Jurčíkův gól v 76. minutě na ledě Plzně zajistil Litvínovu postup do čtvrtfinále

foto Předkolo play off hokejové extraligy - 3. zápas: HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov, 9. března 2024, Plzeň. Zleva Martin Bučko z Plzně, David Kaše z Litvínova a brankář Milan Klouček z Plzně.

Plzeň - Hokejisté Litvínova postoupili jako třetí tým po Českých Budějovicích a Hradci Králové z předkola play off do čtvrtfinále extraligy. Sérii s Plzní dnes uzavřeli svěřenci trenéra Karla Mlejnka na západě Čech výhrou 2:1 v prodloužení třetího utkání a opanovali ji jasně 3:0. V dalším kole vyzvou Kometu Brno.

Domácí Indiáni šli sice po gólu Martina Bučka ve druhé minutě rychle do vedení, jenže Severočeši vzápětí zásluhou Andreje Kudrny už po 31 sekundách vyrovnali. Na další gól se v bojovném duelu čekalo až do prodloužení. V čase 75:04 rozhodl v přesilovce Ondřej Jurčík, jenž si u prvního litvínovského gólu připsal asistenci. Domácí tým tak končí nepovedený ročník na 12. místě.

"Oni do nás šli každý zápas, snažili se nás provokovat. My jsme se zase snažili to ustát a rozhodnout v těch přesilovkách, nebo ubránit oslabení. To bylo nejdůležitější i dneska. Rozhodl gól v přesilovce. Zvládli jsme to a vyzveme Kometu. Je to skvělý pocit být zase ve čtvrtfinále," pochvaloval si Jurčík, jehož klub si mezi nejlepší osmičkou zahraje po sedmi letech.

Hned po půl minutě od úvodního buly domácí díky zákrokům gólmana Kloučka přečkali šance Sukeľa s Ondřejem Kašem a naopak po zadovce Mertla otevřel ve druhé minutě skóre ranou z pravého kruhu Bučko. Hned o půlminutku později ale Jurčík našel dlouhým pasem rozjetého Kudrnu, ten přesnou střelou zakončil souboj tváří v tvář Kloučkovi a vyrovnal na 1:1.

Poté se hrálo otevřeně na obě strany. Matýsovu teč zastavil pozorný gólman Tomek, na druhé straně zblízka neuspěl Ondřej Kaše, Kudrna v dobré pozici přestřelil. Následně převzali iniciativu Indiáni, jenže Tomek v osmé minutě skvěle vyrazil tečovaný pokus Schleisse a lapačkou chytil střelu mezi kruhy nekrytého Söderlunda. Hosté zareagovali zlepšením defenzivy a do pauzy se hra uklidnila.

V prostřední části pokračovala bitva plná osobních soubojů. Dorážku nekrytého Hlavy stačil pohotově vyrazit Klouček a v největší příležitosti selhal ve 27. minutě Soukup, který minul odkrytou branku. Hokejovější hosté nedokázali využít ani početní výhodu a podobně si vedli i domácí.

Čekání na chybu pokračovalo i v závěrečné dvacetiminutovce. Indiáni promarnili další přesilovku a ve 45. minutě Indrák prováhal vhodný moment pro zakončení. Početní výhoda nevyšla ani hostům. Až v 55. minutě musel Klouček zlikvidovat skrytou střelu Kirka z levého kruhu. O dvě minuty později Schleissův únik po pravé straně zastavil faulem Jaks a po přezkoumání situace sudími na videu inkasoval trest na pět minut a do konce utkání.

Ještě v základní hrací době nestačil Mertl po Holešinského přihrávce zasunout kotouč za čáru a na začátku prodloužení si Tomek poradil s nebezpečným nahozením Zámorského. Ubráněné dlouhé oslabení hosty povzbudilo, ale Ondřej Kaše v 68. minutě z přečíslení dvou na jednoho netrefil branku.

Právě nejaktivnějšího hráče hostujícího celku v 74. minutě fauloval Pour a musel ven dokonce na čtyři minuty. Nejprve paradoxně zahrozil samostatným únikem Soukup. Tomek svůj tým proti jeho bekhendu podržel, ale v 76. minutě rozhodl o výhře a postupu hostů táhlou střelou z prostoru mezi kruhy Jurčík.

"Nemůžeme hodnotit tento ročník kladně. Určitě jsme si to představovali lepší. Dostat se do play off bylo naším cílem a vypadnutí v předkole je neúspěch. Bylo to od nás nahoru dolů. Někdy se nám dařilo víc, někdy méně," řekl plzeňský kouč Petr Kořínek.

Hlasy trenérů po utkání: 

Petr Kořínek (Plzeň): "Bylo to vyrovnané utkání. Těžko se mi to hodnotí. Je to konec celé série. Rychle jsme se dostali do vedení, bohužel jsme hned inkasovali. Oba dva gólmani poté podali velmi dobrý výkon. Litvínov tam měl samozřejmě šance, my jsme dobře ubránili oslabení. Měli jsme tam pětiminutovou přesilovku na konci zápasu a zase jsme ji nesehráli dobře. To byl problém celé sezony, že jsme měli hodně vyrovnaných utkání, ale bohužel jsme si v nich nepomohli speciálními formacemi. Ani dnes jsme nedali gól a naopak zbytečnou přesilovkou jsme nabídli soupeři šanci, kterou využil. Soupeř byl v sérii šikovnější v určitých fázích zápasů a zasloužil si postoupit. V Litvínově jsme chtěli urvat jeden zápas, ale dostali jsme tam hloupé góly. Celou sezonu určitě nemůžeme hodnotit kladně."

Karel Mlejnek (Litvínov): "Jednalo se o vyrovnané utkání. Góly padly v prvních dvou minutách, ještě předtím jsme tam ale měli dvě tutovky. Oba dva gólmani kralovali zápasu. V prodloužení jsme si šťastným gólem vzali vítězství na svou stranu, za což jsme rádi. Chci soupeři vyjádřit respekt. Plzeň hraje velmi těžký a fyzický hokej. Dokázali se zarýt našim technickým hráčům pod kůži. První dvě třetiny série jsme ještě byli v takovém smutku, že jsme nepostoupili přímo, až pak to otočily tři slepené góly."

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov 1:2 v prodl. (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Bučko (Mertl) - 2. A. Kudrna (Jurčík), 76. Jurčík (Baránek). Rozhodčí: J. Ondráček, Květoň - Brejcha, Zíka. Vyloučení: 9:6, navíc Jaks (Litvínov) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 6531. Konečný stav série: 0:3.

Sestavy:

Plzeň: Klouček - Zámorský, Laakso, Bučko, Piskáček, Dujsík, Kvasnička, Malák - Matýs, M. Indrák, Söderlund - Rekonen, Šiler, Holešinský - Schleiss, Mertl, Pour - Jansa, M. Soukup, P. Straka. Trenér: Kořínek.

Litvínov: M. Tomek - Zile, Baránek, Jaks, Šalda, D. Zeman, Czuczman, Demel - Koblasa, M. Sukeľ, Kirk - O. Kaše, D. Kaše, Hlava - A. Kudrna, Jurčík, Abdul - Havelka, Gut, Zygmunt. Trenér: Mlejnek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď