu ještě ve funkci nebyl. „Od té doby, co jsem do klubu přišel, se snažím být upřímný, vést otevřené a upřímné rozhovory o situacích, ve kterých se nacházíme.“

Pro českého útočníka je to velká šance získat Stanley cup. „Přišel jsem do San Jose jako devatenáctiletý kluk, v Americe jsem nikoho neznal, neuměl ani slovo anglicky a netušil, kam mě kariéra zavede. San Jose mě nepřijalo jen tak, otevřelo náruč a staralo se o mě jako o vlastního. Tohle je můj domov. Je to místo, kde jsem si našel kamarády, vybudoval kariéru, oženil se, koupil dům a stal se otcem dvou chlapců,“ zveřejnil Hertl na svém Instagramu a dodal: „San Jose bude mít vždy zvláštní místo v mém srdci.“

Hertlovi tak po jedenácti letech v modrobílém dresu začíná nová zámořská kapitola. Zatímco v San Jose byl „tátou“ mladým hráčům, kteří byli kvůli jeho odchodu hodně naměkko, ve Vegas se zařadí po bok dalším velkým hráčům (Jonathan Marchessault, Jack Eichel či Alex Pientragelo).

Zdroj: tsn.ca , nhl.com