Taras Ševčenko je brán za symbol ukrajinské kultury i nezávislosti. Narodil se před 210 lety

Dne 9. března 1814 se narodil Taras Ševčenko. To byl významný ukrajinský básník, umělec a etnograf, který se stal symbolem národní ukrajinské kultury. Proto, že psal svá díla v ukrajinštině a prosazoval svobodu Ukrajiny, byl vězněn a nucen žít dlouhá léta ve vyhnanství. Svůj pomník má coby bojovník za svobodu také v Praze, Ševčenka totiž pojí i vazby s naší zemí. Udržoval kontakty s některými českými slavisty a téma z českých dějin zapracoval do jedné básnické sbírky.

Taras Ševčenko přišel na svět v jedné vsi na střední Ukrajině do velmi chudé nevolnické rodiny. Ta žila velice bídně, a proto musel Taras již od útlého dětství tvrdě pracovat. Jako malý chlapec ztratil oba rodiče. Matka mu zemřela, když mu bylo devět let, o dva roky později i otec. Krátce před svou smrtí otec v dobré víře poslal svého syna studovat na církevní školu, kde ovšem Taras velice trpěl pod despotickou výchovou. Proto ze školy za nějaký čas utekl a rozhodl se, že se bude živit malováním. Skutečně byl obdařen výtvarným nadáním a později vytvořil krásná a ceněná díla. Jako umělec ale pracovat zprvu nemohl, a tak se živil, jak se dalo. Pásl třeba dobytek nebo pracoval na poli. V roce 1828 měl štěstí, když nastoupil do služby u jednoho zámožného a vlivného majitele panství. Ten totiž zaznamenal, že je jeho sluha výtvarně nadaný a rozhodl se mu pomoci a umožnil mu rozvíjet talent. Zajistil mu odborné vzdělání výtvarného zaměření.

Pro Ševčenka bylo dále zásadní seznámení s malířem Vasilijem Širjajevem, u něhož absolvoval v Petrohradě studium a který ho také dostal do společnosti významných malířů a básníků. Netrvalo dlouho a Ševčenko si začal malováním konečně vydělávat, na zakázku zhotovoval portréty panských rodin nebo vyzdobil interiéry místního divadla. Postupem času se spřátelil s dalšími význačnými umělci dané doby i vlivnými osobami, díky nimž mohl změnit své společenské postavení z nevolníka ve svobodného člověka, a tak se mohl i zapsat na studium na petrohradské umělecké akademii.

V Petrohradě Ševčenko studoval, maloval a věnoval se také literární tvorbě. V roce 1840 vydal svou první básnickou sbírku věnovanou ukrajinské kultuře, která byla s nadšením přijímána především vlastenci na Ukrajině. Roku 1842 mu vyšla další sbírka básní, tentokrát pojednávající o ukrajinském kozáckém povstání proti polské nadvládě. Také s tímto tématem sklidil na Ukrajině velký úspěch. Ovšem mnohem menší pochopení nalezl u tehdejšího carského režimu, ten na jeho básně uvalil tvrdou cenzuru. Trnem v oku se stal režimu ještě více v roce 1846, kdy Ševčenko vstoupil do tajného bratrstva prosazujícího nezávislost Slovanů. O rok později byl za své veřejné projevy o utlačování Ukrajinců uvězněn a deportován do vyhnanství, kde musel zůstat dlouhých deset let.

Svobodně Ševčenko skutečně již nikdy nežil, neustále ho sledovala policie. To ho ale neodradilo od toho, aby po návratu z vyhnanství opět nerozhlašoval a ve svých básních nepsal o nesvobodě Ukrajinců. Nebylo tak divu, že následovalo další umělcovo zatčení a věznění. Na svobodě za celý svůj život strávil pouhých pár let. Dlouhodobý pobyt za mřížemi a ve vyhnanství v těžkých podmínkách se mu negativně podepsal na zdravotním stavu. Měl slabé srdce, trápilo ho revma, v posledních letech života ho ničila i jaterní cirhóza. Dožil se tak pouhých 47 let.

Osobnost Tarase Ševčenka bývá i dnes často připomínána, a to pro svůj boj za svobodu Ukrajinců. Coby bojovník za svobodu, ale i za rovnoprávnost žen s muži nebo jako významný umělec má Ševčenko v mnohých evropských městech svůj pomník. Ten stojí také v Praze. Ukrajinský básník sice nikdy do Čech nezavítal, s některými svými českými současníky si však dopisoval a jednu ze svých básnických sbírek věnoval tématu z českých dějin, a to upálení Jana Husa.

Taras Ševčenko Ukrajina

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy