JIŽNÍ ČECHY: Nezaměstnanost se na jihu Čech v únoru nezměnila a zůstala...

JIŽNÍ ČECHY: Nezaměstnanost se na jihu Čech v únoru nezměnila a zůstala na 3,5 %. Rekvalifikace pomáhají

K 29. 2. 2024 evidovaly kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR v Jihočeském kraji celkem 15 665 uchazečů o zaměstnání a míra nezaměstnanosti tak setrvala na hodnotě 3,5 %. K uvedenému datu tak bylo evidováno o 45 uchazečů méně než v předchozím měsíci, oproti únoru předchozího roku to bylo více o 1 451 uchazečů o zaměstnání. Webové stránky www.jsemvkurzu.cz nabízí stovky rekvalifikací a kurzů dostupných pro každého.

„V únoru se situace na trhu práce v Jihočeském kraji výrazně nezměnila, nezaměstnanost zůstala na úrovni předešlého měsíce. Na základě našich zkušeností z předešlých let mohu říci, že se jedná o charakteristický vývoj pro období prvních měsíců v roce. Po výraznějším lednovém nárůstu nezaměstnanosti přichází v únoru na trhu práce v našem kraji uklidnění a s nástupem sezónních prací v jarních měsících se bude nezaměstnanost postupně snižovat,“ poznamenal k vývoji nezaměstnanosti ředitel Krajské pobočky Úřadu práce České republiky v Českých Budějovicích Ivan Loukota.

Upozornil přitom, že na trhu práce v Jihočeském kraji lidem chybějí zejména dovednosti v oblasti IT technologií. „Doba se dramaticky mění a lidé by se tak ve vlastním zájmu měli průběžně vzdělávat a získávat nové kompetence. Doporučujeme všem – využívejte možnosti vzdělávání a rekvalifikací, které vám český stát prostřednictvím Úřadu práce nabízí. Na našem webu www.jsemvkurzu.cz jsou již dnes stovky různých školení. Jejich nabídku budeme postupně rozšiřovat. Na většinu z nich Úřad práce finančně přispívá či je dokonce zájemcům zcela hradí. Například nyní lidem, kteří chtějí získat digitální dovednosti, můžeme zaplatit rekvalifikace nebo kurz až za 50 000 korun,“ upozorňuje ředitel Ivan Loukota.

„Co se týče struktury evidovaných uchazečů o zaměstnání, evidované ženy, uchazečky o zaměstnání, tvořily ke konci letošního února v Jihočeském kraji 50,2 % všech evidovaných uchazečů. Náš kraj se tak ve srovnání této hodnoty v rámci České republiky řadí mezi kraje s nejnižším zastoupením žen na celkovém počtu evidovaných uchazečů,“ doplňuje Ivan Loukota a všem ženám přeje k dnešnímu MDŽ jen to nejlepší.

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo evidováno celkem 14 343 tzv. dosažitelných uchazečů o zaměstnání, což bylo o 84 méně než v předchozím měsíci. Ve srovnání se stejným měsícem roku 2023 to bylo o 1 468 osob více.

Z výše uvedeného celkového počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání bylo 7 863 žen (tj. 50,2 % z celku). Ke konci února bylo dále evidováno 795 uchazečů o zaměstnání z řad absolventů a mladistvých (tj. 5,1 %), což bylo o 35 méně než v předchozím měsíci. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání v kategorii osob se zdravotním postižením ke konci měsíce února meziměsíčně vzrostl o 39 osob, bylo evidováno celkem 2 140 uchazečů (13,7 %). Z pohledu dosaženého vzdělání tvořili nejpočetnější skupinu uchazeči o zaměstnání se středoškolským vzděláním bez maturity, ke konci února jich bylo evidováno 6 543, tvořili 41,8 % všech evidovaných osob. Uchazeči ve věku 55 let a starší tvořili 23,5 % z celku, ke konci sledovaného měsíce bylo v této skupině evidováno 3 689 osob.

Ke konci měsíce února se podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věkové skupině 15–64 let v Jihočeském kraji meziměsíčně nezměnil, setrval na hodnotě 3,5 %. Z pohledu meziročního porovnání Jihočeský kraj evidoval tento podíl nezaměstnaných o 0,3 p.b. vyšší než v únoru roku 2023. Jihočeský kraj se tak v letošním únoru v rámci všech 14 krajů České republiky řadil mezi osm krajů s nejnižší nezaměstnaností.

Podíl nezaměstnaných meziměsíčně vzrostl ve třech okresech Jihočeského kraje (Prachatice, Strakonice, Tábor – všude shodně o 0,1 procentního bodu), ve dvou okresech se nezměnil (Český Krumlov, Jindřichův Hradec) a ve dvou se dokonce snížil (České Budějovice, Písek). Nejvyšší podíl nezaměstnaných v rámci Jihočeského kraje byl evidován v okrese Český Krumlov – 5,1 %. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl evidován v okrese České Budějovice – 2,9 %.

V měsíci únoru se přišlo nově zaevidovat na kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR v Jihočeském kraji celkem 2 014 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 1 760 méně než v předchozím měsíci a o 71 osob více než ve stejném měsíci předchozího roku. V kraji byla ukončena evidence na kontaktních pracovištích úřadu práce celkem u 2 059 uchazečů (o 27 méně než v předchozím měsíci), z toho bylo umístěno do zaměstnání 1 592 uchazečů, což představuje 77,3 % z celkového počtu ukončených evidencí uchazečů o zaměstnání.

K 29. 2. 2024 meziměsíčně vzrostl počet evidovaných volných pracovních míst, proti konci ledna o 50 míst. Celkem bylo v Jihočeském kraji evidováno 13 629 hlášených volných pracovních míst, na jedno takové pracovní místo tak připadalo 1,1 uchazeče. V meziročním srovnání bylo v únoru evidováno o 2 084 volných pracovních míst méně. Ve sledovaném měsíci jsme zaznamenali největší zájem o řidiče aut (převážně dálková nákladní doprava) a pracovníky v kvalifikovaných i nekvalifikovaných strojírenských profesích. Poptávka po sezónních profesích ve sledovaném měsíci zejména v oblasti stavebnictví a zemědělství byla stále na nízké úrovni, s předčasně končícím zimním obdobím se snižoval i zájem o sezónní práce v oblasti služeb.

Ke konci měsíce února evidovaly kontaktní pracoviště ÚP ČR v Jihočeském kraji celkem 609 uchazečů o zaměstnání – občanů Ukrajiny (ke konci předchozího měsíce bylo na jihu Čech evidováno 593 uchazečů o zaměstnání – občanů Ukrajiny), z aktuálního počtu uchazečů se jednalo o 488 žen (tj. 80,1 %). Ve sledovaném měsíci tvořili v Jihočeském kraji občané Ukrajiny evidovaní jako uchazeči o zaměstnání 3,9 % z celkového počtu všech evidovaných uchazečů.

 

(tz-úpčr)

 

Celostátní statistiky nezaměstnanosti za leden

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře