Hlavní obsah

Ruské útoky u Avdijivky se zastavily. Jednotky jsou vyčerpané, píše NYT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avdijivka

Když před třemi týdny padlo do ruských rukou ukrajinské město Avdijivka, Kyjev a jeho spojenci se obávali, že Rusové navážou dalšími údery a rychle se přesunou vpřed směrem ke strategickým vojenským uzlům a zabydleným oblastem. Podle vojenských expertů se ale poté, co dosáhli rychlých zisků, ruské útoky zastavily kolem tří blízkých vesnic, píše New York Times (NYT).

Ukrajinci v oblasti Avdijivky nasadili to nejlepší, co mají. Na videu americký tank AbramsVideo: Ukrajinské ministerstvo obrany

 
Článek

„Vojenští experti uvádějí několik faktorů. Terén, který nepřeje útočným operacím, ruské jednotky vyčerpané měsíci bojů a ukrajinská armáda, která vyčlenila značné síly na obranu oblasti,“ napsal web.

NYT připouští, že si Rusko zachovává iniciativu na bitevním poli a stále existuje obava, že by v blízké budoucnosti mohlo prorazit další ukrajinské linie, zejména kvůli omezené americké pomoci Ukrajině. Zatím se však podle vojenských analytiků zdá, že se boje vrátily k neprůkazným bitvám tam a zpět, které byly typické pro většinu bojů v první linii války v loňském roce.

„Dobytí Avdijivky nevedlo ke zhroucení ukrajinských linií, k možnosti, aby se Rusové přesunuli na otevřené prostranství, nebo dokonce dosáhli velkých zisků. Neexistuje žádná rozhodná akce nebo průlom,“ řekl Thibault Fouillet, zástupce ředitele francouzského Institutu pro strategická a obranná studia.

Je to podle něj v kontrastu se situací, která nastala po pádu Avdijivky v polovině února. V té době, když ukrajinské síly ustupovaly, Rusko rychle postupovalo, k čemuž částečně přispěla absence silných ukrajinských obranných pozic.

Nic hrozného tam není. Ruský vicepremiér se natočil na návštěvě zdevastované Avdijivky

Válka na Ukrajině

Ruské jednotky tehdy dobyly tři osady a ovládly přes dvacet kilometrů čtverečních země. Podle map s otevřeným zdrojovým kódem však Moskva za posledních deset dní dobyla jen něco málo přes dva a půl kilometru čtverečního. Ruští vojáci byli zastaveni v okolí vesnic Berdyči, Orlivka a Toneňke.

„Zdá se, že se ruské síly pokoušejí postupovat vpřed pomocí malých pěchotních útočných skupin, ale jsou decimovány v relativně otevřeném terénu západně od Avdijivky,“ řekl Pasi Paroinen, analytik Black Bird Group, finské open-source komunity, která posuzuje satelitní snímky a obsah sociálních médií z bojiště.

Ukrajinci nasadili to nejlepší, co mají

Ukrajinská armáda podle expertů nyní v oblasti nasadila své nejlepší vojáky i zbraně. Její 47. brigáda, kterou Spojené státy loni vycvičily a vybavily, bránila Berdyči.

Video zveřejněné ukrajinským ministerstvem obrany na konci února zachytilo v místě použití jednoho z nejmodernějších amerických tanků Abrams. „Posádku tvoří příslušníci 47. samostatné mechanizované brigády. Umístění – směr Avdijivský,“ napsali tehdy Ukrajinci na Facebooku.

Ale tři z ukrajinských tanků Abrams byly v oblasti v posledních dvou týdnech zničeny nebo poškozeny, uvedly Oryx, webové stránky pro vojenskou analýzu , které počítají ztráty na základě vizuálních důkazů.

Ukrajinská armáda „přiděluje všechny možné zbraně“ do boje u Avdijivky, řekl NYT Serhyj Kuzan, předseda Ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci, nevládní výzkumné skupiny.

Rusové tlačí u Avdijivky. Ukrajinci potvrdili ztrátu dalších vesnic

Zahraniční

Těžké ztráty na obou stranách

Ukrajinské síly utrpěly těžké ztráty, když celé měsíce odrážely ruské útoky na Avdijivku. Vojenští experti tvrdí, že pokračující obrana Ukrajiny v oblasti má pravděpodobně poskytnout jejím jednotkám čas na přípravu a posílení nových obranných linií dále na západ.

Ukrajinská armáda nedávno zveřejnila fotografie opevnění, které staví poblíž bojové zóny Avdijivka, včetně téměř dva metry hlubokých zákopů a protitankových příkopů. „Máte pevnost, která padla,“ řekl Fouillet s odkazem na Avdijivku, „takže potřebujete čas, abyste znovu postavili obrannou linii.“

Značné ztráty při útoku na Avdijivku ale utrpěly i Rusové. Britská vojenská rozvědka uvedla, že průměrný denní počet zabitých a zraněných ruských vojáků v únoru, kdy Moskva věnovala velké množství sil boji o město, dosáhl 983, což je „nejvyšší počet od začátku války“.

Ukrajina těží z terénu

Paroinen i Kuzan poznamenali, že ukrajinské síly nyní těžily z terénu v oblasti. Zatímco ruské jednotky útočí na Berdyči, Orlivku a Toneňke přes otevřená pole s malým krytím, ukrajinské jednotky drží vyvýšené pozice ve vesnicích, což usnadňuje zacílení na blížící se ruské vojáky.

Pokud by ruští vojáci nakonec obsadili tyto tři vesnice, není jasné, jaké by byly přesně jejich další kroky, vzhledem k tomu, že terén je kopcovitý a posetý potoky a nádržemi, což komplikuje další postup.

Kuzan řekl, že ruští vojáci v současné době útočí na několik míst podél téměř tisíc kilometrů dlouhé frontové linie, aby prozkoumali ukrajinskou obranu. „Které z nich bude upřednostněno, například za dva dny nebo příští týden, bude záležet na tom, jak se jim podaří prosadit se přes naši obranu,“ uvedl. „Tam, kde se jim podaří se prosadit, nasadí další rezervy, aby na jejich úspěch navázali. Tohle je jejich strategie.“

Po Avdijivce je v plánu Časiv Jar. Na ten ale teď Rusko nemá sílu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám