Zahrada

Zasadili jste už svůj vysněný ovocný strom? Nenechte si ujít nejlepší období

Od   | 

Příchod jara je synonymem pro nové začátky, což se týká nejen nás, ale i našich zahrad. Právě nyní, kdy se příroda probouzí k životu, je ideálním časem na výsadbu nových ovocných stromů. Ať už jste zkušení zahradníci nebo teprve začínáte, vysazení ovocného stromu může být obohacujícím projektem, který přinese ovoce pro nadcházející roky.

Některými z nejoblíbenějších odrůd jabloní jsou Idared, Rubín, Gala a Pink Lady. Zdroj: Pexels

Proč právě teď?

Jaro je opravdu ideální dobou pro výsadbu ovocných stromů, a to z několika dobrých důvodů. Především jde o mírné jarní teploty, které společně s vyšší vlhkostí půdy vytvářejí perfektní podmínky pro rychlé zakotvení kořenů stromu v novém prostředí. Jarní období, s jeho střídáním deštivých a slunečných dnů, napomáhá mladým stromům efektivně absorbovat vodu a živiny z půdy, což je klíčové pro jejich růst a vývoj. Navíc, výsadba stromu v tomto období mu umožňuje, aby se před nástupem letního sucha a tepla dobře aklimatizoval a vyvinul silný kořenový systém.

Tento silný základ je nezbytný nejen pro zdravý růst, ale i pro odolnost stromu vůči nepříznivým podmínkám, jako jsou sucha nebo extrémní teploty. Kromě toho, výsadba v jarních měsících poskytuje stromu dostatek času, aby se před zimou dobře zakořenil, což výrazně zvyšuje jeho šanci na přežití a prosperitu v nadcházejících letech. Takže pokud uvažujete o obohacení vaší zahrady novým ovocným stromem, neexistuje lepší doba k zahájení tohoto projektu než právě nyní, v rámci jarního oživení přírody.

 

Kam pro zahradní osvětlení?

 

Stromek vybírejte pečlivě

Při výběru nového ovocného stromu do vaší zahrady je důležité zvážit několik klíčových aspektů. Jedním z nich je čas dozrávání ovoce, který by měl odpovídat vašim preferencím a klimatickým podmínkám vaší oblasti. Například jabloně nabízejí široký výběr odrůd s různými termíny dozrávání, od letních přes podzimní až po zimní odrůdy, což vám umožní mít čerstvé ovoce téměř po celý rok​​. Kromě toho je klíčové, aby zvolený strom vyhovoval specifickým podmínkám vaší zahrady, jako jsou půdní podmínky, sluneční expozice a klimatické faktory​​.

Pro ty, kteří chtějí oživit svou zahradu méně běžnými odrůdami, mohou být zajímavé staré odrůdy jabloní a hrušní, které jsou často odolnější vůči chorobám a nabízejí jedinečnou chuť ovoce. Mezi doporučované staré odrůdy patří například jabloně Grávštýnské a Míšenské pro přímou konzumaci, Booskopské vhodné pro sušení, nebo hrušeň Charneuská. Tyto odrůdy mají jedinečný charakter a mohou přinést nový rozměr do vaší zahrady​​.

Venkovní dlažba se pokládá na terče. Víme, jak na to

 

Příprava půdy

Příprava půdy je klíčovým krokem, který nesmí být při výsadbě ovocného stromu opomenut. Předtím, než začnete s výsadbou, je zásadní vybrat správné místo. Ideální lokace by měla nabízet dostatek přímého slunečního světla, což je pro většinu ovocných stromů nezbytné pro produkci ovoce. Dále je třeba zvážit kvalitu a typ půdy. Dobře odvodněná, úrodná půda s dostatečným množstvím organické hmoty je ideální. Pokud je půda ve vaší zahradě příliš těžká, jílovitá nebo naopak písečná, je vhodné ji upravit přidáním kompostu, rašeliny nebo zahradní půdy, aby se zlepšily její vlastnosti – jak drenáž, tak schopnost zadržovat živiny a vodu.

Jak na samotnou výsadbu?

Výsadba ovocného stromu je proces, který si zaslouží vaši plnou pozornost a péči, neboť správný postup je základem pro zdravý růst a bohatou úrodu v budoucích letech. Po důkladné přípravě půdy a vykopání jámy odpovídajících rozměrů je čas umístit strom na jeho nové místo. Je důležité, aby byl strom umístěn tak, že kořenový krček – místo, kde se střetávají kořeny a kmen – je umístěn těsně na úrovni s okolní půdou nebo o něco málo výše, což zabraňuje možnému hromadění vody okolo kmene a následné hnilobě.

Při umisťování stromu do jámy je zásadní jemně rozprostřít kořeny, aby měly dostatečný prostor k růstu a nebyly stlačeny či zkrouceny, což by mohlo bránit jejich správnému rozvoji. Po umístění stromu do jámy přikryjte kořeny půdou, kterou jste předtím vykopali, případně obohacenou o kompost nebo jiné organické materiály pro zlepšení výživové hodnoty. Během této fáze je klíčové půdu kolem kořenů pečlivě, ale opatrně stlačit, aby se odstranily vzduchové kapsy, které by mohly vést k vysušení kořenů.

Třešně preferují teplé a chráněné polohy, dobře odvodněnou půdu, a také nabízejí sladší plody vhodné pro přímou konzumaci. Višně jsou odolnější, méně náročné na podmínky a jejich kyselé plody jsou ideální pro zpracování do koláčů. Zdroj: Pixabay

Po výsadbě důkladně zalijte strom, aby se půda kolem kořenů usadila a aby byl strom zásoben dostatečným množstvím vody pro první kritické dny po výsadbě. Zalévání pomáhá také vytvořit kontakt mezi půdou a kořeny, což je nezbytné pro úspěšné uchycení stromu. V závislosti na typu půdy a klimatických podmínkách může být nutné strom pravidelně zalévat, dokud se plně neuchytí, což obvykle trvá několik týdnů až měsíců.

Máte na zahradě volných 2,5 x 2,5 m? Postavte tam saunu

 

V neposlední řadě, mnoho zahradníků doporučuje použití kůlové opory, zejména v prvních letech po výsadbě, což pomáhá stromu zůstat vzpřímený a chrání jej před poškozením větrem. Opěrný kůl by měl být umístěn dostatečně hluboko do země, aby poskytoval pevnou oporu, ale zároveň by neměl být příliš blízko kmene, aby nedošlo k jeho poškození. Použití měkkého vázacího materiálu zajistí, že strom nebude při vázání poškozen a bude mít dostatek prostoru pro růst.

Zvažte výsadbu více než jednoho druhu ovocného stromu, aby se podpořilo opylení a zvýšila úroda ovoce. Zdroj: Pixabay

Zdroj info: Zahrádkářská poradna, Přírodní zahrady, Ovocná školka

 

Do jaké nádrže zachytávat dešťovou vodu a kam pro ni?

 

 


You must be logged in to post a comment Login