Londýnský dům Freddieho Mercuryho je na prodej. Sídlo má osm ložnic a zahradu v japonském stylu

Někdejší rezidence rockového zpěváka Freddieho Mercuryho v Kensingtonu se objevila mezi inzeráty jedné londýnské realitní kanceláře. Nabídka je určená jen opravdu seriózním zájemcům, kteří musí předem prokázat, že mají dostatek peněz. Cena rozsáhlé rezidence Garden Lodge je totiž v přepočtu asi 800 milionů korun.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Freddie Mercury

Freddie Mercury | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Ulici Logan Place tvoří většinou patrové luxusní domy. V jednom místě se ale blok domů rozšiřuje a je zde prostor pro zahradu a dům v ní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zápisník Jaromíra Marka

„Dům byl postaven v roce 1908 v neoklasicistním stylu. Architektem byl Ernest William Marschall. Rezidence má dvě patra, ve kterých je osm ložnic. V jednom křídle domu je samostatná garsonka,“ popisuje Patrik, fanoušek skupiny Queen, který po stopách slavných v jižním Kensingtonu čas od času provází turisty.

Vysněný dům

Popis realitní kanceláře je poněkud detailnější. Mluví o prostorné jídelně, šatně se zrcadlovými stěnami, baru a knihovně. A také o japonské zahradě.

„Freddie miloval japonské umění a kulturu a svého posledního partnera Jima přesvědčil, aby zahradu s jezírky vlastnoručně a sám vybudoval,“ potvrzuje Patrick.

Přátelé a spolupracovníci Fredieho Mercuryho vzpomínali, že dům Garden Lodge byl zpěvákovou velkou láskou. Sám ho zařídil, většinou starožitným nábytkem, který přivážel ze svých cest.

Nemovitost zpěvák koupil v roce 1980, tehdy za něj zaplatil půl milionu liber. O jedenáct let později zde ve svých pětačtyřiceti letech zemřel. Po jeho smrti získala dům Marry Austinová, Mercuryho bývalá partnerka.

Aukce za víc než miliardu

Loni v září oznámila překvapivě londýnská aukční síň Sotheby’s dražbu osobních předmětů, obrazů i nábytku z domu slavného zpěváka. Ve sbírce byly originály Matisse, Chagalla i Picassa. Na prodej byly i kostýmy, ve kterých Mercury vystupoval. Aukci předcházela výstava dražených předmětů, kterou navštívilo 140 tisíc lidí.

Pozůstalost Mercuryho se rozprodala za více jak miliardu korun. Nejdražší bylo piano za 50 milionů

Číst článek

„Prodávali jsme tady už leccos, ale takové nadšení jsem ještě nezažila. Je zřejmé, že Freddie Mercury byl mimořádně inspirativní osobností. Velmi zřídka se stane, aby se objevila tak unikátní, rozsáhlá, a přitom nezpracovaná sbírka, která by potěšila muzejníky i fanoušky,“ hodnotí kurátorka Cassandra Hattonová.

Kolik nábytku a původního vybavení v domě Garden Lodge zůstalo, se neví. Jisté ale je, že v aukci se prodalo i piano, u kterého Mercury komponoval. A že si v ulici Logan Place budou muset zvykat na nové sousedy.

Jaromír Marek, and Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme