V Přerově přidají další seniortaxi, nedokázalo uspokojit velkou poptávku

  5:52
Přerov pořídí další taxi pro seniory, denně totiž muselo město kvůli velké vytíženosti odmítnout až osm zájemců o jízdu. Taxíky pojedou nově také na vlakové či autobusové nádraží. Jedna cesta nadále vyjde na dvacetikorunu.

ilustrační snímek | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Městské seniortaxi, které vozí přerovské občany nad 65 let k lékařům či na úřady, oslaví v dubnu sedm let.

„Protože je o tuto dotovanou službu velký zájem, rozhodli jsme se pořídit další auto a nabídku rozšířit. Od dubna tedy budou po Přerově jezdit dva taxíky pro seniory v režii města,“ uvedl náměstek Vladimír Lichnovský. Zájemci se mohou o jízdu hlásit už nyní.

Loni najezdilo jedno auto seniortaxi po Přerově a místních částech více než deset tisíc kilometrů v téměř dvou tisících jízdách. Služba je k dispozici od pondělí do pátku v době od sedmi ráno do půl třetí odpoledne.

Jedna jízda za dvacku. Města drží cenu taxi pro seniory, víc je zadotují

Teď dostává posilu. „Zájem ze strany Přerovanů totiž začal převyšovat možnosti úřadu,“ sdělila tisková mluvčí města Lenka Chalupová.

„V průběhu pracovní doby bylo v průměru přepraveno sedm seniorů, ale dalším šesti až osmi žadatelům jsme nemohli vyhovět. Proto přišlo rozhodnutí službu rozšířit a vyjít vstříc více lidem,“ řekla vedoucí oddělení vnitřních služeb na magistrátu Fanka Vrbová.

Nově taxi zajede také k vlaku či autobusu

Další novinkou je, že kromě všech nemocničních zařízení a úřadů bude taxi zajíždět také na vlakové a autobusové nádraží. Vyplývá to z požadavku klientů, kteří mnohdy potřebují k lékařům do jiných měst. Kdo chce službu města využívat, musí splňovat nejen věkovou hranici, ale i další náležitost.

„Pro využití služby je nutné, aby si zájemci vyřídili na magistrátu průkaz. Aktuálně už jich bylo vydáno 1 326,“ doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství magistrátu Romana Pospíšilová.

Služba má ovšem i své omezení: maximálně šest jízd v měsíci na jednoho seniora. „A platí, že čím dřív si senior službu objedná, tím větší má šanci, že na něj vyjde místo,“ zdůraznila Pospíšilová.

„Víme, že službu taxi zavádí od března také přerovská Charita. Jejich iniciativu rovněž kvitujeme, neboť se bude více soustředit na lidi nad šestnáct let, upoutané na invalidním vozíku a na klienty s průkazy ZTP a ZTP/P. Dá se říct, že v tomto ohledu je Přerov velmi dobře zabezpečený,“ konstatoval náměstek Lichnovský.