Bílí Tygři vstali z mrtvých. Čtvrtfinále mají jisté Mountfield, Motor i Verva

AKTUALIZUJEME

Nad propastí dnes v předkole play off hokejové extraligy balancovali liberečtí Bílí Tygři. Favorit celé série totiž doma dvakrát podlehl olomoucké Moře a ta tudíž nyní měla první mečbol k postupu do čtvrtinále. A protože to bylo po dvou třetinách 3:2 pro Hanáky, zdálo se, že pro šelmy skončí letošní sezona, v níž dokonce dlouho pošilhávaly po elitní čtyřce, kolosální ostudou. Severočeši ale v závěrečné části hry otočili skóre a po vítězství 4:3 už prohrávají jen 1:2 na zápasy. Další mečbol budou odvracet znovu zítra.

Naopak nejrychlejším možným způsobem si postup mezi elitní osmičku, která se utká o mistrovský trůn, zajistili hokejisté Hradce Králové a Českých Budějovic. Své série proti Vítkovicím, resp. Karlovým Varům vyhráli 3:0 a paradoxně i dnes si na ledě svých soků připsali navlas stejnou výhru – 3:1.

V Ostravě se postupně prosadili hostující Ralgs Freibergs, Jeremie Blain a Aleš Jergl, zatímco domácí dokázali snížit až v samém závěru při power play zásluhou Petra Fridricha. I tak však pro Vítkovice sezona končí, stejně jako pro karlovarskou Energii. Ta dnes proti Motoru prohrávala už od třetí minuty, když se počtvrté v letošním play off trefil kapitán Milan Gulaš. Ve 37. minutě zvýšil Jáchym Kondelík, ale ani snížení Ondřeje Procházky před polovinou třetí části příliš nadějí domácím nedalo, jelikož již o 37 sekund později uklidnil Motor Brant Harris.

»Sportovně musím přiznat, že nám předkolo nevyšlo a že Hradec byl lepší. Je to zklamání, sezona měla být jiná,« litoval vítkovický kouč Pavel Trnka. »Výsledek série 3:0 působí jednoznačně, ale všechny zápasy proti silnému soupeři byly těsné a my si postupu velmi vážíme,« dodal spokojený lodivod Mounfieldu Tomáš Martinec. Respekt soupeři dnes vyjádřil i českobudějoický trenér Ladislav Čihák: »Vary hrály skvěle a rozhodly opravdu maličkosti.«

Pouze tři zápasy stačily k postupu do klíčové fáze sezony i litvínovské Vervě. Ta ale prožila dnes v Plzni větší drama než další dva čerství čtvrtfinalisté – mečbol proměnila až v prodloužení, kdy v čase 75:04 využil přesilovku Ondřej Jurčík. »Sezonu určitě nemůžeme hodnotit pozitivně, zvlášť po takhle brzkém vyřazení. I když to bylo vyrovnané, Litvínov byl v klíčových momentech šikovnější,« litoval plzeňský trenér Petr Kořínek.

Již po základní části skončila sezona třinácté Mladé Boleslavi, poslední Kladno čeká baráž s vítězem Chance ligy. Přímý postup do čtvrtfinále si po 52 kolech zajistily Pardubice, Sparta, Třinec a brněnská Kometa.

* * *

Předkolo play off – 3. zápasy:

HC Energie Karlovy Vary – Banes Motor České Budějovice 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 49. O. Procházka (Kangasniemi, T. Rachůnek) – 3. Gulaš (Pech, Štencel), 37. Kondelík (Pech, Štencel), 50. Harris (M. Beránek, Pýcha). Rozhodčí: Hradil, Veselý – Kajínek, Gerát. Vyloučení: 6:4, navíc Valský (České Budějovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 4746. Konečný stav série: 0:3.

HC Škoda Plzeň – HC Verva Litvínov 1:2 v prodl. (1:1, 0:0, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Bučko (Mertl) – 2. A. Kudrna (Jurčík), 76. Jurčík (Baránek). Rozhodčí: J. Ondráček, Květoň – Brejcha, Zíka. Vyloučení: 9:6, navíc Jaks (Litvínov) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 6531. Konečný stav série: 0:3.

HC Vítkovice Ridera – Mountfield Hradec Králové 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 58. Fridrich (P. Zdráhal, Claireaux) – 4. Freibergs (Miškář, Lalancette), 39. Blain (Šťastný, Okuliar), 53. Jergl (Perret, Šťastný). Rozhodčí: Stano (SR), Úlehla – J. Ondráček, J. Svoboda. Vyloučení: 5:3, navíc Prčík (Vítkovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 6209. Konečný stav série: 0:3.

HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec 3:4 (0:1, 3:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 29. Řezníček (P. Musil, J. Káňa), 30. Řezníček (P. Musil), 38. Kusko (Škůrek, Klimek) – 6. J. Vlach (Filippi, Derner), 32. Bulíř (Birner, Hawryluk), 50. Derner, 53. Zachar (M. Ivan, Hrenák). Rozhodčí: Šír, Obadal – Hynek, Hnat. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5500 (vyprodáno). Stav série: 2:1.

(koz)

FOTO – hcbilitygri.cz/Jiří Princ

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy