Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

První závěry k střelbě na FF UK by mohly být v květnu, řekl Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan na tiskové konferenci spolu s ředitelem sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání Janem Paďourkem shrnul dění ohledně prosincové tragické střelby na filozofické fakultě. (12. ledna 2024) foto: Anna Boháčová, MAFRA

První závěry ze zjišťování okolností střelby na filozofické fakultě Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) by mohly být v květnu, řekl ministr vnitra Vít Rakušan s odkazem na náměstka policejního prezidenta Tomáše Kubíka v pořadu Za pět minut dvanáct televize Nova. Veřejnost podle něj má právo na informace ohledně například motivu činu či toho, jak střelec uvažoval či jak se stalo, že jeho přípravy nikdo nezaznamenal.
  14:21

Rakušan (STAN) uvedl, že ale není příznivcem zřízení sněmovní vyšetřovací komise, jak o ně žádá opoziční hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že věc prochází trestním řízením, by podle něj poslanci nemohli dostat ucelené informace.

GIBS podle slyšení, které uspořádal sněmovní výbor počátkem února, zatím nezjistila skutečnosti, ze kterých by vyplývalo, že by některý z policistů při zásahu spáchal trestný čin. Podle Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) je ale třeba zabývat se činností policistů v době těsně před začátkem střelby.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

GIBS podle dřívějšího vyjádření šéfa inspekce Víta Hendrycha vyhodnocuje 1000 stran dokumentů či kamerové záznamy, kterých je asi 100 GB.

Vnitřní kontrola policie v lednu ve své zprávě uvedla, že policisté při zásahu i při předchozím pátrání po podezřelém postupovali správně, lepší měla být ale krizová komunikace se zástupci školy. Při pátrání po studentovi kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům neinformovali vedení fakulty, ale jen přítomné zaměstnance školy.

10. ledna 2024

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....